Nyheter

Veckans Guldkorn: Vecka 7

Photo by David Rosenblum/Icon Sportswire via Getty Images

Efter ett par dagars återhämtning från en händelserik NFL-vecka så är det nu dags för fotboll igen. Återigen så är det en vecka där många lag har bye-week, vilket gör att schemat är något tunnare än vanligt. Bara 13 matcher får vi denna vecka, vilket är färre än någon annan vecka hittills. Trots det så finns det ett gäng matcher som är jäkligt spännande, eller som iallafall har väldigt intressanta storylines. Fem stycken sådana matcher har vi lyft fram här. Fem matcher som vi tycker att du ska fokusera på, och vi börjar direkt med torsdagsmatchen i Ohio.


Thursday Night Football

Det är två haltande AFC-lag som möts i veckans Thursday Night Football, men det betyder inte att den inte är spännande. Denver Broncos och Cleveland Browns är det som bjuder på torsdagsunderhållningen i Ohio. Två AFC-lag som inledde säsongen väldigt starkt, och som sedan stött på en del motgångar. Broncos och Browns har tre respektive två förluster i rad inför denna veckas omgång och båda står nu med ett facit på 3-3.

AFC är jäkligt starkt i år och om dessa två lag vill vara med och slåss om slutspel så har de inte råd att hamna under 0.500. En vinst här blir otroligt viktig för racet om slutspelsplatser. På en vanlig dag hade Browns varit favoriter på hemmaplan. Det här är dock ingen vanlig dag för ett Browns som är totalt decimerat med skador. Förutom att de saknar två av sina tackles på den offensiva linjen och sitt tvåhövdade monster i springspelet så kommer Browns att spela denna match utan sin QB Baker Mayfield. Mayfield dras med en axelskada och bedömdes inte vara frisk nog för att delta. Därför är det Case Keenum som ställer upp under center för Browns denna match. Något som svingat oddsen rejält till Broncos fördel. Keenum får försöka kanalisera lite av sin “Minneapolis Miracle”-anda för att ro hem detta, för det vore som sagt ödesdigert för ett Super Bowl-aspirerande Browns att hamna 3-4 i ett väldigt starkt AFC. 

 

Zach Wilson mot Mac Jones

Det var fem rookie-QBs som valdes i första rundan av årets draft. Två av dessa gick till AFC East. Zach Wilson till New York Jets och Mac Jones till New England Patriots. Det betyder att vi kommer få se dessa två ställas mot varandra minst två gånger om året i många år framöver. Förutsatt att de lyckas behålla jobbet det vill säga. De har redan hunnit möta varandra en gång under denna unga säsong. Det var på MetLife Stadium i säsongens andra vecka som New England Patriots och Mac Jones körde över Zach Wilson och hans Jets med 25-6. En match där Patriots försvar dominerade och Wilson stod för hela fyra interceptions.

Jets har haft en skakig start på denna säsong, och det samma gäller för deras unga QB. Fyra touchdowns och nio interceptions har den unga Wilson efter fem spelade matcher. Jets kommer dock från en bye week, och har således haft en extra vecka på sig att förbereda en matchplan för att besegra divisionsrivalen Patriots. Ett New England Patriots som kommer från en dråplig förlust på övertid mot Cowboys. Patriots har inte direkt rosat marknaden heller och har enbart lyckats skrapa ihop två vinster hittills, vilket är en mer än Jets. I ett relativt svagt AFC East så landar det dem ändå en andraplats i divisionen. En andraplats som Jets, trots sin dåliga säsongsinledning, kommer att ta över om de vinner på söndag. Utöver prestige finns det alltså en del att spela för när dessa två unga quarterbacks möts på Foxboro på söndag. Återstår att se vem som kan dra det längsta strået. 

 

Kan King Henry springa över Chiefs också?

Det är dags att vi lyfter fram Derrick Henry. Jag har tagit ton och öst honom med lovord på twitter under ett antal veckor nu, och han fortsätter bara att imponera. Efter en helt sanslöst produktiv start på säsongen, och med tre matcher med tre touchdowns leder han ligan i rushing yards och touchdowns, och det med råge. Efter att ha lyckats slå ligans högst rankade lag så sent som i måndags så tycker jag att det är värt att slänga in hans namn i MVP-racet nu. På 10 matcher han Henry ackumulerat 921 yards, varav 783 rushing yards och hela 10 touchdowns. Hans 783 rushing yards ger honom ett matchsnitt på 130.5 yards, vilket sett över en hel säsong skulle innebära att han fullständigt krossar det nuvarande rekordet för flest rushing yards på en säsong. 

