Analyser

Redaktionen Tycker Till: Vecka 5

Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Vecka fem i NFL drar strax igång, men innan det ska vi sedvanligt ta tempen på redaktionen. Mycket hände under veckan. Tränare hamnade i blåsväder, rookie-QBs har tagit över jobb och två lag har flugit över Atlanten för att spela fotboll i London. Redaktionen tycker till om allt detta och lite till.

 

Jacksonville Jaguars tränare Urban Meyer hamnade i rejält blåsväder under veckan och det gick så långt att ägaren fick gå ut med ett pressmeddelande. Meyer verkar inte ha mycket respekt kvar inom organisationen, men han får behålla jobbet tillsvidare. Hur kort koppel tycker du att han ska ha, och var det rätt beslut att behålla honom?

Svante: Jag var inte övertygad när de anställde honom, och jag är det fortfarande inte, så för min del hade han kunnat få sparken. Med det sagt, det är ju hans första år som ledare för laget, så de måste nog ge honom lite mer tid. Men kopplet är onekligen kort. Jag tror att han får stanna resten av säsongen, oavsett om de fortsätter att förlora. Ett till snedsteg likt detta bör dock innebära foten direkt.

Richard: Det viskas ju om att han inte är fullt engagerad och att han säkert sneglar på det lediga jobbet på collegeskolan USC. Jag vet inte hur mycket sanning det ligger i ryktena, men efter händelsen på krogen har det kommit flera anonyma kommentarer från spelarna. Ägaren Khan är nog redo att gå vidare nästa säsong om samma snack bubblar under uppehållet.

Magnus: Att anställa honom var fel beslut. Så kan lika gärna sparka honom direkt. Urban har alltid varit en ledare som gör som han vill och ingen som följt honom är förvånad över att sånt här händer.

Daniel: Det verkar helt klart vara en kontroversiell person. Jag hade inte mycket till övers för honom efter vad jag läst om hans tid med Hernandez och bröderna Pouncey m.fl. i Florida Gators men trodde ju ändå att Jaguars sett något i honom. Visst att han verkar ha varit en otroligt dålig familjeman, men det som spelar mest roll i Jaguars är nog att han inte följde med laget hem från Bengals-matchen och att han inte vågade möta sina spelare i möten efter helgen. Att dom bröt sin huddle med utropet “Grind” efter veckans första träning säger väl det mesta om vilken respekt dom har för Meyer.

Per: Om laget har respekt för killen fortfarande så är det väl inga problem i sig att fortsätta. Men som mina kollegor vittnar om ovan så verkar så inte vara fallet. Personligen tycker jag att de borde släppt honom.


Justin Fields nämndes under veckan till Chicago Bears starter, även när Dalton är frisk. Vad tycker du om beslutet och vad betyder det för Bears säsong 2021?

Svante: Jag tycker att det hade kunnat ske tidigare. Jag såg inte Bears som några utmanare inför säsongen, och jag gör det inte nu heller, trots bytet av quarterback. De är inte bättre än ett 7-9 (nya 8-8?) lag i år. Dock bådar det gott för framtiden att Fields får hoppa in och förhoppningsvis får lära sig, få lite rutin och få bra med erfarenhet.

Richard: Bra för både Bears och Fields långsiktigt. Att spela Dalton var nog med en liten förhoppning att försvaret skulle bära dem till fler vinster, vilket inte alls varit fallet. Lika bra att satsa på framtiden – ge Fields erfarenhet och lär känna hans styrkor/tendenser för att anpassa anfallet inför 2022.

Magnus: Det enda vettiga beslutet att ta. Chicago tar inga steg alls med Dalton som #1. Nu kan Bears börja se vad Fields kan och vad han behöver för att maximera sina skills, viktigt för åren som kommer. Även kniven på strupen för Nagy att visa att han kan sätta spel för denna QB.

Daniel: Med tanke på att Dalton och Foles finns i truppen så tycker jag att man borde kört med dom säsongen ut med Fields i en Mahomes-situation i skuggan av de som startar. Men Fields spel under försäsongen och att Foles blivit persona non grata har helt förändrat situationen. Nu är en Fields-start det enda rätta, och Nagy får helt enkelt lita på att rookien ordnar så att han får behålla sitt coach-jobb.

Per: Har tidigare sagt att jag vill se honom spela, men först när laget överlag fungerar relativt väl. Såg inte Chicago senast, men det har varit lite si och så med det innan i år. Dalton och Foles är ju enbart i klubben för att stadga upp lite för stunden. De är ju inga framtidsmän direkt.

San Francisco 49ers rookie-QB Trey Lance kommer att göra debut som starter på söndag mot ligans enda obesegrade lag. Vad tror du om 49ers chanser med Lance vid rodret?

Svante: Det blir onekligen en tuff första match att hoppa in i. Det såg också ganska skakigt ut till en början när Lance hoppade in i söndags. Det var dock på kort varsel och utan en gameplan skriven åt honom. Så det bör se bättre ut nu på söndag, om inte annat så ger han anfallet en ny dimension, då Cardinals måste försvara sig mot en mobil quarterback. Jag tror som sagt att det blir jobbigt för honom på söndag, men långsiktigt så älskar jag att han kastas in i hetluften och får lite erfarenhet.

