Analyser

We got a deal

Ingen har väl missat att ligan och spelarna förhandlat om ett nytt kollektivavtal. Det tidigare skulle löpt ut efter säsongen 2020 och det har under årtal spekulerats kring att en ny lockout skulle kunna ske. Så blev inte fallet då spelarna röstade igenom det nya avtalet idag, knappt med 1019 för Ja-sidan mot 959 för Nej. 

Vad är värt att veta om detta nya CBA då? Finns såklart massor, men detta är några av de tydligaste nyheterna.

17 matcher: Säsongen 2020 kommer innehålla det vanliga antalet (16) matcher, men någon gång mellan åren 2021 0ch 2023 kommer en grundserie innehålla 17 matcher per lag. Konferenserna kommer turas om att ha en extra hemmamatch, ena året AFC och året därefter NFC.

Förändrat slutspelsformat: Från och med nästa säsong kommer sju lag per konferens gå till slutspel, fyra divisionssegrare och tre wild card-lag. Endast ett lag kommer få bye week i slutspelet, ettan i konferensen,  och vi kommer få sex matcher under wild card-weekend.

Försäsongen kommer förändras: Från och med 2021 kommer det endast spelas tre försäsongsmatcher per lag, den fjärde veckan kommer vara en bye week. Det kommer bara få hållas fyra gemensamma träningar mellan lagen och totalt får ett lag bara hålla 16 träningar där spelarna har pads, alltså full utrustning. Ingen träning får överstiga 2,5 timmar och en spelare får inte befinna sig på träningsanläggningen mer än 12 timmar per dag.

Förändrade trupper: Under match kommer ett lag få ha 48 aktiva spelare (46 idag), en av de extra spelarna måste vara en offensiv linjeman. Dessutom kommer man öka upp lagens practice squad, under 2020 och 2021 kommer det tillåtas 12 spelare, från 2022 kommer lagen få ha 14 spelare. En annan nyhet är att ett lag kan flytta två PS spelare per vecka till den egentliga truppen och därmed har lagen 55 spelare tillgängliga.

Pengarna: Den ack så viktiga punkten. Spelarna kommer få del av 48% av NFL´s intäkter från och med 2021, tidigare var det 47%. Siffran kan stiga till 48,8% under de säsonger som det spelas 17 grundserie matcher. Minimilönerna höjs också, vilket många ser som en avgörande faktor för att avtalet gick igenom. De lågavlönade spelarna är fler än de högavlönade. Det görs även ett undantag mot lönetak för veteraner med fler än fyra säsonger hos laget.

Drogpolicy: Spelare kommer inte testas för marijuana lika frekvent, endast under de två första veckorna av träningslägret. Tidigare var fönstret fyra månader. Ligan kommer också höja gränsen för vad som är tillåtet och sänka straffen för de spelare som åker dit. Exempelvis så blir det ingen avstängning.

 

We got a deal

Nyheter

To Top