Nyheter

Redaktionen tycker till – Championship Sunday

Championship Sunday, finaldags i de två konferenserna. Redaktionen har fått tycka till!

Patriots hos Chiefs, vad tror du avgör och för vem?

Daniel: Jag skrev en hel preview om denna matchen här. En TLDR av den skulle kunna skrivas: ”Om Bill Belichick kan stoppa Tyreek Hill och Travis Kelce så vinner Patriots”. Jag litar på Bill, Patriots vinner med 24-21.

Magnus O: Det är mycket prat om Patriots dåliga facit på bortaplan och att de är en sämre kopia av sig själva i år. Så kan det mycket väl vara, men de visade att de fortfarande kan dominera mot bra lag som Chargers och även om Chiefs har ett extremt potent anfall vågar jag inte betta emot Patriots i slutspel. Om Chiefs ska vinna måste de störa Brady i fickan, något Chargers totalmisslyckades med. Chiefs å sin sida var väldigt aggressiva mot Colts QB Luck, så de har receptet klart. Ska Patriots vinna måste de springa bollen lika förtjänstfullt som mot Chargers och även få lite hjälp av försvaret med några turnovers, det behöver alla lag som möter Chiefs med TD-maskinen Mahomes.

Magnus A: Jag tror erfarenhet kommer avgöra. Trots att Chiefs har ett explosivt anfall, ett öronbedövande hemmastöd och ett självförtroende som kommer efter en strålande säsong, så tror jag att Patriots erfarenhet och Bill Belichicks öga för detaljer avgör. Många spelare har varit i denna situation förr och vet exakt vilka knappar man ska trycka på för att få ut max av sig själv och minimum hos motståndarna. 

Rams hos Saints, vad tror du avgör och för vem?

Daniel: Otroligt mycket för båda de här lagen byggs faktiskt kring springspelet. Det här blir en kamp mellan fyra väldigt starka linjer och kanske kan skadan på Sheldon Rankins för Saints avgöra. Jag gissar att springspelet med CJ Anderson och Todd Gurley avgör. 31-27 till Rams.

Magnus O: Kan bli att publiken avgör, Superdome tävlar med Arrowhead om att ha högst ljudvolym och när väl Saints kom igång mot Eagles påverkade det gästerna. I övrigt är det ett försvar som verkar peaka i rätt tid tillsammans med springspelet som gör att jag tror Saints vinner. Vill Brees passa finns det få pålitligare passningsmottagare än WR Michael Thomas och cornerbacksen i Rams går att utmana. Rams behöver ha ytterligare RB-magi från CJ Anderson, som fått en ny vår, och att Todd Gurley spelar som i början av säsongen. Tror Goff stressas till misstag och att Saints kommer föra matchen, från start den här veckan.

Magnus A: Någonstans handlar det om ifall Saints har skakat av sig nerverna. Mot Eagles förra veckan började laget svagt, sedan varvade man upp. Rams är för bra för att ge bort 0-14. Rams kommer in som underdogs, har en ljus framtid med många unga stjärnor och kan spela rätt avslappnat.  Saints känns lite mer nu eller aldrig med tanke på Brees ålder. 

Inomhusmatch i New Orleans medan Kansas City ska bjuda på många minusgrader och snö. Vad säger du om att matcherna spelas i så olika förutsättningar?

Daniel: Det är jag väldigt mycket för. Hemmaplans-fördelen som de här lagen spelat om hela säsongen får extra mycket värde när man kan spela i förutsättningar som man är van vid. Många klassiska slutspelsmatcher har spelat i frysande kallt väder, hoppas att Kansas City kan bjuda på en sådan match.

Magnus O: Det har väl sin charm, att det skulle vara orättvist med dessa skillnader håller jag inte med om. Personligen föredrar jag utomhusspel eftersom det är fler faktorer som spelar in, även om det på söndag är två lag som är vana vid kallare klimat. Samtidigt är det häftigt när det ser så himla effektivt ut inomhus och QB:s kan få briljera med perfekta spiraler.

Magnus A: Jag älskar det, speciellt den svinkalla varianten. Jag gillar när yttre omständigheter ska hanteras, tycker att Domesens kliniska förutsättningar utan regn,vind och grader, kan bli lite torrt. 

Om du rankar de fyra coacherna utifrån prestation i år, hur rankar du dem då?

Daniel:  I NFC-finalen är det såklart två väldigt bra coacher, men jag tycker det varit lite business as usual för dom. I AFC -finalen finns slutspelets två bästa coacher med Andy Reid som ställt om lagets offensiv totalt för att passa den unga stjärnan Patrick Mahomes och Bill Belichick som med en av sina svagare trupper på länge ändå satt sig i position för att kunna vinna ytterligare en Super Bowl.

Magnus O: Det är en kvartett som alla är värdiga coach of the year, men ger det ett försök:

Rams Sean McVay. Det kan inte vara lätt att ha ett sådant imponerade första år och sedan överträffa hajpen till år två. Med veteraner som Talib, Peters, Cooks och Suh som ska sammanfogas med grundbulten av spelare under en ung QB, att då gå ännu längre i sin fortfarande relativt nya hemmamiljö är extremt starkt.

Chiefs Andy Reid. Den ständigt utvecklande spelfilosofin som Reid har fick sig en perfekt nikokick av att Mahomes ersatte Smith. Reid har basat över ligans häftigaste anfall och det har känts som att han nästan alltid haft svar på tal. Hunt-situationen löste han också med den äran. Mahomes hade förmodligen lyckats under många HC:s, men det kräver ändå mycket att lotsa fram Mahomes till en MVP-säsong.

Patriots Bill Belichick. Med den på pappret kanske svagaste truppen bland de kvarvarande lagen har den gamle mästaren återigen lyckats få ut max av mindre namnkunniga spelare. Belichicks huvudbry har han löst med sedvanlig disciplin och ”do your job”-mentalitet.

Saints Sean Payton. Klart att Payton, som alltid har lite trick plays i rockärmen, har gjort det bra. Han har byggt vidare på ett väldigt bra lag som borde ha varit i denna match även ifjol. Han är både modig och kaxig och har en trupp att backa upp det med. Men han har inte mött lika många utmaningar längs vägen som de andra har.

Magnus A: Jag utgår från vem som fått ut mest ur sitt manskap och då hamnar Belichick högst upp. Svårt att uppskatta honom efter årens alla framgångar och den trumpna attityden. NFLs Saban är alltid bäst och bör få cred för det. Därefter blir det lite svårare. Andy Reid tycker jag har överträffat förväntningarna mer än McVey och Payton, som många hade som favoriter. BB, Reid, McVey, Payton, det blir min ordning. 

Så här ett år innan, vilka fyra lag tror du spelar i nästa års Championshipmatcher?

Daniel: Så mycket kan hända till dess så jag litar på Las Vegas: Chiefs, Patriots, Bears och Rams.

Magnus O: Det här med att tippa på förhand är ju värdelöst svårt, speciellt eftersom skador förändrar hela säsonger. Men vi säger väl Colts och Chiefs i AFC och Vikings och Rams i NFC. Men ”don’t at me” vid den här tiden nästa år!

Magnus A: Finns många lag som har chansen, känns väldigt öppet. Jag tror vi ser Bears – 49ers i NFC och Chiefs – Browns i AFC. 

Redaktionen tycker till – Championship Sunday

Nyheter

To Top