Nyheter

Weckans West 8

Då var ännu en veckas matcher spelade och här går vi igenom alla matcherna inom AFC West, något kortfattat om allt det som hände mellan slantsingling och avblåsning. Denna gång är det veckan 8 det gäller.

Det blev två jämna matcher denna vecka, som båda kantades av defensivt styrka och offensiv svaghet. Vi bjöds på ett rekord från Raiders, ett fortsatt obesegrad Chiefs och ett Broncos som bestämt vände på ett 14 poängs underläge. Under tiden höll sig Chargers spelare hemma och vilade under sin bye week.

Cleveland Browns 17 – 23 Kansas City Chiefs
Två lag vars styrka är defensiven möttes för en styrkemätning. Det visade sig att båda försvaren var riktigt bra samt att bådas offensiv behöver slipas på inför kommande matcher. Kansas var och ville fortsätta vara det enda obesegrade laget i NFL.

chiefs_2013Kansas City Chiefs höll för tredje veckan i rad en hemmamatch. För andra raka veckan mot ett lag med en skadad quarterback och därför spelade en reserv. Denna gång var det ett välbekant ansikte i form av Jason Campbell, före detta quarterback i Raiders. Ett annat återvändande ansikte var Browns offensiva koordinator Norv Turner, före detta huvudtränare i divisionsrivalen Chargers. Återigen fick Chiefs därmed en chans att visa upp sitt skickliga försvar. De dominerade Browns, framförallt i matchen senare skede. De tillät inget poäng i de 20 sista minuterna. Den minst uppmärksammade, men likväl viktiga, mittkuggen Derrick Johnson hade en kanonmatch. Han var en stor orsak till att Chiefs lyckades stoppa Browns springspel, som är en grundsten i Norv Turners alla anfall.

Offensivt hade däremot Chiefs det tuffare. Denna match karaktäriserades av väldigt, väldigt bra försvarsspel och det även från Browns sida. Chiefs hade sin vanliga game-plan, ett kontrollerat anfall bestående av säkra korta passningar. Gärna till running backs eller korta, snabba slants. När Browns valde att sätta sin stjärn-cornerback Joe Haden på att stoppa Dwayne Brown, gick passningarna istället till en storspelande Dexter McCluster. Mycket av anfallet gick också genom running backen Jamaal Charles, som varje vecka gör en förundrad till varför han inte får bollen oftare. En riktig play-maker som borde få mer utrymme i anfallet. Även om mycket kritik kan ges till Chiefs för att deras anfall inte producerar mycket framåt, gjorde de vad de behövde. Ett par ynka poäng senare och Chiefs har 8 vinster i år.

Matchens utropstecken! Det måste såklart vara Browns första touchdown. Bland det roligaste som finns är trickspel och här bjöds vi på en s.k. flea flicker. Perfekt utförd av hela Browns offensiv och något som verkligen lurade Chiefs försvar. Väldigt snyggt, väldigt roligt!

Pittsburgh Steelers 18 – 21 Oakland Raiders
Steelers hälsade på i Oakland för andra året i rad. Senaste förlorade de en poängrik tillställning och hoppades på motsatsen i år. På sätt och vis blev det motsatt – få poäng. Raiders såg fram emot en möjlighet att knappa in på resten av divisionen.

raiders_2013Matchen började onekligen bra för Raiders. På det första spelet springer quarterbacken Terrelle Pryor 93 yards för en touchdown. Den längsta touchdownen av en springades quarterback någonsin. Resten av första halvleken gick ungefär lika lätt för Raiders. Pryor lyckades med sina passningar och running backen Darren McFadden spelade som sitt gamla goda jag. Efter att han sprungit in två touchdowns innan halvleken tog slut så ledde Raiders med 21 – 3 i halvlek. Därefter föll allt samman. De lyckades inte med någonting offensivt i andra halvan. Receivers gjorde ingen några tjänster genom att tappa bollar. McFadden kom ingenstans när han sprang och Pryor spelade inte alls bra. Sammanlagt lyckades de magiskt dålig att de bara en (1!) gång inte fick lämna planen efter sina första tre försök. Pinsamt dåligt.

