Analyser

Romo kan vara nyckeln till nästa Super Bowl

Det är onekligen inte lätt att vara Tony Romo. Samtidigt som han egentligen gjort det mesta helt rätt, står han nu där ensam och får se sig passerad av en yngre rekryt som tagit hans jobb. Det ironiska är dock att han fortfarande kan vara nyckeln till framgång för Cowboys. 

Lika viktigt som att hitta rätt spelare till sin trupp, är att få plats med dem alla under lönetaket. Oftare ser vi hur klubbarna kämpar med lönestrukturen för att bygga upp en trupp enligt en given plan. En del gör som Broncos och satsar allt på ett kort, för att lyckas här och nu. Medan andra satsar långsiktigt för att bygga upp en struktur som skall hålla över tid.

Dallas Cowboys har inte direkt varit kända för att vara experter på det här med lönetak. Jerry Jones storhetsvansinne är visserligen charmigt, men samtidigt skulle troligtvis klubben må bättre av att han tog ett steg tillbaka. Något som faktiskt skett de senaste åren. I takt med sonen Stephens intåg i klubben har en tydlig linje utkristalliserat sig. Offensiva linjen har prioriterats och med Elliot (RB) och Prescott (QB) har man byggt upp en bra grund inför framtiden.

Tony Romos nuvarande kontrakt.

Arvet från tidigare synder är dock fortfarande påtagligt och löneutrymmet är fortfarande tämligen ansträngt. Det är dock här Tony Romo kommer in i bilden och bidrar med en lite udda faktor. Nämligen sin eventuella sorti.

Om Romo byts bort inför 2017 kommer Dallas slippa lönen, dvs 14 miljoner. Det som dock händer i det läget är att avskrivning av hans ”signing bonus” plockas fram på ett bräde. Dvs 19.6 miljoner. Det här är självfallet en enorm summa pengar men innebär faktiskt att laget ”sparar” 5 miljoner nästa år. Noterbart är då att Dallas sparar 25,2 miljoner 2018 och 23,7 miljoner 2019!!!

Nu är det väl inte säkert att en annan klubb är jättesugen på att ta över Romos kontrakt rakt upp och ner. 14 miljoner för en duktig, men gammal och skadebenägen QB, är ingen självklarhet. Ett annat alternativ är att Dallas släpper Romo helt och hållet.  Då kommer deras räkenskaper bara belastas med de bonusar som syns ovan. 1

Hur mycket som eventuellt frigörs efter Romo får vi således avvakta med. Det finurliga i hela historien är dock att Romos ersättare, Dak Prescott,  spelar nästan gratis. Lite som Russel Wilson gjorde under sin första tid i Seattle. Kombinationen av dessa faktorer öppnar onekligen upp ett fönster för Dallas. Ett redan mycket bra lag ges ekonomiskt utrymme för att nå toppen.

Dak Prescotts nuvarande kontrakt.

Med tiden skall självfallet även Prescott/Elliott avlönas, men rätt agerat kan Dallas ta avsked av Romo och sina lönetakbekymmer, och istället fokusera på framtiden. Lönetak är alltid en utmaning, men Romos eventuella flytt kan mycket väl vara nyckeln till att man kan äntrar en ny storhetstid. Romo hade självfallet hellre givit staden framgångar med sitt spel, men ironiskt nog kanske han säkrar mästerskapet till staden genom att lämna.

  1. Dvs 10,700,000 (2017),   5.700.000 (2018), 3.200.00 (2019).

Nyheter

To Top