Nyheter

Veckans Guldkorn: Vecka 9

Photo by Rob Carr/Getty Images

Det är redan dags för en ny omgång i NFL och vi har nu tagit oss till vecka nio. Det innebär att vi efter denna vecka kommer ha avverkat halva säsongen. Det känns nästan lite vemodigt. Vi ska dock inte tänka på slutet nu, vi ska bara tänka på vecka nio och de spännande matcher vi har framför oss! Denna vecka bjuds det på historiska derbyn, divisionsmatcher och riktiga stormöten mellan giganter från AFC och NFC. I veckans guldkorn lyfter vi återigen fram de matcher som vi tycker är extra intressanta denna NFL-vecka.

 

The Battle of Ohio

Derbyt mellan rivalerna Cincinnati Bengals och Cleveland Browns är rikt på historia. De ligger i olika delar av delstaten Ohio och delar i stort sett staten på mitten. Stora delar av lagets historia är också förknippat med Cleveland Browns namne Paul Brown. Brown som var medgrundare till och huvudtränare i Cleveland Browns i flera år. Efter att ha fått sparken av Cleveland Browns vände han dock på klacken och grundade ett nytt lag, i samma delstat, och döpte det till Cincinnati Bengals, och så föddes rivaliteten mellan lagen. 

Det finns mycket att spela för denna söndag nu när AFC North är så pass vidöppen. Bengals halkade till i söndags mot Jets vilket gör att de nu står på ett facit på 5-3. Browns är bara en vinst bakom och skulle alltså ta ikapp Bengals om bollen studsar deras väg på söndag. Baker Mayfield och Nick Chubb var tillbaka förra veckan, vilket hjälper Browns oerhört mycket. På andra sidan har vi andraårsspelaren Joe Burrow som har tagit ett enormt kliv denna säsong som quarterback för Bengals. Han är på sjätteplats i passade yards och hans 20 touchdowns är tredje flest i ligan. De flesta av dessa touchdowns och yards har gått till den fenomenala rookien Ja’Marr Chase, vars start på karriären är historiskt bra. Han kommer få formidabelt motstånd på söndag i form utav Browns cornerback Denzel Ward. Den största utmaningen för Bengals blir dock hur väl deras offensiva linje kan försvara sig mot ligans kanske bästa pass rusher, Myles Garrett. Bengals hade svårt att försvara sig mot Jets pass rush förra veckan och nu möter de alltså Garrett, vars 10.5 sacks leder ligan. Det blir ett spännande derby där både stolthet och slutspelsplatser står på spel.

 

Jordan Love gör debut

Kansas City Chiefs välkomnar ettan i NFC Green Bay Packers till Arrowhead Stadium denna söndag. Två lag på olika sidor av spektrumet. Green Bay Packers vann senast mot de då obesegrade Arizona Cardinals och har nu ett facit på 7-1 med sju raka segrar. Packers går alltså som tåget och den nu 37-årige Aaron Rodgers har inte visat några tecken på att sakta ner. Fram tills nu. Aaron Rodgers har drabbats av Covid och kommer att missa åtminstone denna omgång. Det banar väg för andraårsspelaren och Rodgers framtida ersättare Jordan Love. Quarterbacken som valdes sent i första rundan förra året. Love kommer nu att göra sin första start i NFL och han gör det mot gediget motstånd i form av den forne MVPn Patrick Mahomes. Det är orimligt att tänka att Love ska duellera ut Mahomes och vinna matchen på det sättet. Lyckas han dock bara ta hand om bollen, låta lagets duktiga runningbacks tugga på och inte stå för några turnovers så kan det nog gå Packers väg ändå. Packers har varit ett av de bättre lagen i ligan på att ta hand om bollen, och Aaron Rodgers har bara stått för tre turnovers hittills denna säsong. Förhoppningsvis har Jordan Love lärt sig lite från honom.

