Analyser

NFC Championship – Gammal mot ung

Två anfallsstarka lag med spridda stjärnor i försvaret ska göra upp i NFC. Samtidigt finns det kontraster. Det skiljer 16 år mellan lagens quarterbacks, Drew Brees och Jared Goff. På tränarsidan är Sean Payton dessutom 23 år äldre än Sean McVay.

På förhand kan vi ser fram mot en riktig pangmatch. Två av ligans bästa anfall ledda av kreativa och aggressiva coacher ska göra upp i New Orleans klockan 21.05 på söndag. Både Rams och Saints vann 13 matcher i grundserien och var de två högst rankade lagen i NFC i år. De har sett ut som de två starkaste grupperna sedan säsongsstarten och på många sätt känns det helt rätt att de har tagit sig hit.

Även om det är två gäng som leds av sina anfall har båda lagen flera bra spelare i sina försvar, där Saints varit snäppet stabilare den här säsongen. New Orleans styrka har varit att stoppa motståndarnas springspel med en duktig defensiv linje och ett fysiskt secondary. Tyvärr skadade sig linjespelaren Sheldon Rankins förra veckan, en av försvarets viktigaste spelare. Saints har en del hål i sitt passförsvar där det förutom Marshon Lattimore sett lite skakigt ut. Värvningen av Eli Apple från Giants fungerade dock som lite av ett plåster.

I Rams försvar är det en smula mer aggressivt spel där passförsvaret varit den del som fungerat bättre, om än inte särskilt bra. De har producerat turnovers i rask takt och avgjort en del matcher med stora spel från stjärnorna i försvaret. Aaron Donald är ligans bästa spelare i defensiven och avslutade säsongen med makalösa 20.5 sacks. Ndamukong Suh är tänkt att bidra till att stänga ned springspelet men även om Suh i perioder varit dominant har Rams haft problem och tillåtit över fem yards per försök på marken i år.

Innan C.J Andersons entré för Rams har anfallet kretsat kring Todd Gurley, som ledde ligan med sina 22 touchdowns i år. Nu har Los Angeles två vapen i springspelet. Förra veckan fullständigt körde man över ett bra försvar i Dallas med 273 rushing yards. Det kommer bli en nyckel för Rams även den här veckan att få igång sitt springspel, men vi väntar oss att de kommer passa mer än mot Cowboys.

Jared Goff inledde säsongen väldigt bra men tappade lite tempo sista kvarten. Han är en mycket bra quarterback, men kanske allra bäst när han får spela playaction och inte måste bära hela anfallet på sina axlar. Det är då McVays anfall verkligen klickar. En av årets snackisar är hur den unga stjärncoachen lyckas trycka in så många olika kreativa spel ur i stort sett samma formation, då Rams spelar med tre receivers på planen nästan 90 procent av spelen.

I Saints är det Drew Brees till receivern Michael Thomas som är det bärande konceptet. New Orleans har också ett effektivt springspel med duktiga duon Mark Ingram och Alvin Kamara, som ger dem många valmöjligheter. Även om Brees missade de långa kasten mot Ted Ginn förra veckan kan vi nog räkna med att få se några såna “shot plays” nu också.

Det finns en del saker som talar för Saints. Matchen spelas i New Orleans och om vi blickar bakåt har hemmalaget vunnit de tio senaste Conference-finalerna. Saints har också erfarenhet av att både ta sig till och vinna en Super Bowl med samma quarterback och coach. Sean Payton har visat många gånger att han inte är rädd för att ta de mest vågade besluten när det krävs. Försvaret är snäppet starkare än Rams motsvarighet och Drew Brees kan leda sitt anfall till många poäng.

I Rams vågskål ligger en bättre trupp, åtminstone om vi kollar på toppspelarna. Högstanivån hos många av Rams spelare är helt enkelt väldigt hög. När allt fungerar för anfallet är L.A nästan ostoppbara på ett sätt som få lag, kanske bara Kansas City, kan mäta sig med. Med Aqib Talib tillbaka i spel är försvaret dessutom betydligt stabilare.

Vi ser fram mot en fantastisk match!

NFC Championship – Gammal mot ung

Nyheter

To Top