Analyser

Rams – Packers: Aaron Mot Aaron

Photo by Dylan Buell/Getty Images

Det var något av en skräll när ett skadeskjutet Los Angeles Rams slog ut Seattle Seahawks i Wild Card-rundan. De har nu tagit sig vidare och ska möta årets 1-seed i NFC. Green Bay Packers. Laget från Wisconsin gick 13-3 denna säsong och hade ligans mest effektiva offensiv. Packers gjorde flest poäng per match av alla lag denna säsong. Rams släppte å andra sidan in minst poäng av alla under säsongen. Det blir två extrema styrkor som ställs mot varandra i denna spännande match. Vi är självklart tillbaka för att ta fram fem framgångsfaktorer som kommer att vara avgörande i lördagens match. 

 

Packers 

 

Aaron ‘MVP’ Rodgers: Aaron Rodgers har gjort en helt otrolig säsong. 37 år gammal har han lett sitt Packers till en NFC North-titel och första seed i slutspelet. Han leder även ligan i passade touchdowns, quarterback rating och minst kastade interceptions. Totalt har han stått för 51 touchdowns denna säsong. 48 i luften och 3 på marken. Rodgers har haft en fenomenal karriär, men denna säsong har nog, utan att överdriva, varit hans bästa hittills. Han är enligt mig ligans MVP och en självklar framgångsfaktor i matchen mot Rams. Om det är någon som kan göra hål på ligans bästa försvar så är det Rodgers. Hans rutin och erfarenhet i slutspel tror jag också kommer vara en stor fördel. 

WR1: Davante Adams. Ligans bästa receiver enligt mig. Han är ännu en given framgångsfaktor. Adams har femte flest mottagna yards av alla denna säsong, på 14 matcher. Det är dock inte det mest imponerande. Adams har 18 touchdowns på dessa 14 matcher. Utöver det har han flest yards per match, flest mottagningar per match och det som jag tycker är otroligt viktigt, tredje flest mottagningar som resulterat i first downs. Alltså förutom att vara ett extremt hot i endzone, där han har 18 touchdowns, är det också Adams som är “the go to guy” när det kommer till att förlänga drives och hålla anfallet kvar på planen. Jag förväntar mig att se mycket bollar från Rodgers till Adams denna match.

Ännu en Aaron: Det finns inte bara en otrolig Aaron i Green Bay, utan två. Den ena är såklart Aaron Rodgers, men running back Aaron Jones förtjänar mycket beröm han med. Jones är lagets största hot i springspelet och han är en extremt duktig running back. Av alla som hade fler än 200 springförsök denna säsong så är Aaron Jones den som varit mest effektiv med sina 5.5 yards per försök. Det blev totalt 1459 yards och 11 touchdowns denna säsong för Jones. Att etablera Jones och ett effektivt springspel blir väldigt viktigt för Packers. I deras tre förluster denna säsong missade Jones en av dem och i de andra två hölls han till 1.5 respektive 4.1 yards per carry. Långt under hans snitt för säsongen. Alltså, en effektiv Jones = Packers seger. 

The Smith Brothers: De kanske inte är blodsbröder, men bandet som Za’Darius och Preston Smith skapat sedan de kom till Green Bay tillsammans inför säsongen 2019 är precis lika starkt som vilket brödraskap som helst. De kallas “The Smith Brothers” och kan sätta skräck i vilken offensiv linje som helst. Tillsammans har de 16.5 sacks,  24.5 tackles for loss och 4 forced fumbles under säsongen. Det är Za’Darius Smith som har stått för den mesta av den produktionen, men tack vare Preston Smith på andra sidan får ju Za’Darius mer utrymme att jobba på. En viktig framgångsfaktor för Packers på lördag kommer vara att Smithbröderna ska bli heta och sätta Rams quarterback under press. 

Alexander The Great: Packers unga cornerback Jaire Alexander har spelat på en All-Pro nivå denna säsong. Han har varit en av ledarna i Packers defensiv som verkligen steppat upp på sistone. Laget har bara släppt in 17,2 poäng per match under de sista fem omgångarna. Under Alexanders första säsong i ligan mötte han Rams och hade en riktigt fin match där han stod för fem “pass break-ups”. På lördag förväntas han försvara Rams största hot på utsidan, Robert Woods, och om Alexander kan stå för en liknande insats på lördag så kommer det bli svårt för ett redan ganska ineffektivt passanfall i Los Angeles Rams. Matchen de två emellan kommer att bli rolig att följa och en viktig match i matchen för båda lag.

