Analyser

Gammalt mot nytt i rivalmötet

Med över 100 matcher spelade mot varandra finns det en hel del att lyfta fram som stryker under rivaliteten mellan New York Giants och Dallas Cowboys i NFC East.

Under mötet på Thanksgiving 1992, Cowboys vann med 30-3, klagade Giants på att Cowboys helt saknade klass när man vägrade släppa på gasen i slutet av matchen och låta matchen rulla ut. Cowboys coach Jimmy Johnson svarade med att Giants var ett gäng gnällspikar och att ett lag som gnäller och klagar helt saknar klass.

”In all honesty, a classy football team doesn’t cry and whine about somebody beating them up.”

Under Monday Night Football 1994 blev det ordentligt rallarslagsmål när Cowboys QB Troy Aikaman lyckades med en Hail Mary i slutet av första halvlek. Giants safety Tito Wooten totalsänkte Cowboys receiver efter mottagningen och i det stora tumultet kunde man skåda Cowboys safety James Washington fäktandes med ett kamerastativ som han kommit över från en fotograf.

2009 invigdes Dallas Cowboys och Jerry Jones nya skrytbygge Cowboys Stadium med en match mellan de båda lagen. Var det inte illa nog för Jones och Cowboys att Giants vann matchen så strödde Giants QB, Eli Manning, salt i såren när han i omklädningsrummet efter matchen skrev ”33-31 First Win in the new stadium” och signerade konststycket.

Självklart finns det hur många historier som helst kring detta möte och framförallt kan man hitta riktigt många direkt avgörande matcher mellan de två lagen. Ta bara lagets möte i slutspelet 2008 när Tony Romo i matchens sista spel kastade en interception med matchen på linjen som gjorde att Giants kunde marschera vidare och besegra New England Patriots med 18-0 i Super Bowl.

Inför kvällens möte står båda lagen med en hel del frågor om sig själva. New York Giants offensiva linje har sett bedrövlig ut under försäsongen och ska Eli Manning kunna hitta sina duktiga receivers måste han få mer än en sekund i fickan och framförallt kunna få hjälp med ett något så när fungerande springspel. Försvaret, där man investerat mycket pengar i, har däremot sett betydligt bättre ut och bortsett från den vanliga frågan kring linebacker positionen känns det i varje fall som en styrka.

Dallas Cowboys kommer till match utan Tony Romo som på nytt har problem med sin rygg. Förra året lyckades laget med precis ingenting utan honom. Hans ersättare, Dak Prescott, har sett sagolik ut under försäsongen men det är mycket press på en ung kille som gör sin första säsong i NFL, hur väl hanterar han det? Är inte det nog så är försvaret allt annat än skräckinjagande med en total avsaknad av pass rush. Dallas får återigen hoppas på att lagets duktiga offensiva linje kan skydda sin nya QB och öppna upp ordentliga hål åt en annan nykomling, RB Ezekiel Elliott, som har sett vass ut under träning och försäsongen.

Matchen spelas kl 22:25 i kväll och vi får se om Eli Manning kan signera ytterligare en vinst på väggen eller om Dallas får anledning att slå av på takten och promenera hem en seger.

Nyheter

To Top