Analyser

Chicago med allt att spela för

Jonathan Daniel/Getty Images

Chicagos säsong har varit en lång plågsam resa för de flesta inblandade, men med fyra matcher kvar finns det fortfarande mycket att spela om. Första utmaningen – Lions på Ford Field i Detroit.

Efter att ha slagit 49ers hemma i snöyran med 26-6 i förra omgången är det än tydligare än tidigare att running back Jordan Howard är på riktigt och var ett fynd i draften där han gick i den femte rundan som nummer 150 totalt. Howard stod för tre TDs mot San Fransisco och bidrar på alla sätt som man kan förvänta sig av en rutinerad RB. Med fem matcher i år över 100 yards är han bland de bästa i hela ligan i det avseendet, en bedrift som dessutom är tangerat franchise record. Snittyards per spel är 4,9 och totalten lyder på 883 yards efter elva spelade matcher.

Howard har verkligen stigit fram och levererat sedan RB 1 Jeremy Langford skadades och lita på att Chicago kommer fortsätta mjölka sin kassako, mot 49ers hade han 117 yards på 32 spel(carries), ingen Bearsspelare har haft så många spel på 13 år, 2003 hade Anthony Thomas också 32 mot Redskins. Howard kommer fortsätta producera säsongen ut och kan bli en tung pjäs i det Bears som kanske kan se framgångar och en plats i slutspelet om två till tre år.

För det är en uppbyggnadsfas det forna storlaget befinner sig i, QB Jay Cutler har missat stora delar av säsongen med en tumskada, när han var tillbaka tog det inte lång tid innan nästa skada var framme och Chicago startar numera med Matt Barkley som ”signal caller” resten av 2016. Barkley har gjort det helt okej men är ingen framtidsman. Det är inte heller huvudtränaren John Fox som också lär ersättas om inte snart så ganska snart. Återstoden av säsongen kommer ägnas åt att bygga för framtiden och testa olika formationer och spelare, bli inte överraskad om ett Bears utan egentlig press längre kan stjälpa något av sina slutspelsaspirerande divisionsrivaler i Lions, Packers nästa vecka eller Vikings i den sista omgången.

Jordan Howard hyllade sin bortgångne far under kampanjen ”My cause, my cleats” i matchen mot 49ers.

I morgon söndag väntar Lions på 8-4, laget som mot åtminstone de flesta odds leder divisionen två matcher före både Packers och Vikings. Men med ett Green Bay som verkar ha hittat rytmen igen måste Lions trumma på om de vill knipa förstaplatsen. Vikings däremot är i en nedåtgående spiral.

Inför matchen är en av de viktigaste duellerna i duellen den mellan Detroits right tackle Riley Reiff och Chicagos outside linebacker Leonard Floyd. Och visst, ska Bears kunna rubba Lions måste de nå fram till Stafford och antingen tvinga ner honom eller åtminstone stressa honom till misstag. Rookien Floyd har 6,5 sacks de senaste fem matcherna och är tillsammans med Howard två av få ljuspunkter i årets Chicago.

En annan spelare att hålla kolla på i bortalagets försvar är rookie corner back Deiondre’ Hall som förväntas återvända till spel och stötta upp ett famlande secondary. På den offensiva sidan är Cameron Meredith intressant. Han blixtrade till med några bra insatser i mitten av säsongen men har sedan svalnat av lite i det överlag svaga Bears. WR-kollegan Alshon Jeffrey är fortfarande avstängd och tight end Zach Miller är skadad så ska Matt Barkley inte bara behöva lämna över bollen till Howard måste Meredith ha en bra match djupt ner i plan. Meredith har under säsongen klättrat på spelarlistan och snittar 13,6 yards per spel.

Senaste matchen i oktober var jämn, Chicago vann med 17-14 men sedan dess har Lions genomgått någon form av makalös reformation få förutspått före säsongen. Inom kampsort finns tale of the tape där man listar förutsättningar och statistik, här är söndagsmatchens motsvarighet i siffror med placering bland NFL:s 32 lag inom parantes.

Poängsnitt per match

Bears: 17,0 (30)

Lions: 22,9 (18)

Poäng tillåtna per match

Bears: 22,5 (16)

Lions: 20,9 (11)

Offensiva yards per match

Bears: 348,2, (16)

Lions: 337, 3, (21)

Defensiva poäng per match

Bears: 326,8 (7)

Lions: 354,8 (15)

Nyheter

To Top