Nyheter

Derek Carrs lilla problem

Raiders QB Derek Carr skadade sitt högra lillfinger när han skulle ta emot en snap i matchen mot Carolina Panthers den 27:e november. Sen dess har han inte ställt upp under center, utan spelat enbart ur shotgun eller pistol.

Carr sa efter matchen i Kansas City att lillfingret inte störde honom, men det är tydligt att det är ett problem. Han får inte samma tryck i bollen och har svårare att forcera in bollen i tighta utrymmen med kraft. Överlag har det inte enorma konsekvenser på hans spel eftersom han ändå föredrar att kasta känsla, touch, och han kan fortfarande kasta sina fade-passningar som vanligt.

Att Carr inte ställer upp under center har påverkat springspelet, även om Latavius Murray och Co. har flyttat bollen relativt väl ändå. Det märks framförallt när de måste plocka upp några få yards, som när de misslyckades med två springspel en yard ifrån målområdet mot Chargers i söndags. Det tar en extra halvsekund att få bollen i händerna på bollbäraren, en halvsekund som är till stor hjälp för försvaret.

Raiders springer ur en pistol-formation. Chargers LB Kyle Emmanuel gör ett grymt spel, RB Latavius Murray kommer ingenstans.

Anfallet har onekligen haft problem. De har gått från att göra 28.25 poäng per match till enbart 16 per match de senaste två veckorna. Visst lyckades Raiders klämma in 38 poäng mot Bills veckan efter Carrs skada, men deras secondary spelade inte bra. Mot Chiefs och Chargers skickliga passförsvar har det varit tydligt att anfallet har haft problem. Försvar behöver inte respektera passoffensiven lika mycket, de får extra tid att hinna läsa springspelen och Raiders kan inte köra play-action. Balansen i anfallet är rubbad.

Intervjuer och presskonferenser är vår enda chans att se hur Carrs finger ser ut. I många vinklar ser det fortfarande svullet och lite skevt ut. Det är fullt möjligt att han kommer spela skadad under resten av året, inklusive slutspelet. Å det mer positiva håller uppger Raiders att Carr tog snaps under center under hela förra veckans träningar, men att de inte vill stressa honom. De vet att slutspelet hägrar och det värsta de kan göra är att förvärra situationen.

Raiders säkrade i söndags sin första slutspelsplats på 14 år. Om de ska kunna göra väsen av sig där är det viktigt att anfallet kan utnyttja varenda sida i spelboken. Då krävs det att Carrs ”lilla” skada kan läka upp tillräckligt väl för att han ska kunna ta snaps direkt under center. Annars riskerar det att bli en kort visit i slutspelet.

Nyheter

To Top