Analyser

Är 2016 Jameis Winstons år?

Han fick utmärkelsen ”årets rookie” förra året och vann två år tidigare college-mästerskapen samtidigt som han tilldelades Heisman – trofén som landets bästa college-spelare. Ändå är många tveksamma över var Winston står inför den här säsongen. Är han en blivande storspelare eller kommer han att strula till det för sig?

College – succén

Under 2012 var Winston ”redshirtad” vilket innebär att han fick vara med och träna med laget men när det var matchdags var det senioren EJ Manuel som ledde Florida State Seminoles. Winston fick chansen först 2013, efter att han fått beskåda Manuel bli vald som första QB i NFL-draften.

Säsongen 2013 var ett enda lång segertåg. I sin första start satte Winston 25 av 27 passningar för 356 yards och fyra touchdowns. Dessutom sprang han själv in bollen för en touchdown. Det motsvarade en QB Rating på 157,4 med NFL-mått nätt. Matchen var bättre än någon av de tre senaste årens Heisman – vinnare någonsin gjort.

Säsongen 2013 var helt förlustfri och resulterade således med en vinst i de nationella mästerskapen där Winston var matchen bästa spelare. Winston vann även Heisman-trofén som årets bästa spelare i college och en rad andra utmärkelser. Winston var utan tvekan college-fotbollens starkast lysande stjärna.

Problemen

En baksida med skolornas smörande och daltande med idrottsstjärnorna är att dom får känslan av att dom kan komma undan med vad som helst. Några incidenter med snattning, bland annat en särskild uppmärksammad som involverade krabb-ben kom i skymundan av en händelse som kunde stoppat Winstons karriär. I slutet av 2013 anklagades Winston för våldtäkt på studenten Erica Kinsman och trots viss försummelse från den lokala poliskåren kunde bevisning slutligen säkras i ett mål som slutade med en kostsam förlikning mellan Kinsman och Florida State University. Kinsmans berättelse fick stor uppmärksamhet och spridning i samband med dokumentärfilmen The Hunting Ground.

Trots att händelsen säkert satte sin prägel gjorde Winston en stark säsong även 2014 och gick in som en av favoriterna i den kommande NFL-draften tillsammans med Marcus Mariota som under säsongen tillfogade Winston hans enda förlust med 59-20 i collegemästerskapens semifinal.

NFL-draften

Med två quarterback-hungriga lag i början av draften var det en fråga om lagens filosofi. Tampa Bay Buccaneers valde först och såg Winston dom den mest proffs-färdiga av de två alternativen. Winstons framgångssaga fortsatte alltså med att bli vald som första spelare i NFL-draften.

Rookie – säsongen i jämförelse

Winstons rookie-säsong började som en saga. Om man menar en sån saga som börjar att man kastar bort bollen till motståndarna som direkt springer in den för en touchdown, en pick six. Det är en perfekt start på en saga om en spelare som gradvis börjar få grepp om vad det innebär att vara quarterback i NFL. Och redan i november kom ögonblicket där även de mest inbitna Winston-tvivlarna började tro. Den 22:a november passade Winston för fem touchdowns, och slog därmed ett rekord för såväl NFL-rookies som Tampa Bay – quarterbacks. Winston gjorde dessutom den bästa rookie-säsongen någonsin för en Tampa Bay – quarterback i antal passningar, antal passningar som nådde sin mottagare, yards och touchdowns. Han var endast 23 yards ifrån att slå rekordet för alla Tampa Bay – quarterbacks någonsin.

Winston blev 2015 års offensiva rookie i konkurrens med framförallt Todd Gurley, Rams running back.

Winston rankades som 17:e bästa quarterback under säsongen 2015 av ansedda Pro Football Focus. Om man jämför Winstons rookie – säsong med några tidigare förstaval så ser man att han står sig ytterst bra i konkurrensen:

Jameis Winston slänger iväg en passning mot Dallas Cowboys på hemmaplan i Tampa, Florida. (Foto av Mike Ehrmann/Getty Images)

Jameis Winston slänger iväg en passning mot Dallas Cowboys på hemmaplan i Tampa, Florida. (Foto av Mike Ehrmann/Getty Images)

TOTAL PASSING YARDS
Andrew Luck: 4,374
Cam Newton: 4,051
Jameis Winston: 3,849
Peyton Manning: 3,739

TOUCHDOWNS
Peyton Manning – 26
Jameis Winston – 23
Andrew Luck – 23
Cam Newton – 21
Sam Bradford – 18
Carson Palmer – 18
David Carr – 9
Eli Manning– 6

INTERCEPTIONS
Peyton Manning – 28
Andrew Luck- 18
Carson Palmer – 18
Cam Newton – 17
Sam Bradford – 15
Jameis Winston – 15
Alex Smith – 11
Eli Manning – 9

Många vill jämföra Winstons spelstil med Cam Newton men Winston är inte en ”dual threat” quarterback på samma sätt som Newton. Winston rör sig bra och kan springa om det behövs men han är framförallt en ytterst bra passare från fickan, och jämförelser med Andrew Luck och Ben Roethlisberger känns mer relevanta. Det är också en spelstil som tillsammans med Buccaneers allt bättre linje kan innebära att Winston kan få en lång och relativt skadefri karriär.

I go into the huddle – after that long drive, guys are tired – I said, ‘Who wants a touchdown?’ I smiled and said, ‘Who wants a touchdown?’ Mike said, ‘Me, me me!’ [laughter]. I said, ‘All right.’

Jameis Winston står sig bra i konkurrensen och har visat att han vill fortsätta utvecklas genom att komma riktigt bra tränad och förberedd till årets träningsläger. Har han kvar sitt självförtroende som han visade upp redan i fjol, bland annat i vecka 13 precis innan han avgjorde matchen mot rivalerna Falcons med en passning till Mike Evans, så talar mycket för att 2016 är Jamie Winstons år. Om han nu inte strular till det för sig.

Nyheter

To Top