Analyser

Do your job

Roger Goodell under uppvärmningen av NFC-mästerskapen mellan Green Bay Packers och Atlanta Falcons i Georgia Dome den 22 januari. Foto av: Streeter Lecka/Getty Images.

Mycket av snacket inför den här upplagan av Super Bowl kommer att handla om Roger Goodell. En massiv hatkampanj från New England Patriots fans kommer utan tvekan att kulminera de sista dagarna fram till Super Bowl som en följd av deflategate. Det är en ovanligt stark reaktion mot någon som bara försökt göra sitt jobb.

I alla framgångsrika organisationer förstår man vikten av att alla medarbetare kan sin uppgift och alltid ser till att utföra den efter bästa förmåga. Detta gäller hela vägen från botten till toppen. ”Do your job” var det mantra som New England Patriots använde sig framgångsrikt under Super Bowl – säsongen 2014. En googling på begreppet leder till en video över Super Bowls kritiska slutögonblick där Malcolm Butler avgör matchen genom att just utföra den uppgift som han tränat extra på dagarna fram till matchen.

Det finns stor ironi i att glädjen över Butlers väl utförda jobb snart övergick till hat mot en annan NFL-anställd som gjort precis samma sak – sitt jobb efter bästa förmåga. För ungefär samtidigt som Patriots förberedde sig inför Super Bowl fick NFLs kommissionär Roger Goodell i uppgift att starta en utredning om huruvida New England Patriots medvetet fuskat med lufttrycket i matchbollarna i samband med segern i AFC-mästerskapet mot Indianapolis Colts.

Colts i sin tur tipsades om att Patriots ofta gör så här av Ravens, som en vecka tidigare upprörts över hur Patriots lekt kurragömma med sin femte otillgängliga receiver genom att endast spela med fyra offensiva linjemän. Patriots har för vana att tänja på gränser och regelverket och att det skedde i ett så här viktigt ögonblick var säkert svårt för Ravens att acceptera1.

D’Qwell Jackson #52 i Indianapolis Colts gör den interception under AFC Championship 2015 som startade deflategate. Bollen som Jackson fångade hade för dåligt lufttryck vilket inte gav några fördelar på just det spelet. Foto av: Elsa/Getty Images.

Det var med andra ord en rejäl soppa som landade i knät på Goodell. En soppa som det var hans jobb att reda ut.

Till skillnad från Butler så gjordes inte det här jobbet helt felfritt. Den utredning som Goodell tillsatte utfördes av Ted Wells. Även Wells gjorde sitt jobb efter bästa förmåga men den 243 sidor långa utredning som släpptes i maj 2015 var inte helt fläckfri. Bland annat fanns det synpunkter på att väderomständigheter kunde påverka lufttrycket i bollarna, även om Wells anlitat en fysikprofessor som menade motsatsen. Utredningen räckte dock för en fällande dom i flera instanser. Att Tom Bradys telefon förstördes inför utredningen var troligtvis inte till hans och Patriots fördel.

Den dom som till slut utdömdes av Goodell var enligt vissa alldeles för mild. Troy Aikman ansåg till exempel att deflategate var värre än bountygate som ledde till att New Orleans Saints coach Sean Payton stängdes av i ett år. Istället fick deflategate påföljden att Tom Brady fick fyra matchers avstängning och Patriots fick böta 1 miljon dollar samt blev av med första valet i draften 2016 och det fjärde valet i draften 2017.

Brady under en av alla domstolsförhandlingar under deflategate.

Även om det går att hitta brister i utredningen så är det svårt för oberoende fans att ge Goodell och NFL alltför mycket kritik för agerandet i samband med deflategate. Det finns en regel kring lufttryck. Allt indikerade att man medvetet brutit mot denna regel vid minst ett tillfälle. Goodell utdömde ett straff som var i överkant men rimligt jämfört med tidigare händelser som krävt bestraffning.

Brady och Patriots valde till slut att acceptera domen istället för att försöka föra den vidare till högsta domstolen. Det innebar att Brady missade de fyra första matcherna under en säsong där Patriots dominerat AFC och gått till ännu en Super Bowl.

Under hela denna fantastiska säsong har såväl segrar som förluster kantats av hatiska kommentarer mot Goodell från Patriots fans, såväl i USA som här i Sverige. Allt har använts som bränsle i en hatkampanj som tagit överdrivna proportioner. Det har ofta varit svårt att ens begripa de kopplingar som görs mellan Goodell och Patriots av lagets fans. Det finns teorier om att Goodell inte skulle vilja lämna över Vince Lombardi Trophy till Tom Brady eller att det skulle vara ett nederlag för Goodell om Patriots skulle trejda lagets reserv-QB Jimmy Garoppolo mot ett förstaval i nästa draft.

Vi oberoende fans fascineras av hur det här kunnat piska upp så mycket känslor. Skulle vi ha någon rekommendation till Patriots – fans så är det att skifta fokus.

Ta istället in vilket unikt tillfälle det här är. Om drygt en vecka spelar era legender vad som kan bli er sista Super Bowl på ett tag, vem vet hur länge Tom Brady kan fortsätta på den här nivån? Patriots spelar oerhört underhållande med en fokuserad 39-årig Brady vid rodret. Njut av det och låt kärleken till sporten besegra hatet mot en man som trots allt bara försöker föra sig enligt er favoritdevis: ”Do your job”.

Ett tydligt exempel på det kom så sent som under Conference Championship – helgen då Goodell valde att besöka NFC-finalen eftersom fokuset i Boston hade hamnat på helt fel saker om han valt AFC-finalen istället.

Hoppas att alla fotbollsvänner nu kan börja blicka framåt mot vad som har alla möjligheter att bli en av våra mest välspelade Super Bowls någonsin.

  1. Det här ledde till en regeländring redan nästa säsong.
Do your job

Nyheter

To Top