Analyser

Sliding Doors: Geno Smiths käftsmäll

Filmen Sliding Doors har namngett företeelsen att ett händelseförlopp kan få två helt skilda utvecklingar baserat på en enskild händelse. Det ögonblick då IK Enempkalis knytnäve mötte Geno Smiths käke var ett sådant för New York Jets.

Om IK Enemkpali hade hållt huvudet kallt i omklädningsrummet den där dagen i augusti förra året så hade Jets onekligen haft helt andra förutsättningar i dagsläget.

En återblick till början av augusti, 2015:
När vi går in i träningslägret för Jets är det ingen diskussion, Geno Smith är lagets starter och lagets offensive koordinator tänker inte ens låta det bli konkurrens om positionen. Det finns frågetecken om hans duglighet naturligtvis, men alla är inställda på att det är hans jobb att förlora. Ryan Fitzpatrick var en bra backup, men det fanns inget som indikerade att han skulle få starta under säsongen om inte Geno allvarligt misskötte sin situation.

Geno behövde inte mer än ett par veckor in på träningslägret innan han gjorde just det. En ordväxling över en skuld på 600 dollar ledde till smäll, brutet käkben och 6-10 veckors rehabilitering. Ett ögonblick som utan tvekan borde kunnat undvikas.

Ingen i New York Jets visste då att det skulle leda till att Ryan Fitzpatrick skulle inleda en av de mest imponerande säsongerna som organisationen sett av en av sina quarterbacks. 31 TD mot 15 INT (varav tre i den ödesdigra sista matchen) var ett facit som ingen kunde förvänta sig, och som ledde till att Jets till slut pungade upp 12 miljoner dollar för att försäkra sig om Fitzpatricks tjänster även detta år.

Inför säsongen 2016
När träningslägret för Jets startade den 30:e juli var rollerna omvända. Det är ingen tvekan om att Fitzpatrick är lagets starter och fansen har stora förhoppningar inför säsongen. Geno Smith kommer att vara lagets backup men får finna sig i att betrakta lagets nästa påläggskalv och hans troliga ersättare på träningarna under säsongen.

I den andra rundan av årets draft valde Jets Christian Hackenberg. Väljer man en quarterback i andra rundan är avsikten att han kommer få alla möjligheter att bli startande QB för laget.

Vad som händer med Geno Smith efter den här säsongen står skrivet i stjärnorna. Själv undrar han nog hur hans liv hade sett ut om han inte hade tjafsat om den där skulden.

IK Enemkpali fick snabbt sparken i Jets efter händelsen, om han lärt sig av sina handlingar är tveksamt. På gårdagens träning firade han käftsmällens ettårsjubileum genom att försöka upprepa händelsen med en av sina lagkamrater i Bills.

IK Enemkpali #75 kan inte bara slåss, han kan sparka högt också. (Foto av Brett Carlsen/Getty Images)

IK Enemkpali #75 kan inte bara slåss, han kan sparka högt också. (Foto av Brett Carlsen/Getty Images)

Nyheter

To Top