Analyser

Goodell fegar ur igen

Häromdagen meddelade NFL att dem kommer stänga av Giants kicker Josh Brown en match. Detta efter att Brown sägs ha slagit sin f.d. hustru 2015. Eftermälet handlar dock inte om huvudpersoner själva, utan NFL och Roger Goodells agerande.

När Roger Goodell tog över som Commisioner (”VD”) av NFL 2006 hade han ett flertal frågor framför sig som alla behövde adresseras. Ett av ligans stora problem var dock disciplinen bland spelarna i ligan och Goodell förklarade därför tidigt att han minsann skulle städa upp i leden. En spelare i NFL skall minsann vara ett föredöme. Såväl på, som vid sidan av, planen.

Snart ett decennium senare står vi nu här och kan titta bakåt på en tid med en lång rad av tveksamma disciplinfrågor. Med New Orleans ”Bounty-gate” försökte han vara hård, men tillrättavisades av sin mentor, och föregångare, Paul Tagliabue som handlade spelarnas överklagan. Med Ray Rice (som slog sin fästmö) var han inledningsvis för vek och fick revidera sitt beslut efter att ett videoband med incidenten ifråga plötsligt dykt upp. Vad Goodell än beslutar tycks det på något sätt alltid bli fel.

Många gånger tycker jag dock att media allt för lättvinnligt pekat ut Roger Goodell som ensam syndabock. Vid flera tillfällen har han faktiskt varit hård i sin bestraffning, men att spelarna fått domarna hävda eller förkortade av annan instans. En aspekt som historieböckerna ofta glömmer bort. Goodell bär inte ensamt ansvaret för den här frågan. Ligan, lag, & framför allt  spelarena själva måste alla dra sitt strå till stacken. Lagen kan exempelvis sluta anställa dessa tveksamma individer. Att Dallas t.ex kontrakterade Greg Hardy härom året var inget annat än förkastligt. Trenden med att alla spelare skall ta frågorna vidare till en extern instans är också tämligen löjlig kan jag tycka. Vad hände med saker som att ta sitt ansvar? Någonstans får väl ändå ligans ”lag” gälla? Gillar man inte upplägget får spelarfacket försöka förändra upplägget.

För att få genomslag tycker jag att ligan bör vara benhård i frågan. Självfallet finns risken att spelare misstycker och tar frågan vidare, men den risken får man ta. Men att som nu, ge Josh Brown en match avstängning, är synnerligen tamt. NFL har visserligen förklarat sig med att utredningen inte riktigt gav så mycket som de hoppats, och att straffet därför inte kan vara hårdare. Personligen tycker jag att de får bestämma sig. Antigen är Brown skyldig och skall straffas, eller inte alls. En match avstängning är bara ett tecken på svaghet från ligans sida, och att man inte riktigt vågar ta beslut i frågan.

Nyheter

To Top