Analyser

Klassisk slutspelsmatch på klassisk mark

Kanske ligans bästa försvar just nu reser till Wisconsin för att mäta sig emot ligans hetaste offensiv just nu.

Giants två senaste möten med Packers har spelats i Green Bay, båda har vunnits av just Giants och båda gångerna har man gått hela vägen och vunnit Super Bowl, senast 2011. Faktiskt är Giants det enda laget någonsin med två slutspelsmatcher på Lambeau Field mot Packers.

CB Janoris Jankins ser ut att vara fit for fight så förutom Jean Pierre Paul reser Giants till Green Bay med i stort sett alla sina spelare tillgängliga. Försvaret är som sagt lagets bröd och smör denna säsongen och räkna med att de kommer att testas ordentligt mot Packers glödheta offensiv.

Börjar vi bak i planen så hittar du tre corners i nämnda Janoris Jankins, Dominique Rodgers-Cromartie och rookien Eli Apple som alla har spelat riktigt bra under säsongen. Men bäst bak i planen och kanske i hela Giants har, andra års spelaren, safetyn Landon Collins varit som verkligen dominerat och gått från att vara en av ligans mest lovande till en av ligans bästa försvarsspelare. Lagets linebackers lyfts det ständigt frågor kring om de verkligen är bra nog och jag skulle nog inte svara ja på den frågan men som försvaret ser ut i stort skulle jag säga att de i varje fall är bra nog med Jonathan Casillas, oftast på den svaga sidan, som grädde. På den defensiva linjen är det lätt att lyfta fram nyförvärvet Olivier Vernon som ofta är ett hot på sin kant, han har gjoprt det bra, men mest nytta gör utan tvekan ett annat nyförvärv, Damon ”Snack” Harrison som för att vara så stor är märkligt smidig och atletisk och kontrollerar många stunder motståndarnas springspel på egen hand.

Offensiven är laget svaga länk trots en hel del tunga namn. QB Eli Manning har inte alls ett så fint år som han hade 2015 och springspelet verkar aldrig riktigt komma igång i Giants trots att rookien Paul Perkins visat tendenser det sista. Lagets offensiva linje har man satsat på i form av höga val i draften men den har inte riktigt fungerat som en helhet. Nu verkar det som man kommer gå tillbaka till Marshall Newhouse på högersidan vilket i varje fall känns tryggare än tidigare experiment. Lagets stora hot i offensiven är receivern Odell Beckham Jr. som i stort sett står för allt farligt i offensiven. Hitta en öppen OBJ och låt han sen ta yards på alla tänkbara sett har varit ett tydligt mantra.

Packers hemma på Lambeau Field måste väl trots allt ses som en favorit om än knapp. Ja, man har förlorat två raka slutspelsmatcher hemma mot Giants men man kanske inte ska haka upp sig allt för mycket i det som hänt utan istället fokusera på hur det ser ut nu. Nu är Packers det hetaste laget i NFL. Efter en bedrövlig start på säsongen hade de flesta skrivit av Packers. Alla skrek att det var dags att bänka lagets stora stjärna, QB Aaron Rodgers, och starta om. Sen vände allt, försvaret som försökte finna en identitet såg inte fullt så förvirrat ut och framförallt vaknade Aaron Rodgers och spelade på en nivå som få andra klarar av. Man avslutade säsongen med sex raka segrar och ser ut att ha maxat formtoppen lagom till slutspelet. Till skillnad mot Giants är det offensiven som ska få det gjort för hemmalaget lett av just Aaron Rodgers. Rodgers har en stabil och bra offensiv linje framför sig, han har fler mål en ett att kasta till och lagets enda svaghet på offensiven är ett springspel som helt har slopat normen om hur ett fungerande springspel ska se ut, men man ska inte helt vifta bort det, yards har vunnits även på marken de sista matcherna.

Försvaret har blivit bättre men har fortfarande tydliga dippar vilket till viss del kan bero på en hel del skador. Först satte man cornern Sam Shields på IR, sen skadade sig cornern Quinten Rollins och nu senast fick lagets tredje corner, Damarious Randall, kliva av med ett skadat knä och det är oklart hur hans status är till denna match. Micah Hyde fick flytta från safety till corner, sen tillbaka till safety och sen, jag ni förstår… Som tur är ser det bättre ut i boxen med de två LB-veteranerna Clay Matthews och Julius Peppers friska som tillsammans med ungdomarna Ryan, Perry och Martinez roteras runt och bildar en av ligan starkaste enheter. PÅ defensiva linjen saknas kanske den där naturliga pass rushern som kan få Eli att göra dumma saker, men både Mike Daniels och Kenny Clark kommer göra sitt för att hjälpa sina DB’s.

Så kommer Giants försvar vinna för tredje gången i Green Bay eller kommer Packers glödheta offensiv hitta hålen och ta Packers vidare i slutspelet?

Matchen drar igång 22:40 ikväll på ett kyligt Lambeau Field.

 

Nyheter

To Top