Analyser

En walk-on vandrar in i NFL

Att Cleveland Browns bygger om är något vi vant oss vid. Denna gång har organisationen, som ofta jämförs med en clownbil eller ett urspårat tåg, valt att bygga från grunden. Planen är att ta sig till respektabla höjder via hårt arbete och noggrannhet, innebörden av det har minst ett av lagets 14 draftval koll på.

Den tidigare Penn State spelaren Carl Nassib har tagit en lång väg till NFL. När Browns plockade honom i den tredje rundan, nummer 65 totalt, i vårens draft så kröntes ett sanslös säsong för den långe defensive enden. Han valdes till årets defensive spelare i Big Ten, var den med flest sacks i hela FBS och nu alltså draftad. 12 månader tidigare var det få som visste vem den gänglige försvararen var och ännu färre 2011 då han klev in på Penn State som en walk-on, vilket är en spelare utan stipendium. När Nassib lämnade Penn State efter 5 år hade han noterats för 17,5 sacks och 24 tackles for loss totalt, 15,5 sack och 19 tfl kom under senior året.

Men vägen till genombrottet var inte rak.

Han var aldrig en stjärna på high school utan den långe och, för längden tunne, West Chester-killen var aldrig starter och fick sparsamt med speltid. När det gällde möjligheten att spela vidare på college såg det mörkt ut då han inte erbjöds ett endaste stipendium. I intervjuer har Nassib berättat att han via en lyckad sista match på high school, där han stod för 2,5 sacks och slog ned några passningar, fick chansen att gå på Penn State. Dåvarande Penn States assistenten Ron Vanderlinden såg klipp från matchen och la märke till att det fanns en spelintelligens och talang hos den gänglige reserven. Vanderlinden snackade in Nassib som en walk-on och gjorde klart för honom att det skulle krävas hårt arbete och många kilo muskler för att han skulle lyckas.

För att lägga på sig den nödvändiga muskelmassan började Carl Nassib att träna som en besatt. Han gjorde armhävningar och sit ups på rummet nattetid, han körde extra gympass mellan lagmöten och träningar och han såg till att utnyttja de träningsfria dagarna med att just träna. När de andra kom pigga och fräscha till träningarna så kom Carl Nassib oftast svettig och mör direkt från gymmet. Men det hårda arbetet gav resultat och inför säsongen 2013 belönades han, efter två stipendielösa år, av den dåvarande coachen, Bill O´Brien, med ett stipendium. Att få stipendiet var ett kvitto på att han var på rätt väg, men han var långt ifrån nöjd. För att visa ledningen att de gjorde rätt i att satsa på honom så började han träna ännu hårdare och ännu mer målmedvetet. Coach O´Brien har berättat att Nassib i ett samtal våren 2013, på frågan om hur viktig fotbollen var för honom, sagt att fotbollen var allt och att han tänker spela professionellt. O´Briens reaktion på det var att fråga om han skojade och att han borde fokusera på att försöka få spela på Penn State.

Men efter att stipendiet var på plats så började även kroppen sätta sig och han fick ut något av sina många timmar på gymmet. De 2 meterna transformerades och han gick från tanig till kraftfullt gänglig. Över de 5 åren gick han upp 25 kilo muskler och vägde 125 kilo när han lämnade skolan i vintras. Säsongen 2013 spelade han en del utan att göra några större intryck och detsamma kan sägas om 2014, men säsongen 2015 så föll allt på plats och han var stundtals ostoppbar.

För Browns är detta en perfekt spelare när de nu börja bygga sitt nya lag. Nassib har fått kämpa i uppförsbacke under hela sin karriär, han har lärt sig att bra saker händer om du lägger ned hårt arbete och också att det kan ta tid att uppnå sina utsatta mål. Precis den typ av resa Cleveland Browns ska ge sig ut på nu. Carl Nassib kommer med stor sannolikhet få ansvar direkt och de flesta räknar med att han kommer få mycket speltid redan under sin första säsong i NFL.

 

Här nedan ser ni en del av vad Nassib hittade på under tiden på Penn State.

 

Browns draftklass 2016

1:a rundan #15 WR Corey Coleman

2:a rundan #32 DE Emmanuel Ogbah

3:e rundan #65 DE Carl Nassib

3:e rundan #76 OT Shon Coleman

3:e rundan #93 QB Cody Kessler

4:e rundan #99 LB Joe Schobert

4:e rundan #114 WR Ricardo Louis

4:e rundan #129 S Derrick Kindred

4:e rundan #138 TE Seth DeValve

5:e rundan #154 WR Jordan Payton

5:e rundan #168 OT Spencer Drango

5:e rundan #172 WR Rashard Higgins

5:e rundan #173 CB Trey Caldwell

7:e rundan #250 ILB Scooby Wright III

 

Nyheter

To Top