Analyser

10 spelare aktuella för franchise tag

Idag, den 20 februari, inleds perioden när lagen kan placera sin franchise tag på spelare som sitter på utgående kontrakt. Vilka spelare är sannolika att få ”taggen”? Tänkte lyfta tio spelare som blir intressanta att följa fram till 22:00 den 6 mars, då tag-fönstret stänger. Vissa är givna, andra är mer tveksamma, och några är spelare som övriga lag bara väntar på att få sätta tänderna i.

 

Le´Veon Bell, RB, Pittsburgh Steelers

En av ligans allra främsta spelare vill ha betalt som en sådan. Bell spelade franchise taggad under 2017 och skulle, om han spelar under taggen, ha ett lönepåslag på 20%. Det skulle ge honom en lönetaksträff på $14,5 miljoner 2018, ett utrymme som Pittsburgh inte har i dagsläget. 26-åringen har slitit ont senaste åren och även om han fortfarande är fantastiskt bra så är det nog med viss vaksamhet som Steelers ger honom något längre kontrakt. Rätt säker på att Bell blir kvar i Pittsburgh och det blir spännande att se hur Steelers löser det.

Trolig kostnad för RB vid tag: Running back $12.054 miljoner ( + 20% på årets summa för Bell då det är andra året).

 

Allen Robinson, WR, Jacksonville Jaguars

Skadad nästan hela 2017, ett lite svagare 2016. Men Robinson är bara 25 år när säsongen drar igång och har potentialen att vara en av ligans allra bästa receivers. Att prislappen är rätt häftig är nog något som får Jags att tänka till. WR-kollegan Marquise Lee blir också en FA nu i mars, även han har haft skadeproblem och har inte ett lika högt tak som Robinson. Jag gissar att Jaguars vill behålla sin potentiella stjärna, men osäker på om de tänker ta den kostnaden. Allen Robinson vore ett eftertraktat namn på den öppna marknaden.

Trolig kostnad för WR vid tag: $16,235 miljoner

 

Andrew Norwell, G, Carolina Panthers

En ung och riktigt duktig offensiv linjeman skulle ryka snabbt på den fria marknaden, det vet Panthers om. Ett långsiktigt kontrakt kommer kosta en hel del och att sätta en tagg på Norwell skulle ge dem tid att förhandla fram kontraktet. Tror inte Panthers låter 26-åringen sondera terrängen som free agent och taggen är absolut aktuell om det långa kontraktet inte nås. Vore den första guarden att taggas sedan Patriots satte tag på Logan Mankins 2011.

Trolig kostnad för OL vid tag: $14,299 miljoner

 

DeMarcus Lawrence, DE, Dallas Cowboys

En urstark inledning på säsongen och han visade verkligen hur viktig han är för Cowboys försvar. Efter att ha mäktat med 9 sacks under sina första tre säsonger i Dallas så stod han för hela 14,5 stycken under 2017. Ryktet säger att Dallas inte kommer låta Lawrence bli en free agent, utan om ingen långsiktig lösning nås kommer han taggas.

Trolig kostnad för DE vid tag: $17,414 miljoner

 

Kyle Fuller, CB, Chicago Bears

Chicago har både pengarna och behovet av en bra corner, så att låta Fuller lämna känns inte aktuellt. Han stod för ett väldigt bra 2017 och då Bears valde att inte ta upp Fullers femte år på rookiekontraktet så står Ryan Pace (GM) nu i valet och kvalet. Ryktet säger att Bears och Fuller står långt ifrån varandra när det gäller ett nytt kontrakt. Bears har en bra sits läge att låta Fuller visa att 2017 inte var en tillfällighet under kommande säsong. Pengarna finns och levererar han så får han sitt långa kontrakt efter 2018, levererar han inte får han gå.

Trolig kostnad för CB vid tag: $15,212 miljoner

 

Jimmy Graham, TE, Seattle Seahawks

Graham är en av ligans vassaste i red zone och med tanke på att tight end-taggen inte är den dyraste så är det inte alls omöjligt att Seahawks låter Russell Wilson behålla sin lekkamrat. Med 16 touchdowns senaste två åren har han varit en viktig del i anfallet och med många andra hål att täcka så är det nog klokt att behålla honom. Men samtidigt är det en 31-åring vi talar om och ser Seahawks ingen framtid med Graham i laget kan det vara klokt att separera nu. Når Graham free agencyn är det nog många som ser honom som en viktig rollspelare att plocka in.

Trolig kostnad för TE vid tag: $10,001 miljoner

 

Ezekiel Ansah, DE, Detroit Lions

En väldigt vass pass rusher när han är hel, men skador har ofta kommit i Ansahs väg. Trots skadorna har pass rushern mäktat med 44 sacks på sina 5 säsonger och med tanke på att Lions har rätt mycket pengar att spendera så känns det dumt att låta 29-åringen lämna klubben. Just åldern är något som talar emot att Ansah får ett längre kontrakt, och taggen känns som något han helst slipper. Ansah har nog inget emot att få prova sitt värde bland övriga 31 lag.

Trolig kostnad för DE vid tag: $17,414 miljoner

 

Jarvis Landry, WR, Miami Dolphins

Tvivlar på att Dolphins ser detta som ett rimligt alternativ för sin slot-receiver. Landry har varit lagets mest pålitliga vapen framåt och har 3 pro bowls, 400 för receptions 4000+ yards under sina 4 första säsonger. Jag tror att Dolphins kommer försöka få till ett långsiktigt kontrakt, han är en viktig pjäs, men går inte de så får Landry prova på den fria marknaden. Där är han eftertraktad.

Trolig kostnad för WR vid tag: $16,235 miljoner

 

Sammy Watkins, WR, Los Angelse Rams

Var inte överdrivet bra under sitt första år i Los Angeles, bara 600 yards men 8 touchdowns, men med tanke på att Rams faktiskt betalade rätt bra  1 för att få över honom så kan en tagg vara ett alternativ för att inte se honom försvinna. Watkins potential är det inget fel på och han är endast 24 år. Ryktet säger att Rams kommer se till att få till ett längre kontrakt och om det inte går blir det en tagg.

Trolig kostnad för WR vid tag: $16,235 miljoner

 

Kirk Cousins, QB, Washington Redskins

Det känns otroligt att Redskins skulle sätta taggen på Cousins, samtidigt skulle det göra honom trejdbar. Det är en väldigt chansning då alla vet att Washington inte har råd med både Alex Smith och Kirk Cousins, och alltså måste göra sig av med Kirk. I andra änden har Kirk Cousins hotat med att anmäla sin arbetsgivare för att använda taggen i felaktigt syfte. Troligen är Kirk Cousins en fri man efter den 6 mars och kan se fram emot ordentligt betalt då många lag skriker efter en QB av hans klass.

Trolig kostnad för QB vid tag: $23,555 miljoner (Då det vore tredje året för Cousins skulle hans lön vara runt $34 miljoner)

  1. Valet i andra rundan av kommande draft och CB EJ Gaines

Nyheter

To Top