Analyser

Inga nyheter, är bra nyheter

Fyra veckor av avslagna försäsongsmatcher är nu till ändå, och i torsdags drog grundserien äntligen igång. I en värld där journalistkåren löper amok över att Tom Brady spelade en träningsmatch, kan man stilla undra varför vi överhuvudtaget spelar dessa matcher?

Upplägget med försäsongsmatcher som en liten aptitretare inför vad som komma skall är egentligen ganska smart. Efter ett halvårs uppehåll längtar många av oss efter att få se amerikansk fotboll igen. Under fyra veckor får vi stifta bekanskap med nya och gamla ansikten, och utvärdera deras prestationer. Ett upplägg som egentligen borde vara perfekt.

Personligen tenderar jag dock att tröttna relativt fort på dessa matcher då det är svårt att sätta ett värde på spelarnas insatser när inte alla går för fullt. Ungtupparna som kämpar för sina kontrakt sliter visserligen med näbbar och klor, men deras äldre kollegor med feta kontrakt gör det inte. Där handlar det mer om att bara överleva tills säsongen börjar, och inte bli skadad.

Någonstans där blir det hela också aningen absurd. För då skador egentligen är det enda konkreta vi kan få ut av en försäsong, sitter alla fans och håller tummarna i fyra veckor för att inte just deras lag skall vara med i tidningen. Fråga bara Dallas fans som nu måste förlita sig på Dak Prescott under inledningen av säsongen, efter att Romo skadat ryggen igen. Prescott är visserligen en väldigt spännande rookie, men det är inte något drömscenario för Cowboys supportrar. De hade säkerligen hellre sett att vi ställt in försäsongen och istället virat in samtliga spelare i bubbelplast.

Min åsikt i frågan är självfallet inget nytt under solen. Varje år är det alltid någon dignitet som tar bladet från munnen, och i år har vi bl.a. sett Bill O’Brien (HC, Texans) och John Harbaugh (HC, Ravens) adressera frågan i media. Båda är inne på linjen att vi borde kunna stryka en eller två träningsmatcher. Fler matcher behövs inte för att ta ut de 53 som skall representera laget under säsongen.

“I’m really hopeful that the union and the league can get together and do something that’s good for everybody, especially what’s good for the players and for the fans…Maybe it’s more games that are meaningful. Bigger rosters are something I think would really help. If you go more games, fewer preseason games, and bigger rosters, that’s good for everybody. To me, that’s something that they can put their heads together and work out. It would be a positive.”<span class="su-quote-cite">John Harbaugh</span>

Varför spelar vi då dessa matcher om de är såpass onödiga? Svaret är tämligen enkelt. Som i så många andra fall handlar det om pengar. Ägarna tjänar stora pengar på dessa fyra matcher, vilket gör att de är synnerligen ointresserade av att ändra på det nuvarande formatet. Ligan, med Goodell, i spetsen, har försökt att locka ägarna med att man kunde byta ut två träningsmatcher mot grundseriematcher, och således spela 18 matcher under grundserien. Problemet med den lösningen är att spelarna inte gillar den. Nuvarande grundserie är nog slitsam som den är.

Förhandlingarna kring försäsongens utformning lär fortsätta, men tills dess att en lösning är på plats får vi helt enkelt leva med det nuvarande formatet. Även om det innebär att det bästa nyheten från ditt lags försäsong, är ingen nyhet alls.

Nyheter

To Top