Analyser

Raiders försvar historiskt dåligt

Efter de två första matcherna har Raiders försvar tillåtit rekordhöga 1035 yards, mest i NFLs historia. Det som verkade så lovande på pappret, med spelare som Khalil Mack, Bruce Irvin och Sean Smith, har visat sig vara ett luftslott.

Vad är det som har gått fel? Det är omöjligt att hitta en enda orsak i denna totala kollaps. Det är en grupp spelare med flera nya ansikten, men ursäkterna slutar där. Mycket hänger på tränarstaben, som tvingar spelare göra saker de inte kan. Samtidigt ligger även felet hos spelarna, som underpresterar på planen.

I matchen mot Saints bänkades Sean Smith efter dåligt spel. Han hade en tuff dag, men det var tränarnas fel att den långsamma Smith tvingades täcka den lilla, kvicka Brandon Cooks på egen hand. I matchen mot Falcons gav Reggie Nelson upp mängder med spel, då Raiders spelade honom som ensam safety i flera formationer trots att han är alldeles för långsam för att hinna täcka allt själv. Det är ett problem då både Sean Smith och David Amerson på vardera sida behöver hjälp av en safety i passförsvar. Det hänger på tränarna att sätta sina spelare i situationer att lyckas.

Efter matchen mot Falcons sa Raiders DT Dan Williams att försvaret inte får in spelet i tid för att hinna ställa upp ordentligt, vilket är helt katastrofalt dåligt av DC Ken Norton Jr. I slutet av den matchen tog huvudtränaren Jack Del Rio över ansvaret att välja spel, ett tydligt budskap att Norton helt enkelt inte gjorde sitt jobb. Både Jack och Kenny har varit hala i frågan om vem som bestämmer spel mot Titans, med svaret att tränarjobbet är ett kollektivt ansvar.

OAKLAND, CA - SEPTEMBER 18:  Head coach Jack Del Rio of the Oakland Raiders stands on the sidelines prior to their NFL game against the Atlanta Falcons at Oakland-Alameda County Coliseum on September 18, 2016 in Oakland, California.  (Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images)

Jack Del Rio och hans tränarstab måste göra ett bättre jobb på sidlinjen om de vill se bättre spel på planen.

Även spelarna ska såklart behöva ta ansvar. Sean Smith är en fysisk corner, men han har låter gång på gång receivers komma iväg orörda. På linjen producerar duon Mack och Irvin i stort sätt ingenting. DE Denico Autry ger upp mängder med yards eftersom han inte håller contain och flyttas enkelt bort trots sin storlek. DTs Dan Williams och Justin Ellis blir tillbakatryckta alldeles för lätt. Kommunikationen i hela laget är tveksam. Vi fick se flera tillfällen där två spelare gör samma sak och lämnar t.ex. en receiver helt omarkerad.

Raiders ILBs Malcolm Smith och Ben Heeney har enorma problem både mot springspelet och i passförsvar. De läser spelet långsamt, blockeras enkelt bort i springförsvaret och tight ends är fria centralt hela tiden. Här förtjänar Reggie McKenzie kritik för att han inte har fixat detta tydliga hål i truppen. Det finns ingen egentlig ILB i truppen, istället har de flera OLBs som de spelar centralt. Tanken är att ha rörliga, atletiska, snabba spelare men allt vi ser är hur dessa mindre spelartyper försvinner in i gröten av blockerande offensiva linjespelare.

Det är en mängd problem i försvaret som Raiders måste fixa till. De har mött två offensivt starka lag i Atlanta Falcons och New Orleans Saints. På söndag spelar de mot Tennessee Titans. De är ett lag som är byggt kring springspelet med två running backs i DeMarco Murray och rookien Derrick Henry. Quarterback Marcus Mariota är även han ett hot att springa med bollen. När de två lagen möttes i försäsongen sprang Titans över Raiders utan vidare bekymmer. Titans anfall är samtidigt inte lika potent som Falcons och Saints. Det bör bli mindre poäng den här matchen. Det är chans för Raiders att få revansch på Titans, men också på säsongen dåliga start.

Fantasytipset – Titans TE Delaney Walker. Atlantas tre tight ends skrapade ihop tio mottagningar för 180 yards och en touchdown mot Raiders. Walker är Titans bästa och viktigaste receiver, så han lär få mycket boll att jobba med mot Raiders haltande linebackers.

Nyheter

To Top