Analyser

En rookie på fel sida rivaliteten – Bengals draftklass

När jag i unga år började intressera mig för amerikansk idrott och började förstå draftkonceptet så var det framförallt en sak som bekymrade mig, vad händer när spelare hamnar i lag dem verkligen inte gillar? Att utan att kunna välja tvingas dra på sig tröjan för ett lag man tidigare avskytt, det kändes konstigt. En som vet hur det känns är Cincinnatis Bengals rookiereceiver Tyler Boyd.

Boyd växte upp i lilla Clairton i västra Pennsylvania, dryga halvtimmen från stålstaden Pittsburgh. När han växte upp var fotbollen det stora intresset och det var Steelers som var laget i hjärtat. Den stora hjälten var Steelers-receivern Hines Ward. Collegefotbollen spelade han på universitetet i Pittsburgh, där Panthers delar Heinz Field med Steelers. Boyd var en firad stjärna under sina år på skolan. Att Boyd har en kärlek till staden Pittsburgh och dess Steelers är inte svårt att förstå. Att han då draftades av divisionsrivalen Cincinnati Bengals i den andra rundan i vårens draft och ”tvingas” möta sitt hjärtas lag två gånger om året måste kännas speciellt.

Boyd själv har i intervjuer sagt att han i samma sekund som han blev draftad gick från ett Steelers fan till ett Bengals fan och att han nu ska göra allt för att förstöra för sitt gamla favoritlag. Det är något som fick många Bengals fans att känna stor glädje över draftvalet, en spelare som redan förstår rivaliteten och vet vikten av mötena. För att göra det än mer speciellt så har Tyler Boyd en omgivning med familj och vänner där alla håller på Steelers. För dem blir det än stor omställning att behöva hålla på en avskydd rival, om det ens är möjligt. Huvudpersonen själv har sagt att han förväntar sig att dem bär Bengalströjor med namnet Boyd på ryggen.

Steelers visade en del intresse för hemmasonen och han berättade under draftprocessen att det fanns en dröm om att bli en Steeler, men receiver positionen är en där laget redan hade bra täckning. Annat är det i Cincinnati där lagets andre- och tredjereceiver, Muhammed Sanu och Marwin Jones, lämnat under våren. I Bengals är det mer eller mindre öppet mål för Tyler Boyd att slå sig in och få bra med speltid bakom storstjärnan A.J Green. Så för Boyds del är nog Cincinnati en bättre plats att utvecklas på.

Han har en förmåga att göra spel, både som receiver, runner och även som passare. Har säkra händer och fin timing i duellspelet, dessutom är han väldigt svårstoppad när han har öppet gräs att springa på. Boyd har dessutom hamnat i väldigt bra miljö där han kommer ha alla möjligheter i världen att lyckas. Laget är ständigt med i toppen, Andy Dalton är numer en etablerad QB och det finns mycket klass runt honom som öppnar upp ytor.

Under träningslägret har Boyd imponerat på coacher, medspelare och åskådare med sin mångsidighet och förmåga att göra spel. I bägge träningsmatcherna som Bengals spelat har han utmärkt sig. Pittsburgh-killen kommer få chansen och kanske kan han bli tungan på vågen när Bengals och Steelers möts under de kommande åren.

 

 

1:a rundan #24 – CB William Jackson III – Houston Cougars

En vass spelare som dessvärre skadat sig och missar stora delar av säsongen. Var kanske lite oväntat när Bengals plockade en corner i den första rundan med tanke på att det finns en bra bredd där, men det är något vi vant oss vid att Bengals gör. Jackson har en bra storlek, är rörlig och har en bra blick för bollen.

2:a rundan #55 – WR Tyler Boyd – Pittsburgh Panthers

Se ovan.

3:e rundan #87 – LB Nick Vigil – Utah State Aggies

Ett val som många Bengals fans tyckte var lite märkligt, speciellt i den tredje rundan. Han har viljan och har produktion på college, men är en spelare som behöver lägga på sig muskler.

4:e rundan #122 – DT Andrew Billings –  Baylor Bears

Stark som en björn och en kul spelare att titta på. Föll långt i draften och sågs som ett fynd för Bengals. Men liksom William Jackson har Billings skadat sig och missar troligen hela rookieåret.

5:e rundan #161 – OG Christian Westerman – Arizona State Sun Devils

Ännu en spelare som föll längre än många trott. Är atletisk men lite i tunnaste laget. Har hamnat i en väldigt bra organisation som är vana att ge sina rookies tid,  han kommer få tid att växa in i NFL-kostymen.

6:e rundan #199 – WR Cody Core – Ole Miss Rebels

Var i skymundan av Laquon Thredwell i Ole Miss men Cody Cire är en bra spelare som har storleken som talar för honom. Är stöpt i samma långa form som vi vant oss att Bengals ställer upp med på receiver. En spelare som kan komma att få en större roll än många tror.

7:e rundan #245 – S Clayton Fejedelem – Illinois Fighting Illini

Han var duktig under Senior Bowl och insatsen där gjorde nog att han blev draftad överhuvudtaget. Det lyser specialteams om Fejedelem då han är bra på att tackla och har en okej snabbhet, det är hans chans till en trupplats.

 

Bengals spelare sin tredje träningsmatch natten mot måndag då Jacksonville Jaguars kommer på besök. Matchen dra igång klockan 02:00. 

Nyheter

To Top