Analyser

Lynch, Henry bra draftval för lagen i AFC West

Smekmånaden är över, försäsongen är slut. Nu är det dags för alla rookies att spela riktig fotboll som betyder något. Vi har fått lyxen att se dessa unga framtidsnamn spela relativt mycket under träningsmatcherna inför säsongen. Här kikar vi på de draftval som vi anser gav respektive lag bäst värde under draften.

Den viktigaste delen i att bygga ett framgångsrikt lag i NFL är att lyckas i draften. Där plockar man in de byggstenar som ska forma morgondagens lag. Lagen i AFC West gjorde alla en draft som i nuläget ser lovande ut, den bästa av dem var nog San Diego Chargers. De fick en härlig blandning av behov och värde med nästan alla deras val. Vi är inte intresserade av vilken rookie som är bäst i varje lag, vi är intresserade av vilket val som vi tror ger bäst värde för sin draftposition.

Denver Broncos – QB Paxton Lynch
Det här var ett rätt givet val för Broncos. Efter säsongen försvann Peyton Manning till pensionering och Brock Osweiler smet till Texans. Det lämnade ett gapande hål behövde fyllas. Det kostade ett val i tredje rundan att kliva upp några val i draften för att försäkra sig att de fick honom, och det var det värt för att få den tredje bästa quarterbacken i draften.

Lynch är ett opolerat projekt, med alla fysiska förutsättningar och en kanonarm. Men han spelade i ett begränsat anfall förra året och behöver tid att utvecklas innan han är redo att starta. Det är Broncos plan, men det finns en risk att de tvingas starta honom tidigare än de önskar. Kollegan Mark Sanchez skrämmer ingen och en tuff start på säsongen kan göra såväl tränare som fans otålig att se hur bra Lynch är.

San Diego Chargers – TE Hunter Henry
Inför draften viskades det om att Henry skulle smyga sig in i första rundan. Det hade inte varit förvånande alls, han är tillräckligt bra för att det skulle varit tänkbart. När han fanns kvar på brädan i andra rundan var det ett lätt val för Chargers, som behöver en tronarvinge till Antonio Gates.

Henry är väldigt bra både som blocker på linjen och som mottagare i passningsspelet, något ovanligt nuförtiden med college passglada offensiver. Förra året tog han emot 51 passningar, men er imponerande så tappade inte en enda. Rivers älskar tight ends och med Henry får de en relativt smärtfri övergång från Gates.

STARKVILLE, MS - NOVEMBER 16:  Chris Jones #96 of the Mississippi State Bulldogs sacks AJ McCarron #10 of the Alabama Crimson Tide at Davis Wade Stadium on November 16, 2013 in Starkville, Mississippi.  (Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

(Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

Kansas City Chiefs – Chris Jones
Jag älskar Chris Jones. Han borde gått tidigt i första rundan, men ett överflöd av duktiga defensiva linjespelare knuffade honom ner på draftbrädan. Chiefs var överlyckliga när de kunde plocka upp honom i andra rundan.

Jones har ett extremt explosivt första steg som kan jämföras med Aaron Donald i LA. Han är riktigt bra på att penetrera linjen och klämmer sig gärna in mellan center och guard. Är så stark att han är svår att flytta på. Kan bli lite mer aktiv med händerna och måste titta upp och läsa spelet bättre.

Chiefs är både en dålig och en bra plats för Jones. Han passar perfekt in i schemat och lär göra succé när han får spela. Men samtidigt är Chiefs linje kanske den bästa i NFL så det blir svårt att sno speltid av Jaye Howard och Allen Bailey. Chiefs har ett lyxproblem med den bredden på den defensiva linjen.

Oakland Raiders – Shilique Calhoun
Inför draften pratades det om att Calhoun skulle kunna gå någon gång i andra rundan. Han var otroligt produktiv som pass rusher i Michigan State, med 15 sacks 2015. Men när det väl var dags gick han i tredje rundan, mycket på grund av svårigheter i att försvara springspelet.

Raiders valde honom med en uttalad plan att flytta honom från DE till OLB, en position som lämpar sig bättre för honom i NFL. Eftersom han inte spelat positionen är det mycket att lära sig. Han har fortfarande problem att diagnostisera springspel, att komma av sin block och att hålla sin sida. Han har inte heller hittat rätt i passförsvar när han ska täcka zon. Men han är en naturlig pass rusher och det måste Raiders hitta sätt att utnyttja redan i år.

Nyheter

To Top