Nyheter

Weckans West 1

Här går vi igenom alla matcher inom AFC West, något kortfattat, för att få en bild av vad som har skedde inom divisionen mellan kick-off och avblåsning. Vi kollar vinster och förluster, styrkor och svagheter samt bra och dåliga spel. Detta inlägg handlar om: Vecka 1.

Baltimore Ravens 27 – 49 Denver Broncos
Säsongen inleddes med en riktig kanonmatch mellan två starka trupper. Ravens är regerande mästare och Broncos är en favorit för att ta över den titeln. Matchen skulle bli en rejäl uppvisning av Denver Broncos och särskilt Peyton Manning.

broncos_2013Matchen började till Ravens fördel. Anfallet rörde sig framåt och man fick fart på sitt springspel. Försvaret lyckades stoppa Broncos vid flera tillfällen och när halvtidssignalen kom var ställningen 17 – 14. Och det skulle varit 21 – 14 om inte Dallas Clark hade tappat en perfekt passning från Joe Flacco. Men matchbilden var en helt annan i andra halvlek. Kanske hade Broncos och Peyton Manning lyckats klura ut hur de skulle ta sig an Ravens försvar, för plötsligt flög poängen upp på brädan vid så gott som varje possession. När domarna till slut blåste av eländet hade Manning kastat för sju touchdowns och tangerat ett NFL-rekord som inte gjorts sedan 1969. Det är till och med före Peyton föddes! Försvaret gjorde också de en fantastisk insats i andra halvlek. Det kändes knappt som de var på planen eftersom de ständigt stoppade Ravens redan vid deras första tre downs. Kombinera det med det snabba offensiva spelet, vad får vi då? Trötta Ravens-försvarare och en hel drös med poäng för Broncos. Onekligen en stark och imponerade start på säsongen.

Matchens utropstecken! Misstagen. Danny Trevathan, cornerback i Broncos, gör en fin interception och ska bara springa in med bollen. Men mitt i allt ståhej börjar han fira lite för tidigt och släpper bollen en yard FÖRE end zone. Det slutar i att Ravens får bollen, en av Broncos spelare skadar sig när han försöker plocka upp bollen och att Jack Del Rio (DC i Broncos) kallar det ”Bullshit”. Tidigare i matchen kunde vi också se Ravens wide receiver Jacoby Jones försöka ta emot ett fair catch på en punt, när hans egna medspelare springer rätt in i honom. Jones skadar sig så pass mycket att han måste lämna matchen, något arg på rookien Brynden Trawick som tyvärr var den tacklande lagkamraten.

Oakland Raiders 17 – 21 Indianapolis Colts
Inför matchen var Colts tunga favoriter, det var inte många som anande att det skulle bli 60 minuter jämn fotboll. Colts som hoppas upprepa fjolåret och åter ta sig till slutspelet behöver vinna matcher mot lägre rankade lag, men Raiders gav dem en rejäl utmaning. Matchen har likaväl kunnat sluta annorlunda. Om Raiders hade haft lite mer flyt, lite mer saker som gått rätt hade de ha välförtjänt kunnat vinna matchen. Men de avgörande spelen gick i Colts fördel.

raiders_2013Lagen leddes på vardera offensiv av en ung quarterback, som båda två spelade godkänd fotboll. Andrew Luck i Colts inledde matchen med 11 lyckade passningar i rad och två drives som slutade med touchdown. För Terrelle Pryor i Oakland gick det lite trögare, men man flyttade bollen fint genom korta, lätta passningar och springspel. Det underlättade både för Pryor och den skadedrabbade offensiva linjen. Båda lagens försvar hade problem att få stopp på anfallen, som gnagde sig fram. Raiders plan var att försöka kontrollera klockan och se till att Colts inte skulle få bollen ofta och länge. Andrew Luck spelade väldigt fin fotboll och visade hur svår han är att sacka. Både bra uppfattning i fickan om vad rushande försvarare är, mobil nog att flytta sig ifrån en kollapsande ficka och väldigt stark i kroppen vilket gör honom svårtacklad. Raiders defensiva linje hade svårt att komma åt honom i första halvlek, men lyckades bättre i andra när Colts sprang mindre och sämre. Raiders visade en attityd och återfick lite stolthet, Colts gick med en hårsmån iväg med en visst som de verkligen behövde för att kunna nå slutspel.

Matchens utropstecken!
Terrelle Pryor, quarterback i Raider. Med hjälp av sina receiver som räddade ett par dåliga passningar och sin atletiska förmåga, lyckades Pryor flytta bollen framåt på planen. Men hans oerfarenhet visade sig i matchens slutskede när Raiders, i Colts red zone, kunde ha vunnit matchen. Det var framförallt att han tillät sig bli sackad som var ett väldigt stort misstag. Men Raiders fans kan trösta sig i att Pryor verkligen får liv i anfallet och gjorde matchen väldigt underhållande att titta på.

