Analyser

New York Jets – Historiens Sämsta Fotbollslag

Photo by Elsa/Getty Images

Det är inte mycket som har gått rätt för det grönvita laget från New York denna säsong. Ingenting faktiskt. New York Jets har startat säsongen 0-6 och är på god väg att bli historiens sämsta fotbollslag, och det är ingen överdrift.

Sedan sammanslagningen 1970 har enbart tre lag förlorat alla matcher på en säsong. 1976-års Tampa Bay Buccaneers som slutade 0-14, 2008-års upplaga av Detroit Lions som slutade 0-16 samt Cleveland Browns som säsongen 2017 även de slutade 0-16. New York Jets har startat denna säsong 0-6 och utan en drastisk förändring ser de ut att bli historiens fjärde vinstlösa lag. 

New York-laget har 10 matcher kvar och i sju av dem möter de ett lag som just nu är 0.500 eller bättre. Alltså har de vunnit lika mångar matcher, eller fler, än de förlorat. Två av matcherna mot ett lag som är under 0.500 är mot New England Patriots. Inte förväntar väl sig någon att Adam Gase ska kunna hitta på ett sätt att slå Bill Belichick? Att 2020-års uppsättning New York Jets slutar säsongen 0-16 känns därför inte alls orimligt. 

Ett offensivt fiasko

Inför säsongen 2019 anlitades Adam Gase som ny huvudtränare för New York Jets. När han kom till Jets hade han ett CV som innehöll en bra säsong som offensiv koordinator för Denver Broncos och Peyton Manning samt en okej säsong som huvudtränare för Miami  Dolphins. Å andra sidan hade han, de två säsongerna innan han anslöt sig till Jets, gått 6-10 respektive 7-9 med Miami Dolphins, missat slutspel båda åren och fått sparken. Det var därför många som höjde på ögonbrynen när Gase presenterades av Jets. 

Till Gase försvar var det många som lyfte honom som ett offensivt geni och att han var exakt det Jets och lagets unga QB Sam Darnold behövde. Gase var ju trots allt offensiv koordinator i Broncos när Peyton Manning slog alla möjliga rekord 2013. Med det sagt är det nu ett faktum att Adam Gase, det offensiva geniet, har haft ett av ligans absolut sämsta offensiver varje år de senaste tre säsongerna. Sedan 2018 har lagen han varit huvudtränare i aldrig slutat säsongen bättre än 31:a plats i first downs per match, 30:e plats i yards per match samt 26:e plats i poäng per match. Det är inte mycket att skryta om när man marknadsför sig som en offensiv tränare. 

Det sämsta laget någonsin

Om vi tittar lite närmare på siffrorna så ser vi att Jets är klart sämre än vad Lions och Browns var när de gick 0-16. New York Jets gör både färre poäng per match och förlorar matcher med en klart högre snittmarginal. Dock ser det ut som att Jets är snäppet vassare än Buccaneers var 1976, då New York-laget både gör fler poäng per match och “bara” förlorar med en poängskillnad på 18.3 gentemot Bucs 20.5. Detta är dock inte särskilt mycket att hänga i julgranen.  Jets släpper faktiskt till fler poäng per match än vad Bucs gjorde och laget är påväg mot en sämre poängskillnad. Värt att nämna är att Tampa Bay Buccaneers var år 1976 ett expansionslag och gjorde sin första säsong i ligan det året. Att bara vara snäppet bättre, att ens bli jämförd med dem, är otroligt pinsamt.

Det finns inte många ljusglimtar i Jets organisation just nu. Laget är helt utan vinster och är på väg att slå rekord för sämst poängskillnad på en säsong. Vid rodret har man ligans sämsta huvudtränare och det finns bara en handfull spelare som erbjuder någon form av individuell briljans att glädjas över. Med det sagt så kan Jets-supportrar se fram emot att med största sannolikhet få välja först i nästa års draft. Dessutom har de ett extra val i första rundan både detta år samt året därpå. Detta fick de från Seattle Seahawks i utbyte mot Jamal Adams. Det finns alltså lite att bygga på inför framtiden men det behövs nog att man gör rent hus dessförinnan. Ta in en ny tränarstab och bygg om från grunden. Lyckas man sedan träffa rätt på alla sina draftval så ska nog till och med New York Jets kunna bli ett vinnande lag i framtiden.

New York Jets – Historiens Sämsta Fotbollslag

Nyheter

To Top