Analyser

Dallas Cowboys 720-kilosbjässe årets MVP

Tom Brady känns såklart alltid som ett bra alternativ till att ta hem årets MVP, även i år. Annars brukar diskussionen handla om det är året en försvarare kan ta hem priset.

Oaklands Khalil Mack? Vic Beasley i Falcons eller Giants safety Landon Collins kanske? Eller tillbaka till offensive, kanske inte behöver vara en QB? Vi har en grupp bra receivers i Julio Jones, Antonio Brown och Odell Beckham Jr. som känns som vettiga alternativ.

Det är även många som höjer en röst för Cowboys rookie, Zeke Elliott, som bara är 57 yards ifrån att slå Eric Dickersons rekord på 1808 sprungna yards för en rookie som han satt 1983.

Jag väljer att ta det ett steg längre och lyfter fram Cowboys offensiva linje som MVP säsongen 2016. Nu går det ju inte att utse en grupp spelare till MVP, men ska man lyfta fram något som verkligen förklarar Cowboys fina säsong så är det just den offensiva linjen. Dak Prescott har gjort det galant tillsammans med ovan nämnda Elliott men frågan är hur bra de båda hade varit med till exempel Jaguars eller Rams offensiva linje till hjälp? Eller hur bra hade Carson Wentz sett ut bakom Cowboys linje och hur många yards hade David Johnson lyckats samla ihop springande bakom Dallas vägg?

LT Tyron Smith, C Travis Frederick och RG Zack Martin plockades alla i första rundan och valdes alla tre till Pro Bowl för andra året i rad. Alla dessa tre bjässar är bland de bästa i ligan både när det kommer till passblockering och att öppna hål i springspelet.

LG Ronald Leary får inte många rubriker men gör ett riktigt bra jobb framförallt när det kommer till att hålla fickan för Prescott intakt. Då ska det kommas ihåg att Leary startade året på bänken bakom La’el Collins och hoppade in i hetluften först när Collins skadade sitt knä. Som RT hittar du veteranen Doug Free som är lätt att slänga under bussen då hans svagheter är väldigt tydliga. Free har en del bister i passblockeringen och det är relativt ofta man hör domaren bestraffa nummer 68 för en holding. Det man kanske inte tänker på är hur effektiv Free är i springspelet och framförallt tillsammans med Martin på högersidan.

Under Cowboys storhetstid på 90-talet var det inte bara QB Troy Aikman, WR Dennis Irwin och RB Emmitt Smith som fixade segrar utan även The Great Wall Of Dallas som lagets offensiva linje döptes till med spelare som Nate Newton, Erik Williams och Larry Allen.  Om Cowboys är på väg mot en ny storhetstid låter jag vara osagt men likheterna är många med QB Dak Prescott, RB Zeke Elliott och WR Dez Bryant och framförallt lagets riktiga MVP, den offensiva linjen.

Nyheter

To Top