Richard: Det är oftast omöjligt att sia matcherna i NFC West, så det kan sluta hur som helst. Jag tror Cardinals vinner mest för att Murray är stekhet och 49ers secondary är skralt. Lance kommer säkert göra en duglig match, men just nu är han för skakig för att passoffensiven ska vara explosiv nog att hänga med Cardinals.

Magnus: 49ers har varit en besvikelse hittills och att då slänga in en grön rookie på QB är kanske inte optimalt. Men som med Fields hos Bears, det ger erfarenheter och en möjlighet att planera för framtiden. Tror dock inte niners går till slutspel.

Daniel: Jag litar på Shanahan. Lance är handplockad för de möjligheter som han kan öppna för det som är Shanahans specialitet, springspelet. Jag kan verkligen se hur Trey Sermon och Trey Lance repeterar något liknande det vi fick se Shanahans göra med RG3 och Alfred Morris 2012. Fullt ös i springspelet kryddat med en hel del artilleri.

Per: Här tror jag vi har en QB som kommer få möjligheter som man t.ex inte ser i nyss nämnda Bears (se förra frågan). Shanahan kommer säkerligen designa världen kring Lance. Dvs inte lägga för mycket på hans axlar. Springa mycket.

På söndag äger årets första London-match rum. Under de tre säsongerna innan Covid-19 hade vi 11 London-matcher. Nästa år blir det troligen en match i Tyskland också, utöver de matcherna som kommer spelas i London. Det är tydligt att ligan fokuserar allt mer på sin europeiska publik. Om hur lång tid, om någonsin, får vi ett NFL-lag baserat i Europa?

Svante: Jag tror att det dröjer länge tills vi har ett lag som är baserat i Europa. Dock tror jag att antalet matcher i Europa bara kommer att öka, tills dess att vi får en match varje vecka. Då med olika lag som får flyga över, och alltså inte ett och samma lag som håller till på Europeisk mark. Det skulle inte förvåna mig om vi får en Super Bowl i Europa inom 10 år.

Richard: Jag tror aldrig det blir ett lag i Europa. Finns så mycket logistiska omöjligheter att lösa, allt från resor och schemaläggning till ägare, boende för spelare och dylikt. Däremot är det möjligt att de utvidgar ”International Series” även utöver Tyskland, bland annat med Pro Bowl, försäsong och fler säsongsmatcher här.

Magnus: Innan man kapat restiderna så finns det få saker som får mig att tro att NFL flyttar ett lag permanent. Skulle vara extremt svårt att bygga lag i Europa.

Daniel: Jag tror inte att något lag vill åka 7-8 gånger per säsong från Europa till USA för match. Det problemet måste få en lösning innan det finns en realistisk möjlighet. Men antalet europa-matcher kommer nog öka stadigt, det känns fullt möjligt på sikt att alla lag måste spela en match i Europa varje säsong, precis som att man nu måste spela en match på torsdagar.

Per: Mitt förslag har alltid varit att en sjuttonde match skulle införas och att den skulle genomföras på internationell mark. Nu blev det inte så, men jag kan hålla kvar linjen att varje lag bör spela en match utanför USA varje år. Ett permanent lag tror jag inte håller. Dels av logistikskäl, men även för att jag är osäker på om publiken kommer vara intresserad nog för att stötta ett lag vecka in och vecka ut. Just nu är det fest när man dyker upp. Inte hundra på att ett permanent lag i t.ex. London skulle uppleva det.

Det blir en förlängd NFL-söndag denna vecka. Hur ändras ditt upplägg, och vad tittar du på?

Svante: Ja det blir ju lite svårare att hinna med annat men jag ska försöka skynda hem till starten av London-matchen. Så då blir det till att glo lite på den. Sen lagas det hemmagjord pizza lagom till 19-matcherna, där jag nog väljer att se Packers hos Bengals. Sen blir det 49ers hos Cardinals klockan tio för att se hur Lance sköter sig.

Richard: Som småbarnsförälder är det nästan svårare att se matchen mitt på dagen än de senare. Jag erbjuder mig nog att fixa god middag, med TVn på i bakgrunden. Det är ju inte heller den hetaste matchen på schemat. Sen ser jag Saints – Washington och Bears – Raiders, även om jag tycker 49ers – Cardinals är den objektivt roligaste 22-matchen.

Magnus: Ravens spelar inte denna söndagkväll, så är bara att njuta och ta dagen som den kommer.

Daniel: Jag har lagt ribban för högt hittills helt klart, massa tidskrävande matlagning och fullt fokus på så många matcher som möjligt från kl 19 och framåt. Nu blir det snarare fokus på nattmatchen. Bills borta mot Chiefs innebär att jag kör ett gammalt beprövat succé-recept. Direkt i säng efter 19-matcherna, sen upp kl 4 för att kolla ikapp SNF i lagom tid för att kunna påbörja arbetsveckan. En viktig match som kan avgöra vilket lag som får hemmaplan när lagen möts igen i slutspelet (?)

Per: Har städdag i föreningen så Londonmatchen lär jag missa. Bland sjumatcherna känns det lite ljummet vilket brukar leda till Redzone. Finns dock mycket roligt kring 22 idag. Lutar väl åt att det blir Dallas där, men det finns mycket kul där. Men sedan är det ju Chiefs mot Bills som man vill se denna vecka.

Redaktionen Tycker Till: Vecka 5

Nyheter

To Top