Analyser

National Championship Game: Alabama-Clemson part 2

Säsongens sista och största match i collegefotbollen ska spelas, Alabama Crimson Tide och Clemson Tigers ska reda ut vem som får titulera sig nationell mästare för säsongen 2016. Lagen möttes i finalen förra året, var etta och två i rankingen när säsongen summerades och körde över sina motståndare i semifinalerna. Så det råder ingen tvekan om att det är ett värdigt finalpar. 

 

CFB National Championship Game, Raymond James Stadium, Tampa, FL.

Tisdag 10 januari, 02:00

2.Clemson (13-1)

1.Alabama (14-0)

 

Den tredje finalmatchen under detta slutspelsformat ska spelas och för andra året i rad är det mellan Alabama och Clemson det står. För ett år sedan kunde Alabama titulera sig mästare efter en dramatisk 45-40 seger i Glendale. Alabama har alltså chansen att försvara titeln och ta hem skolans 17 nationella mästerskap, fem av dessa under levande legendaren Nick Sabans ledning. Årets möte spåst bli mer tillknäppt än fjolårets poängfest, detta trotts att totalt 11 spelare ur de två lagens startande försvar från 2016 blev draftade i våras. Nio av dessa under draftens första två rundor. Saban har varit en mästare på att ladda om istället för att börja om, detsamma kan nog börja sägas om Dabo Swinney och Clemson numer. En stor del i det är Tigers defensive koordinator Brent Venables, som blev vald till årets bästa assisterande coach den gångna säsongen, honom kan ni läsa mer om här.

1905 publicerade Albert Einstein sin relativitetsteori, Karl Staaf bildade Sveriges första liberala regering och myndighetskontrollerade bolag får monopol på spritförsäljningen i Sverige. 1905 var även senast Clemson besegrade Alabama i fotboll. Därefter har Alabama vunnit 13 raka möten och hållit vinstsviten levande i smågalna 112 år, så det är ett stort historiskt berg som ska bestigas av det orangea laget. Innan 1905 vann Clemson lagens tre första möten, dessutom utan att ens släppa till en enda poäng. På de sju möten som följde efter 1905 var det istället Clemson som hade stora problem att göra poäng, endast i 74-7 förlusten 1931 lyckades Tigers hamna på tavlan. I det 16 möten lagen emellan har det vid inte mindre än tio tillfällen varit så att endast det ena laget gjort poäng.

Clemsons huvudtränare Dabo Swinney har en bakgrund i Alabama. Mellan 1990 och 1992 spelade han receiver för Crimson Tide och mellan 1993 och 2000 var han assisterande coach på skolan. Under sina år som spelare hos Crimson Tide hade Swinney nummer 89 på ryggen vilket också  blir antalet matcher han vunnit som huvudtränare för Clemson vid en seger i finalen. Även om Dabo spenderat 10 år i Tuscaloosa så finns det inte någon lojalitet kvar där då han är inne på sitt 15 år på Clemson. Det här med coacher som varit spelare i Alabama har varit lyckosamt tidigare för Clemson.  South Carolina-skolan har en nationell titel sedan tidigare, den togs 1981 och den dåvarande coachen Danny Ford spelade på Alabamas offensiva linje under några år på 60-talet.

Som vi var inne på inledningsvis så är det ett värdigt finalpar som gör upp och matchen har goda möjligheter att bli en nervkittlande och välspelad historia. Det haglar av kommande NFL-spelare som här har chansen att bli odödliga hjältar i collegehistorien och på sina respektive skolor.

 

Fem saker som talar för Clemson 

1. Defensiva linjens förmåga att skapa negativa yards: Tigers defensiva linje har spets, bredd och spelar med en härlig aggressivitet. I semifinalen klev DE Clelin Ferrell fram med 3 TFL+ 1 sack, i konferensfinalen mot Virginia Tech stod DT Dexter Lawrence för 2 TFL, 2 sacks och i prestigemötet mot Florida State hade DE Austin Bryant 2 TFL+2 sacks. Då har vi inte ens nämnt Carlos Watkins och Christian Wilkins som toppar laget när det kommer till spel för negativa yards. Alabama har en förstaårsspelare på QB i Jalen Hurts och han kommer hamna under större tryck än han någonsin varit med om tidigare.

2.Rutin och revanschlusta: Nästan hela Clemsons anfall var med och förlorade förra säsongens final, hela nio starters och alla stjärnor( Mike Williams var skadad). Det är en samspelt och trygg enhet som kommer komma till spel med den där gnistan som bara en tung förlust kan tända. Att veta vad som väntar och att ha varit i situationen förr är en fördel.

3. Bredden på receiver: I Mike Williams finns stjärnan som kommer dra på sig bevakning, men han är inte ensam. Jordan Leggett, Deon Cain, Artavis Scott, Ray-Ray McCloud och Hunter Renfrow har samtliga minst 33 mottagningar, 403 yards och 2 touchdowns. Tillsammans har Clemsons-kvintetten 228 mottagningar för 2754 yards och 27 touchdowns. Det är en stark grupp som finns bakom Williams, som själv tagit emot 90 bollar för 1267 yards och 10 touchdowns. Blir tufft för Alabama att stoppa alla.

