Analyser

Heisman-favoriter 2017

Den mest åtråvärda av collegefotbollens individuella priser är Heisman-trofén, som sedan 1935 delas ut till den spelare som varit mest framstående under året. Med mindre än en vecka tills säsongen börjar är det läge att titta på vilka som är favoriter att få ta emot det legendariska priset 2017.

[do_widget id=mvp_ad_widget-2]

Historisk sett är det vanligast att quarterbacks eller running backs tar hem titeln, 34 gånger har priset gått till en quarterback och 42 gånger till en running back. Trenden pekar dock mot att quarterbacken är på väg förbi då åtta av de tio senaste vinnarna spelat QB.

Endast en spelare har lyckats med bedriften att vinna två Heisman-troféer, Ohio States RB Archie Griffin, som vann både 1974 och 1975. Förra årets vinnare var Lousivilles QB Lamar Jackson kanske kan bryta den över 40-åriga försvaratiteln-torkan,  han är nämligen en av huvudfavoriterna även i år.

Det är alltid svår att förutse sådant här, det är små marginaler mellan succé och fiasko, och risken med skador finns alltid. Det handlar om att vara en bra spelare och spela i ett bra lag som dessutom vinner sina matcher. Förra året var det t.ex. få som hade Jackson som vinnare inför säsongen.

Nog om sånt, här kommer favoriterna och några bubblare.

 

Lamar Jackson, QB, Louisville

Den regerande Heisman-vinnaren kom lite från ingenstans och var en fullkomlig succé 2016. Ingen tror att han blivit sämre över sommaren. En elektrifierande superatlet som bjuder på iögonfallande spel mest hela tiden, självklart är han med och slåss om titeln även i år.

 

Sam Darnold, QB, USC

Sam Darnolds hajp är uppe i vansinniga nivåer och även om han med sitt spel gjort sig förtjänt av det så känns det som att detta tåg har viss urspårningspotential. Men, om det inte spårar ut, då kommer Darnold självklart vara med i en Heisman-diskussion. Jämförs med mängder av storheter och har den där stilen och pondusen som gör att han syns.

 

Baker Mayfield, QB, Oklahoma

Baker Mayfield har presterat på en hög nivå under ett par år nu och är en given toppkandidat när vi rankar Heisman-favoriter. Att Lincoln Riley tagit över som huvudtränare känns som något som bara ökar Mayfields chanser, en offensivt inriktad coach. QB:n passar perfekt in i Oklahomas passglada air raid-attack med sina snabba fötter och en gryma förmåga att ta sig ur skrynkliga situationer och skapa sin egen yta.

 

 

Saquon Barkley, RB, Penn State

En riktig klasspelare som har två fantastiska säsonger i ryggen. Detta blir med största sannolikhet den sista innan Barkley lämnar för NFL, det kan vara något som finns i Barkleys bakhuvud. Han är urstark och atletisk, vilket gör honom sevärd (En av spelarna man får se om man åker med på NFL Supporters Drömresa). Har potential att ta både Penn State och sig själv till toppen.

 

 

Derrius Guice. RB, LSU

Klart att en running back som får åskådarna att glömma bort att Leonard Fournette inte spelar ska vara med. Guice hade en otroligt imponeraden säsong under 2016 och nu blir det kul att se hur han hanterar att vara den uttalade stjärnan i lag. Det är något speciellt med Guice råa och aggressiva stil, han gör spel man minns och är tuffare än de flesta..

 

 

Bo Scarbrough, RB, Alabama

Var med som bubblare på denna lista för ett år sedan, vilket var ett år för tidigt. Scarbrough visade sin kvalitet i slutspelet där han på Derrick Henry-manér drog fram Alabamas offensiv innan en benskada tvingade honom att kliva av i finalen. Det finns bra RB-bredd på ´Bamas offensiv, vilket är ett hinder, men Saban är inte främmande att ge den ”heta handen” mer ansvar och det talar för Bo.

 

 

Nick Fitzgerald, QB, Mississippi State

Slick-Nick hade en väldigt fin debutsäsong hos Bulldogs och han gjorde det lättare för fansen att släppa Dak Prescott. Precis som sin företrädare tror jag att Nick kan ha en riktig genombrottssäsong under sitt andra år som starter, höjer han sig ett-två snäpp så är han med i dessa diskussioner. Att han coachas av Dan Mullen, som skolat både Dak och Tim Tebow, gör inte saken sämre.

 

Royce Freeman, RB, Oregon

Ett namn som ofta glöms bort när de heta running backsen diskuteras, men det är inte på grund av hans spel. Har burit Oregons anfall senaste åren och kanske kan ett förbättrat försvar göra så Rolls Royce insatser får mer utrymme. Har den där unika förmågan att byta riktning utan att tappa fart och blir svårfångad med sin låga tyngdpunkt och starka kropp.

 

 

Jake Browning, QB, Washington

Browning har stadigt blivit bättre och bättre, nu väntar bara det där sista klivet upp till stjärnnivån. Var länge med i racet under 2016 innan en axelskada drog ned kvaliteten på hans avslutande insatser. Han är inte det sexiga valet, men han har blivit en effektiv passare som klarar av att leda sitt anfall. Klarar han av att höja sig i de stora matcherna är mycket vunnet.

 

Calvin Ridley, WR, Alabama Crimson Tide

Receivern Ridley är väl egentligen inte ens den mest troliga spelaren i Alabama att vinna årets Heisman och hade ett lite knackigt 2016. Mycket av det har att göra med att Alabamas passanfall inte riktigt klickade i. Saban har pratat om att han vill ha mer balans, det innebär mer Ridley. Sedan införande av Heisman-trofén har endast tre spelar på WR vunnit, den senaste var Michigans Desmond Howard 1991. Kvicksilvret kan mycket väl vara lika dominant för The Tide som Amari Cooper var för tre år sedan, då kommer hans namn nämnas i dessa sammanhang.

 

 

Shane Buechele, QB, Texas Longhorns

Låt oss kalla det för Tom Herman-effekten. Buechele visade under förra hösten upp en del bra saker i ett svajigt Texas, nu, med en coach som varit framgångsrik på den offensiva sidan av bollen, kan Buechele blomma ut fullständigt.

 

Quinton Flowers, QB, South Florida

Jag tror Flowers är ett riktigt longshot för att vinna en Heisman, främst då han inte spelare för en Power-5 skolan. Men hans highlight-tape är sevärd och det är en orsak till att han med. En annan är att South Florida är det lag utanför Power-5 som har störst chans till en bra placering, klarar Flowers av att leda sitt lag till en topp-10 plats är han absolut med i diskussionen.

 

Derwin James, S, Florida State

Den obligatoriska försvararen ska såklart vara med. Sannolikheten är liten, men Derwin James har potential att sticka ut ordentligt tack vare sin fysik, blick för spelet och förmåga att kliva fram när det behövs.

 

10 Bubblare:

Jarrett Stidham, QB, Auburn

Calvin Ridley, WR, Alabama

JT Barrett, QB, Ohio State

Mike Weber, RB, Ohio State

Mason Rudolph, QB, Oklahoma State

Deondre Francois, QB, Florida State

Nick Chubb, RB, Georgia

Jalen Hurts, QB, Alabama

Trace McSorley, QB, Penn State

Josh Rosen, QB, UCLA

Nyheter

To Top