Analyser

Vinnare och förlorare i free agency

Marknaden har varit öppen i drygt en vecka. Efter några intensiva första dagar blev det riktigt torrt för spelarna som blev kvar. NFL Supporter lyfter fram vinnare och förlorare hittills.

Aldrig har något lag vunnit en Super Bowl i mars. Det har vi fått höra många gånger under veckan som har gått. Tanken bakom ett sådant uttalande är att påpeka det faktum att de allra mest framgångsrika lagen i NFL sällan gör särskilt mycket väsen av sig i free agency. Att de lag som slänger miljoner omkring sig ofta får lida av det vid ett senare tillfälle.

Det stämmer delvis. Man kan inte köpa sig ett lag på det sätt som man kan se i den europeiska fotbollen. Det fungerar inte eftersom alla lag har lika mycket pengar och för att det alltid är en risk att ta in en spelare som har varit framgångsrik i ett annat system. Däremot har vi sett mängder av lag bli betydligt bättre på grund av några noga utvalda värvningar.

De allra mest högljudda kritikerna lyfter fram Giants, Packers och Patriots som exempel på lag som inte spenderar på den öppna marknaden eller byter till sig spelare från andra lag. Men även dessa organisationer har en historia med spelare som Plaxico Burress, Charles Woodson och Randy Moss. Det gäller bara att välja sina tillfällen, hitta bra värde och inse att det inte går att stressa fram ett bra lag.


Årets vinnare – Tennessee Titans

Tennessee Titans är NFL Supporters tidiga vinnare av free agency 2013. Det säger i och för sig inte så mycket om vad som kommer att hända när säsongen börjar men låt oss kolla på vad de har gjort. Man har lagt stort fokus på att vilja kunna springa bollen nästa säsong. Därför släppte man sin tight end Jared Cook, en atletisk passmottagare men sämre blocker, och plockade upp den mångsidiga Delanie Walker från 49ers, en av ligans bästa tight ends i run block.

Samtidigt skrev man kontrakt med Shonn Greene, running back från Jets. Det är inte någon spelare som jag gillar personligen men som är produktiv och kan komplettera den lättare Chris Johnson.

I ett annat drag värvade man årets bästa tillgängliga guard, Andy Levitre från Bills. Man tog också in Sammie Hill, defensive tackle från Lions, och även Ryan Fitzpatrick, quarterback från Bills. Fitz är en minst sagt duglig backup som bör kunna pressa Jake Locker på den positionen. Jag väntar mig att Titans attackerar right tackle i draften och börjar återetablera sig som ett lag där springspelet är i fokus.


Övriga lag

Låt oss kika på några fler av de lag som har hörts och synts i årets free agency. Vi lyfter endast upp de intressantaste värvningarna. Om just ditt lag inte tas upp i artikeln så kan du alltid fråga vad vi tyckte, så får du ett svar!

Baltimore Ravens

Ledningen i Baltimore tillhör ligans mest respekterade. General managern Ozzie Newsome är lite av en legend. Men det är svårt att inte bli lite oroad över vad som har hänt med den Super Bowl-vinnande truppen. Man har fortfarande chans att skriva kontrakt med sin safety Ed Reed. Men nyckelspelare som defensive end Paul Kruger, linebackern Dannell Ellerbe och cornerback Cary Williams har gått vidare.

Jag klandrar inte Newsome för det. De fick alla alldeles för bra betalt av andra klubbar med både större behov och djupare fickor. Man har plockat in Chris Canty, defensiv linje, men inte mycket mer.

Denver Broncos

John Elway och hans polare har varit väldigt aktiva i årets free agency. Helt förståeligt. Peyton Manning har bara något år kvar och i Denver handlar det om att vinna nu. Bland lagets mest uppmärksammade värvningar hittar vi receivern Wes Welker från Patriots och Dominic Rodgers-Cromartie, cornerback från Eagles. Man värvade också lite längs linjerna. Veteranen Terrence Knighton, defensive tackle, och den duktiga Louis Vasquez, guard från Chargers.

Det är smarta värvningar till ett lag där lönetaket är väldigt noga styrt. De ger Broncos en extra bredd och dimension som ökar chanserna att ta hem en Super Bowl till Denver de närmaste åren. Tyvärr tappade man pass rusherna Elvis Dumervil efter en löjlig historia som ni kan läsa om här på sajten.

Detroit Lions

Det var många som blev exalterade när det blev klart att Detroit Lions hade värvat Reggie Bush, running back. Hans flexibla stil och effektivitet även i passningsspelet kan nog vara en nyttig injektion i truppen. Man plockade också in Glover Quin, en bra safety från Texans. Men det var inte bara positivt för Detroit i årets free agency.

Lions tappade tre bra spelare. Först försvann right tackle Gosder Cherilus, en av ligans bästa spelare på sin position. Man tappade också sin bästa pass rusher Cliff Avril, defensive end, och Sammie Hill, defensive tackle. Visst är Bush en bra värvning men det är försvaret som är problemet i Detroit och det har snarast blivit sämre. Får gissa att försvar blir fokus i draften.