 

Rams

 

En till Aaron: Ja förutom de två Aaron i Packers så har Rams en Aaron de också. En Aaron som är minst lika bra. Aaron Donald, Rams defensiva tackle, har varit ligans bästa defensiva spelare i flera år nu. Han är en riktig X-faktor och kan ta över en match helt på egen hand. Han har en förmåga att slå vem som helst med sin pass rush och totalt förstöra spel för motståndarlaget. Under säsongen hade han näst flest sacks av alla i ligan, med 13.5, och han följde upp det med ytterligare två stycken på Russell Wilson i Rams vinst i Wild Card-rundan. Packers är duktiga i mitten av sin offensiva linje med en All-Pro center och en Pro Bowl-guard. Med det sagt, Donald kan vinna mot vem som helst och om han blir het på lördag och lyckas sätta konstant press på Aaron Rodgers är det till Rams stora fördel. 

Akta er för Akers: Los Angeles Rams rookie runningback är het just nu. Cam Akers hade en av karriärens bästa uppvisningar mot Seahawks där han stod för totalt 176 yards och en touchdown. Han stod för alla 75 yards på en av Rams touchdown drives under matchen. Om Rams kan få igång Akers lika effektivt på lördag kommer det vara till deras stora fördel. Särskilt då det inte finns ett lag som bygger sitt passningsspel mer på springspelet än vad Rams gör. De passar från play action mer än något annat lag i NFL. Akers blir därför en viktig framgångsfaktor mot Green Bay på lördag. 

Ramsey vs Adams: Denna match i match i matchen kommer bli riktigt rolig att följa. Ligans bästa receiver mot ligans bästa cornerback. Det här blir enligt mig en av det roligare individuella duellerna i någon match under denna säsong. Ramsey kommer att ställa upp mittemot Davante Adams i stort sett hela matchen. En All-Pro receiver mot en All-Pro corner. Ramsey har inte mött Adams denna säsong, men han har försvarat ett gäng andra riktigt duktiga spelare. Stefon Diggs slutade med 4 mottagningar för 49 yards mot Ramsey. DeAndre Hopkins hade totalt 12 mottagningar för totalt 87 yards i hans två möten mot Ramsey. Kort sagt, Ramsey är otroligt bra. Han är  en ledare i denna defensiv som har släppt in minst poäng per match av av alla denna säsong. Ramsey är en självklar framgångsfaktor och om han lyckas plocka bort Adams så blir Packers av med sin farligaste spelare i redzone och på third downs. 

Fortsätt pressa QBn: Los Angeles Rams var ett av det lag som pressade motståndarlagets quarterback mest denna säsong. Det följde upp en fin grundserie med att sacka Russell Wilson 5 gånger i Wild Card-rundan. Detta kommer bli en nyckel i denna match. Att nå fram till Rodgers, sätta honom under press och förhoppningsvis tvinga fram misstag kommer bli avgörande för Rams framgång. Det var mycket därför de vann över Seahawks. Jag har redan nämnt Aaron Donald och hans förmåga att stressa QBn. Till Rams fördel har de dock fler som kan ställa till det för Rodgers. Om Donald drar extra uppmärksamhet så kan spelare som Leonard Floyd och Morgan Fox hitta hem. Floyd hade 10.5 sacks denna säsong och Fox 6. De hade två respektive en sack förra veckan. 

Förläng offensiva drives: Los Angeles Rams är lite skadeskjutna på offensiven och det är fortfarande lite oklart vilken quarterback som kommer starta. Jared Goff är inte helt frisk efter sin brutna tumme, men tvingades spela förra veckan då hans back-up John Wolford skadade sig tidigt i matchen. Utöver det så gick även Cooper Kupp ut skadad. Oavsett vilka som spelar så måste Sean McVay och hans mannar hitta på ett sätt att förlänga offensiva drives och behålla anfallet på plan. Laget konverterade bara 3 av 15 third downs förra veckan. Det är otroligt dåligt. Det blir väldigt viktigt att lyckas med fler third downs och förlänga drives denna vecka. Dels för att ge lagets offensiv en bättre möjlighet att göra poäng, men kanske främst för att ge deras defensiv mer vila. Defensiven är Rams styrka, men om det måste vara på planen konstant mot ett så bra anfall som Packers besitter så kommer det bli uttröttade. Att vara mer effektiv på third down blir Rams sista framgångsfaktor. 

 

Matchen mellan Green Bay Packers och Los Angeles Rams spelas på lördag 22:35, svensk tid. 

Rams – Packers: Aaron Mot Aaron

Nyheter

To Top