Henry och hans Titans möter nu Kansas City Chiefs på hemmaplan, i vad som kan bli ännu en stormatch för Derrick Henry. Chiefs har nämligen ett av ligans sämre springförsvar. Det finns bara ett lag i ligan som tillåter fler yards per springförsök än Chiefs defensiv. Det behöver dock inte betyda seger. De möter som sagt Kansas City Chiefs, som leds av Patrick Mahomes, och även om det har varit lite upp och ner denna säsong och Mahomes har stått för fler turnovers än vanligt så kan vi aldrig räkna ut Chiefs. Titans försvar har varit sisådär under säsongen och är ett av de sämre rankade passförsvaren i ligan. Skulle dock Tennessee Titans lyckas vara opportunistiska och få en eller två interceptions av Mahomes och sedan låta Derrick Henry springa mycket, vilket minskar time of possession för Chiefs, så kan de nog mycket väl ta en viktig seger här.  

 

Derby i AFC North

Cincinnati Bengals, vars andraplats i AFC North måste ses som en överraskning, reser denna vecka till Maryland för att ta sig ann ett otroligt formstarkt Baltimore Ravens. Det är det första av två möten mellan dessa divisionsrivaler och det bör bli bra underhållning. Jag tycker att derbyn inom AFC North brukar vara underhållande. Kanske hatar lagen varandra lite extra i den divisionen. Inför den här fighten så är det de förutnämnda formstarka Ravens som bär favoritskapet. Efter att ha halkat till i säsongens första match har de nu vunnit fem raka och leder divisionen. Mest imponerande av deras fem vinster var den mot Los Angeles Chargers i söndags. Ravens fullkomligt sopade banan med ett Chargers som var så upphaussat. Cincinnati Bengals bör också vara vid gott mod efter att ha rott hem en tämligen enkel seger mot Detroit Lions senast. 

Ravens leder som sagt divisionen, men en förlust här och Bengals skulle se sig som ledare av AFC North för första gången sedan George Washington skrev under The Bill of Rights. Okej, så lång tid har det kanske inte gått. Men det har varit många och långa tuffa år för Bengals, och det är jäkligt kul att se att de är med och utmanar igen. Detta är dock deras tuffaste test hittills, och de går in i matchen som underdogs. Något som talar för dem är deras stabila försvar, som just nu rankas som ligans femte bästa enhet. Det blir upp till bevis nu när de ställs emot ett av ligans mest svårstoppade anfall med ett enigma till quarterback i Lamar Jackson. Det är en match där mycket står på spel, vilket bådar för bra underhållning. 

 

Bekanta ansikten möts på SoFi

En av veckans mest ojämna matcher men som kanske har den bästa storyn är Detroit Lions mot Los Angeles Rams på SoFi Stadium i Inglewood. De två lag som bytte quarterback med varandra inför säsongen. För Jared Goff blir det återkomsten till Los Angeles efter att ha blivit bortvisad under lågsäsongen. För Matthew Stafford blir det ett återseende med den organisation som han representerat i 12 år, sedan han draftades 2009. 

Jared Goff, som är en California-kille ut i fingerspetsarna, draftades av Rams med förstavalet år 2016. I Rams skördade han en del framgång tidigt i karriären, och belönades med ett saftigt kontrakt efter att ha lett Rams till Super Bowl säsongen 2018-19. Efter det så surnade dock relationerna i Los Angeles. Laget tappade ett par spelare och det blev mer uppenbart att Goff kanske var en produkt av tränaren Sean McVays system, mer än vad han var en tvättäkta matchvinnare. McVay insåg nog att offensiven inte kunde ta sig längre med Goff bakom centern, och därför bytte de alltså QB med Detroit Lions inför säsongen, och slängde in några draftval på köpet. 

Staffords flyttlass gick således till Los Angeles samtidigt som Goff fick ta sitt och åka till Detroit. Stafford som vid det laget hade spenderat 12 säsonger i Detroit insåg nog att det var dags att flytta för att någonsin kunna vinna den åtråvärda Lombardi trofén. Nu leder han ett ett Los Angeles Rams som har ett facit på 5-1 och som seglar mot slutspel. Detsamma kan inte sägas för Goff och hans Lions, som fortfarande inte vunnit en match denna säsong, vilket de är ensamma i ligan om. Med det sagt så finns det inte ett bättre tillfälle att ta säsongens första seger än mot det lag som ratade och avvisade honom. Det bör vara en revanschsugen och hämndlysten Goff som kommer tillbaka till SoFi Stadium på söndag. Återstår att se om han kan knäppa sina gamla arbetsgivare på näsan. 

Veckans Guldkorn: Vecka 7

Nyheter

To Top