Indianapolis Colts

Man hade mycket pengar. En del av dem slängde man på den oprövade linebackern Eric Walden från Packers. Lite för mycket. Men värvningarna av Gosder Cherilus från Lions och Greg Toler, en fysisk cornerback som gjorde ett riktigt bra 2012, var snygga. Man signade också safetien LaRon Landry och en tung nose tackle i Ricky Jean-Francois, en spelare som fick mycket uppmärksamhet från flera lag.

Kansas City Chiefs

Kanske ligans aktivaste lag det här uppehållet? Man har skrivit nytt med sina egna spelare och bytte till sig en quarterback i Alex Smith. Det hindrade dock inte Chiefs från att ta in en av free agencys mest omtalade quarterbacks, Chase Daniel från Saints. Han kan säkert pressa Smith en smula. Man värvade också Sean Smith, cornerback från Dolphins. En stor och begåvad men alldeles för inkonsekvent spelare. Samtidigt skrev Chiefs också kontrakt med Anthony Fasano, tight end.

Men man var inte klara där utan kom också överens med receivern Donnie Avery från Colts och Dunta Robinson, cornerback från Falcons. Samtidigt släppte man sin quarterback Matt Cassel.

Miami Dolphins

Årets första riktigt stora kontrakt gick till receivern Mike Wallace när han skrev på för Dolphins. Jag gillar värvningen i sig och har inte några jätteproblem med lönen. Om man vill ta in den bästa tillgängliga receivern så blir priset högt. Tillsammans med Brian Hartline, slot receivern Davone Bess och lagets andra värvningar Dustin Keller, tight end från Jets, och Brandon Gibson, receiver från Rams, har man utan tvekan en av ligans vassaste grupper av passmottagare.

Man betalade också dyrt för Dannell Ellerbe, linebacker från Ravens. Det är duktiga spelare som man har tagit in. Men för vissa av dem har man betalat ett högt pris och många frågetecken kvarstår fortfarande. Framförallt angående den offensiva linjen, lagets pass rush bakom krigaren Cameron Wake och det faktum att passförsvaret faktiskt har blivit sämre.

New England Patriots

Ett annat av årets mest aktiva lag. Man tappade Wes Welker och ersatte honom med en yngre version i Danny Amendola. Det är bara skadorna som oroar angående den väldigt spännande receivern från Rams. Man plockade också in return-specialisten Leon Washington och värvade veteranen Adrian Wilson, strong safety från Cardinals.

New York Jets

Har varit en av ligans sämst skötta klubbar den senaste tiden. Tar med dem här för att de faktiskt har gjort ett par på ytan väldigt kloka värvningar i år. Jag gillar det åtminstone. Man har tagit in billiga spelare som kan bidra. Antwan Barnes är en hyfsad pass rusher. Willie Colon är en guard som i första hand är bra i run block. Mike Goodson är en running back som under sin tid i Oakland har visat tecken på att han kan bära ett större lass. Goodson är ett bra vapen både på marken och i passningsspelet.

Man tappade tyvärr sin tight end Dustin Keller. Resten kan man vara utan.

Philadelphia Eagles

Kan det vara så att Eagles var en av vinnarna i mars igen? För deras skull ska vi inte säga det. Men man har varit otroligt aktiva. Till att börja dumpade man sina så fruktansvärt löjligt överbetalda cornerbacks Nnamdi Asomugha och Dominic Rodgers-Cromartie. Man ersatte dem med Cary Williams från Ravens och Bradley Fletcher från Rams. Lite tveksam till Williams men båda var bättre förra säsongen än de spelare de ersatte. Sedan skaffade man två nya safeties för att slutföra den totala ombyggnade av sitt kassa secondary. Eagles tog in Patrick Chung från Patriots och Kenny Phillips från Giants. Tydliga uppgraderingar där med.

Men Philadelphia var inte klara där. Man tog framförallt in den duktiga outside linebackern Connor Barwin från Texans och fixade en ny nose tackle i Isaac Sopoaga från 49ers. Två drag som lär kunna hjälpa omställningen till ett ”3-4”-försvar. Till skillnad från när man samlade ihop sitt senare superfloppande ”Dream Team” så gjorde man smarta, behovsorienterade och relativt billiga värvningar.

St. Louis Rams

Rams chansade lite under free agency. Man gjorde få men dyra värvningar genom att ta in Dolphins left tackle Jake Long och den spännande Jared Cook, tight end från Titans. Det är inte lätt att veta vad man får ur de två. Men å andra sidan. Rams har haft mängder av draftval på senaste tiden och då får man lite mer utrymme för chansningar.

Det kan bli riktigt bra. Och även fast Long gjorde sin sämsta säsong i karriären 2012 så var han fortfarande bättre än Rams left tackles. Det här kan bli ett genombrottsår för Sam Bradford, quarterback. Det är första gången som han får spela i samma system två år i rad och Rams har försökt ordna kaoset som har omgivit honom.


Vilket lag tycker du gjorde bäst ifrån sig? Någon specifik värvning du älskar/hatar?

Nyheter

To Top