4. Alabamas svaga passanfall: Clemsons försvar visade mot Ohio State hur det går om du inte kan passa bollen på dem, du kommer inte göra poäng. Det är någon Alabamas QB, Hurts, haft svårt med mot de bra lagen. Han har inte varit värdelös  men inte heller någon faktor som skrämmer. Tar vi bort Auburn matcher har Hurts haft 55% comp, 111 yards/match och sammanlagt 1 TD och 2 INT mot de fyra högst rankade försvaren Alabama mött. Clemsons secondary är inte lagets styrka, men det finns tillräckligt med kvalitet för att utnyttja de misstag som förstaårsspelaren Jalen Hurts kommer göra.

5.QB: Deshaun Watson må ha haft en lite svagare säsong men han är ändå en klasspelare som alltid höjer sig när det behövs. Svagare ska ses utifrån vad han kan och Watsons kom fortfarande på andra plats i Heisman-omröstningen och det han presterat kommer med stor sannolikhet få honom plockad i den första rundan i vårens draft.. Clemson kommer göra sina poäng, det ser Watson till, han måste även se till att hålla ned misstagen då Alabamas försvar är skickliga på att förvalta dessa.

 

Statistiska ledare Clemson 

Passing yards: Deshaun Watson – 4173

Rushing yards: Wayne Gallman – 1087

Receiving yards: Mike Williams – 1267

Sacks: Carlos Watkins – 10,5

Tackle for loss: Christian Wilkins – 13

Interceptions: Jadar Johnson – 5

 

Fem saker som talar för Alabama 

1. Talang

Över hela planen offensivt och defensivt har Alabama proppat med de mest lovande unga spelarna i landet. Att Alabama år efter år är i topp är fantastiskt men de har förutsättningar som få andra skolor har. Varje år kan man mer eller mindre välja och vraka vilka High School spelare man ska plocka in. En högt rankad spelare är ingen garanti men när man i stort sett bara plockar in högt rankade spelare lutar alltid oddsen över till sin sida.

2. Nick Saban

Inte direkt den charmigaste och mest omtyckta tränaren av varken motståndare, experter och före detta spelare men ingen kan ifrågasätta hans resultat. Saban vet hur man vinner i college mer än någon annan nu aktiv coach och kanske till och med mer än någon annan genom tiderna. Han har varit i denna situationen så många gånger och den rutinen är guld värd.

3. Steve Sarkisian

Lagets offensiva koordinator de senaste åren och även denna säsongen har varit Lane Kiffin. Efter ett jobb väl utfört fick chansen erbjudandet att på nytt bli huvudtränare, denna gången för FAU. Många ser det säkert som en svaghet att han inte roddar över offensiven i finalen men man kan vända på det och se det som att Clemson bör ha bättre koll på Kiffins offensiv än vad de har på Sarkisian. Steve Sarkisian fick foten av USC efter att ha gått på såsen lite väl hårt. Alabama såg en möjlighet att knyta till sig en stark offensiv kunskap och signade upp Sark som analys. Nu när Kiffin vandrat vidare var det ett enkelt val att flytta upp Sarkisian till ny offensiv koordinator och en nytändning för offensiven.

4. Storleken

I så många matcher i år har det sett ut som män möter pojkar. Alabamas försvar är större, starkare och elakare än alla andra enheter i college från defensiva linjen back till sina corners. Ett sätt att mäta hur bra försvar ett lag hade är att se hur de draftades. Bli inte förvånad om ni om några månader kommer se 6-7 Alabama försvarare plockas i de första rundorna.

5. Äss i rockärmen

Förra året fokuserade Clemson på att få stopp på springspelet. Då hittade Alabama gång på gång en vidöppen Tight End, O.J. Howard. I år säger Clemson att man inte ska gå på samma miss att helt missa att markera den store lovande mottagaren. Men det blir ändå lite samma problem. Clemson har inte råd att lägga mer fokus på någon då det helt enkelt öppnar upp det för en annan styrka. Lagets QB Jalen Hurts kan både springa och passa, man har 2-3 receivers som bara väntar på en stor match och i semifinalen kom RB:en Bo Scarbrough igång ordentligt och är det inte han så har Damien Harris imponerat hela året. Precis samma divis gäller för försvaret. Lägger du fokus på Jonathan Allen kommer Ryan Anderson eller Tim Williams eller Reuben Foster eller… Ja ni fattar.

 

Statistiska ledare Alabama 

Passing yards: Jalen Hurts – 2620

Rushing yards: Damien Harris – 1013

Receiving yards: Ardarius Stewart – 816

Sacks: Jonathan Allen – 9,5

Tackle for loss: Ryan Anderson – 16,5

Interceptions: Minkah Fitzpatrick – 6

 

Redaktionen tippar

Magnus :  27-24

Daniel:  23-16

Lasse: 21-10

Nyheter

To Top