Kansas City Chiefs 28 – 2 Jacksonville Jaguars
Detta var en match som Chiefs ska och måste vinna. De levde upp till förväntningarna med råge. Men det var ingen vidare bra match, lagets punters tog nästan lika många snaps som quarterbacksen. Men Chiefs gjorde sitt jobb. De hindrade bl.a. Jaguars anfall att ta ett enda poäng, vilket är väldigt imponerande. Stackars fansen i Jacksonville verkar behöva genomlida ännu en påfrestande säsong.

chiefs_2013Blaine Gabbert, quarterback i Jaguars, har fått mycket kritik. Mycket av det bekräftades i söndags, han har svårt att gå igenom alla sina receivers och tvingar ibland bollen till markerade spelare. Han läser inte spelet tillräckligt fort och bra för att uppfatta luckor i försvaret och sin offensiva linje. Och han tar en del dumma beslut, som att inte glida när han springer i en redan avgjord match och skada sig… Men han fick inte mycket hjälp av sina receivers som tappade en del bollar, springspelet fungerade inte eftersom de inte lyckades få något tryck på Chiefs defensiva linje. Chiefs däremot, spelade precis den typen av stabil fotboll som jag förväntade mig. Kontroll på klockan, kontroll på bollen. Försvaret visade ingen respekt för Gabbert. De klev långt fram med sina safeties och utmanade Jaguars att kasta djupt. Men Jaguars vågade inte bita, vilket såklart var till Chiefs fördel. Justin Houston (OLB) hade en bra dag med tre sacks och en ständig närvaro. Offensivt drev man bollen med säkra passningar, Alex Smiths (QB) styrka. Det är precis på det hör viset de kommer vinna matcher. Lita på att försvaret levererar och sen göra de poäng som krävs på anfallet, inte mer än så.

Matchens utropstecken! Jag har en enorm förkärlek till safeties. Inte spelarna utan till poängen du gör defensivt genom att stoppa anfallet i deras egna end zone. Dessutom gillar jag stora spel på special teams. Jaguars två enda poäng var både och, då JT Thomas blockar en punt som rullar ut ur end zone. Det resulterade i en touchback och matchens två, och enda, poäng på brädan för hemmalaget. Riktigt snyggt spel!

Houston Texans 31 – 28 San Diego Chargers
Det här var allt en underhållande match. Båda lagens offensiva linje spelade fantastisk fotboll nästan hela matchen, vilket alltid är roligt att se. Matchen spelades mellan två lag som sprang mycket och lyckat, kombinerat med en traditionell pocket quarterback. Det var Houston Texans gick kom till San Diego som favoriter men stötte tidigt på patrull.

chargers_2013San Diego Chargers inledde matchen glödhett och hade 7 poäng efter 15 sekunder, trots att Texans tog emot kick-offen. De såg inte ut att sakta ner efter det och Chargers spelade totalt respektlös fotboll mot de gästande favoriterna. Den offensiva linjen såg väldigt bra ut, Philip Rivers kastade bollen bra och man vågade spela aggressivt i anfallet. Fast än man mötte Texans fruktade försvar såg det imponerande lätt ut. Tills den tredje kvarten. Chargers startade andra halvleken med att slänga in ytterligare en touchdown och på brädan kunde de se en bekväm ledning på 28 – 7. Sen ställdes matchen om direkt. Det var plötsligt två nya lag på planen. Houston Texans flyttade bollen offensivt och deras defensiv började producera, de fick press på Rivers och tog interception till en touchdown. Å andra sidan såg plötsligt San Diego Chokers, oj Chargers, slarviga ut. Deras receivers tappade bollar, Rivers såg stressad ut i fickan och försvaret mjuknade. De föll på mållinjen, fällde av sig själva. Texans vann välförtjänt. De spelade tålmodig fotboll hela matchen. Samma game-plan oavsett om ställningen var 0 – 7 eller 7 – 28. Tittar man på statsen hade Texans tre receivers som fångade mer bollar och yards än Chargers bästa. Eller varför inte jämföra totala yards? Texans – 449. Chargers – 263. Hade bara Chargers kunnat hålla i sitt spel från första halvlek hade man blåst ut Texans utan problem. Men man avslutade inte matchen som man borde och då vinner man inga matcher i NFL.

Matchens utropstecken! Det får nog bli Shane Lechler. Jag vet, det är bara för mitt Raidersblod som det är intressant. Men att se honom i en Texans-tröja var inte alls rätt. Det kändes fel och fult. Men hans punts var fortfarande precis lika vackra som de alltid har varit. Han hade tre punts under matchen. Varenda av dem hamnade innanför 20 yards-linjen. Lechler visade precis som han gjort tidigare i sin karriär att han är ligans bästa på sin position.[divider]

 
Det var en snabb överblick av Vecka 1 för lagen i AFC West. Så kortfattat som jag kan formulera någon form av meningsfullt innehåll. Inför nästa vecka blir det spännande att se om divisionen kan utjämna sig till varsin vinst och förlust eller om de två bästa lagen, Broncos och Chiefs, kan dra iväg från sina rivaler. Några tankar om matcherna som jag missat? Kladda det i kommentatorsfältet eller förödmjuka mig offentligt på twitter @Piratbloggen!

Nyheter

To Top