Tack och lov att försvaret kom för att spela. De stoppade Steelers offensiv genom att ständigt sätta Ben Rothlisberger, quarterback, under press. Det var ju onekligen till Raiders fördel att Steelers offensiva linje har lika mycket skadeproblem som Raiders. Både Steelers och Raiders försvar lyckades utnyttja motståndarens reservlinjer. Raiders rookie Sio Moore, som haft en slö början på säsongen, hade en match med flera höjdpunkter, varav två snygga sacks. Mycket beröm ska ges till Raiders secondary som höll Steelers receivers täckta hela tiden. Det är en utmaning mot en quarterback som Rothlisberger, vars styrka är att han förlänger spel. Dessutom lyckades Raiders verkligen stoppa springspelet och höll Steelers till imponerande låga 35 yards. Grymt!

Matchen utropstecken! Att Raiders vann, trots den sämsta offensiva halvleken jag någonsin sett. Matchen bestod av bra försvarsspel, punts och pinsamt anfall från båda sidor. Mycket kvar att fixa i båda lagen, men otroligt roligt för Raiders att få en tuff vinst. I slutändan är det bara antalet W som räknas.

Washington Redskins 21 – 45 Denver Broncos
Förra veckan fick Redskins ordentligt med fart på offensiven och hoppades kunna fortsätta i samma bana mot Broncos försvar. Broncos å andra sidan jagar förstaplatsen inom såväl hela AFC som inom AFC West och behövde vinna denna självklara match.

broncos_2013Intressant nog så var det i springspelet som Broncos hade störst problem. Det är vanligen deras starka sida men hade svårt att stoppa Redskins running back Alfred Morris. Fokus låg kanske för mycket på att begränsa deras quarterback Robert Griffin III, RG3. Han lyckades nämligen varken att springa själv eller att passa. När Redskins valde att passa fick Broncos defensiva linje ofta väldigt bra press. De behövde inte mycket hjälp från sina linebackers, men när de väl kom slutade det sällan bra för Redskins och RG3. På nästan varje spel lyckades linjen eller linebackers med att få press. Det var huvudorsaken till att RG3 bara kastade för 132 yards. Självklart är resten av försvaret såklart förtjänt av sitt beröm, men mycket avgjordes på bakom Redskins offensiva linje.

Det kanske låter konstigt att säga att Broncos anfall inte var lika bra som förväntat. De tog trots allt 45 poäng. Men med ligans bästa grupp receivers med en av ligans bästa quarterbacks mot ett katastrofalt passförsvar, borde det inte sett så svårt ut i början av matchen. Redskins cornerbacks kontrollerade sina receivers genom att spela man-man-försvar och fysiskt på linje. Precis så som man bromsar Broncos, vilket gick bra i första halvlek. Vi har dock lärt oss att Broncos är bättre i andra halvlek. Så pass mycket bättre än Redskins att de tog 38 obesvarade poäng. Det är galet. Verkligen galet. Hela offensiven fick en kick av halvtidsvilan och allvaret av att ligga under. Trots att Peyton Manning slutade med 4 turnovers så verkade anfallet i slutet av matchen verkligen ha kontroll.

Matchens utropstecken! För en kille som älskar springspel och fysisk fotboll, är Montee Balls touchdown i tredje kvarten ren fotbollsglädje. Efter att han krockar i en mur av försvarare 4 yards kort, pressar han på och hans offensiva linje likaså och helt plötsligt har Ball tryckts in för att ta sina första 6 poäng i karriären. Underbart!

 

Ställningen i AFC West
Kansas City Chiefs 8 – 0 – 0
Denver Broncos 7 – 1 – 0
San Diego Chargers 4 – 3 – 0
Oakland Raiders 3 – 4 – 0

Chiefs är fortsatt obesegrade. De vinner kanske inte med övertygelse, men de vinner. Broncos hänger tätt på och det känns troligt att minst två lag från AFC West hamnar i slutspelet. Raiders förbättrade sig och försöker, som sina rivaler, komma bort från minuskontot i antalet vinster och förluster. NFL mest vinnande division än så länge under säsongen.

Nyheter

To Top