Analyser

Redaktionen tycker till, vecka 6

Med drygt fem veckor spelade är många experter eniga om att Buffalo Bills är Super Bowl – favoriter efter en imponerande seger borta mot Kansas City Chiefs under Sunday Night Football. Som Bills – supporter sedan slutet på 80-talet så har undertecknad valt att låta RTT handla till stor del om ett favoritskap som jag inte klarar av att hantera.

 

Berätta vad som kommer att kunna förstöra Buffalo Bills säsong helt, bortsett från skador.

Magnus: Inget. Skulle säga att Bills är klara vinnare av AFC och förmodligen Super Bowl. Nåja, lite överdrivet kanske. Men Bills har ett komplett lag, ett enkelt spelschema och vägen till Super Bowl kommer gå via Buffalo. 

Per: Ja, kruxet ligger väl i att Super Bowl spelas februari och inte nu. Form kan komma och gå, och emellanåt brukar det vara lag som blommar ut sent på säsongen o tar sig in i sluspelet. 

I slutändan är det tämligen lätt att åka ur slutspelet. Ett udda domslut, en turnover på fel ställe eller en spark som hamnar för långt åt höger.

Svante: De har truppen för att fixa biffen. Bortsett från skador så är det bara de själva som kan skjuta sig själva i foten. En Allen från 2019 som dyker upp i en av slutspelsmatcherna och står för två fumbles och en pick eller liknande. 

Daniel: Jag tycker att anfallet, framförallt passningsspelet på kort- och medeldistans har varit halvbra. Möter Bills försvar som kan stoppa springspelet mer effektivt så måste det korta passningsspelet fungera bättre om man ska kunna hålla liv i längre drives.

Buffalo Bills försvar skapade tre turnovers mot Chiefs och gjorde en imponerande defensiv insats. Vad är din åsikt angående turnovers, är det bara ett slumpmässigt tal som faktiskt är förankrat i något eller är det en något som alltid jämnar ut sig i längden?

Magnus: Nej, är väl produkten av kvalitet och strategi, förutom slump i viss mån. Ta Chiefs som exempel. Försvar gör allt för att förhindra explosiva spel, det gör att Chiefs har långa drives med många spel, där koncentration är viktig och misstag (flaggor, sacks, TFL) kostar. En QB som Mahomes är van att få trolla lite, vilket inte är det optimala i den typen av anfall. 

Per: Visst spelar slumpen in men någonstans brukar väl det vara relaterat till kvalitet i slutändan. Ett lag med många turnovers har troligtvis något fel någonstans.

Svante: Som Magnus är inne på, det är en produkt av kvalitet och en bra strategi. Men bollen är oval och studsar konstigt, så det är en viss mån av tur också. 

Daniel: Lag kan naturligtvis vara mer eller mindre bra på att ta hand om bollen offensivt, men jag tror ju faktiskt att defensiven har stor betydelse när det gäller mängden turnovers. Ett försvar som lyckas ha många spelare runt bollen och som kan vara smarta med att försöka slå ut bollen kommer ju onekligen att skapa fler turnovers.

 

Denna veckan möts Dolphins och Jaguars i London. Totalt en seger på 10 matcher tillsammans. Utnyttjar NFL oss i Europa för att sälja ut skitmatcher? Och vilket lag vinner egentligen?

Magnus: Nej då, Jaguars är ju laget man vill skicka till London på sikt. Förra veckan spelade Jets och Falcons, Jets var ju rätt spännande inför säsongen. Överlag brukar matcherna vara ojämna, men lagen i sig inte bara vara dåliga.  NFL lägger inga toppmatcher i London, med rätta, men fansen flockas dit och så länge det sker kommer inte det heller ske. Jaguars vinner.

Per: Nja, blir ofta ojämna matcher men det beror nog mer på lagens förberedelser (eller brist på sådana) än ligan i sig. Om den tesen skall hålla bör väl Jags ta detta eftersom de spelar ofta i London.

Svante: Nej. Hade Lawrence startat säsongen lite hetare och Jags vunnit ett par matcher, samt att Tua skulle ha studsat tillbaka i år två, så hade detta varit en skitkul match mellan två unga QBs. Nu är inte situationen riktigt så, men det är svårt för schemaläggarna innan säsong.

Daniel: Hade jag varit NFL-Boss så hade jag jublat över att Europa hanterar alla matcher som om dom vore Super Bowl. Men med tanke på att intresset för NFL är på så stark framgång i Europa så borde dom slänga till oss ett rejält köttben ibland. Chargers – Ravens är ju en av veckans 19-matcher som hade suttit fint i London t.ex. Jag har så sjukt lågt förtroende för Dolphins och Flores just nu så jag tror att Jaguars vinner trots allt tumult som varit där de senaste veckorna.

 

Jag var på restaurang under veckan. Besöket ledde till att jag snackade NFL med kocken och han snackade om söndag kl 19 som veckans stora höjdpunkt. Vad innebär NFL’s relativt tidiga matchstart för dig?

Magnus: Att NFL har fått ett fäste i min vardag är till mångt och mycket kopplat till 19:00 på söndagarna. Det sker inte mycket annat där och som sporttokig tonåring vart NFL snabbt en favorit. Jämför man med NHL och NBA, där det är nästintill omöjligt att följa ett lag, ger NFL en chansen att bli inbiten och se allt. Personligen har jag sett alla Ravensmatcher live sedan 2012, mycket av det är 19:00.

Per: När NFL gjorde sitt intåg i TV för en herrans massa år sedan fick dem en tid som ”var över”. Ett faktum som verkar gälla i även andra delar av världen. 19.00 är en bra tid för de européer som vill blicka mot västerut. Det i kombination med t.ex RedZone gör det till en lättsmält underhållning att ta till sig.

Svante: Söndagar 19:00 är för mig heligt. Maten ska gärna vara klar tills dess och kunna förtäras med händerna i soffan. 19:00 är också rätt tacksam tid för oss européer, många andra amerikanska sporter sänds ju mitt i natten, så det är inte fullt lika enkelt att följa. 

Daniel: Ingen söndagsångest här inte! Lite god amerikansk mat och match kl 19 har blivit en tradition hemma. Familjen kollar inte förstås, men dom njuter av maten och är snälla nog att ge mig alla möjligheter att avnjuta kvällens matcher i stillhet nere i källaren.

 

Slutligen, vilka matcher ser du ikväll?

Magnus: Ravens mot Chargers kommer ha allt mitt fokus denna kväll. 

Per: Magnus förslag är ju inte dumt. Kan även tänka mig att slänga ett öga på Packers match. Sen finns det ju lite mer intressanta kl 22 tycker jag. Cards/Browns o Cowboys/Patriots.

Svante: 49ers har bye vilket faktiskt är lite skönt. Det blir nog en del redzone, med extra fokus på Ravens Cragers. 

Daniel: Packers – Bears känns faktiskt lite intressant, jag kollar nog den med ett öga och Chargers – Broncos med det andra. Sen blir det lite Cardinals – Browns innan läggdags! Tror nog att det kan bli Philly Cheesesteak till matchen idag.

Redaktionen tycker till, vecka 6

Nyheter

To Top