Någon som inte har tagit hand om bollen särskilt bra och vars anfall för ovanlighetens skull inte klickat på det sätt vi blivit vana vid är Patrick Mahomes och Kansas City Chiefs. Chiefs ligger just nu på tredje plats i AFC West med ett facit på 4-4, vilket är lika mycket som Denver Broncos som ligger sist i divisionen. Det som är mest anmärkningsvärt och som är på mångas läppar just nu är Patrick Mahomes och hans turnovers. Tolv stycken turnovers har han stått för hittills, varav tio stycken interceptions. Det är flest i hela NFL. För att sätta det i kontext, och för att förstå vilken stor skillnad det är på den Mahomes vi ser nu och den vi är van vid, så är hans tio interceptions på åtta matcher denna säsong en mindre än vad han hade totalt om vi lägger ihop hans två föregående säsonger. 

Nu ställs Mahomes och Chiefs mot ligans hetaste lag och det är minst sagt en tuff uppgift. Kanske är detta dock den perfekta matchen för Mahomes för att återigen visa att han faktiskt är ligans mest begåvade quarterback och att Kansas City Chiefs fortfarande är ett lag att räkna med.

 

Derby i Santa Clara

Det blir ett NFC West-derby på Levi’s Stadium i Santa Clara denna söndag när Arizona Cardinals gästar San Francisco 49ers. Cardinals kommer in i denna match med säsongens första förlust i ryggen och lär vara rejält sugna på att komma tillbaka på vinnande vägar. Tyvärr har de blivit av med en av sina bättre defensiva spelare i J.J Watt, vars axelskada med största sannolikhet avslutar hans säsong. Även Kyler Murray, Cardinals explosiva quarterback, dras med en fotskada men förväntas starta på söndag. Han har varit Cardinals, om inte hela ligans, bästa spelare denna säsong och laget behöver honom verkligen på söndag. De hot han är både på marken och i luften är en rejäl tillgång för hela Cardinals offensiv. Särskilt mot ett försvar i 49ers som tillät fler än 100 yards på marken till Chicago Bears quarterback Justin Fields förra veckan.

Trots det så lyckades dock 49ers vinna den matchen, vilket var extremt välbehövligt för att inte tappa hoppet på denna säsong. De har nu ett facit på 3-4 vilket kastar in dem i racet om wild card-platser igen. Det är en tuff utmaning som 49ers står inför. En viktig del för dem kommer vara att inte låta Kyler Murray bryta sig fri och förlänga spel. Niners har historiskt sett haft det väldigt svårt att försvara sig mot mobila quarterbacks. Dock dras Murray som sagt med en fotskada, så kanske tvingar det honom att vara mer stationär i fickan. Något som 49ers pass rusher Nick Bosa lär dra nytta av. Om den defensiva linjen slipper tänka lika mycket på en Murray som springer cirklar runt dem och förlänger spel så gör det jobbet som pass rusher mycket enklare. 

Cardinals jagar förstaplatsen i NFC och har inte råd med många förluster. 49ers å andra sidan jagar bara en plats till slutspelet och för att komma dit måste det börja samla på sig lite vinster. Det lär bli ett spännande och betydelsefullt divisionsderby. 

 

Förstärkta Rams välkomnar ettan från AFC

Trade deadline passerade i tisdags och den största affär som gick igenom var den mellan Denver Broncos och Los Angeles Rams. Det var edge rushern Von Miller, som varit i pro bowl åtta gånger och som har en Super Bowl-ring med Broncos, som skeppades till Rams för ett andra och ett tredjeval i årets draft. Los Angeles Rams går minst sagt all-in denna säsong, som de bör, då de startat säsongen med sju vinster mot enbart en förlust. Rams har sett otroligt starka ut, och quarterbacken Matthew Stafford trivs som fisken i vattnet i sin nya omgivning. Nu ska de förstärkta Los Angeles Rams välkomna ettan från AFC, Tennessee Titans i vad som bör bli en av veckans roligaste matcher. 

Tyvärr åker Titans till Kalifornien utan sin bästa spelare och ligans bästa runningback Derrick Henry. Henry, vars start på säsongen var historiskt bra, drog i söndags på sig en fotskada som var så pass allvarlig att han tvingas missa resterande delar av denna säsong. För att på något sätt försöka fylla de tomrum som Henry lämnat efter sig så tog Titans in en av ligans bästa runningbacks genom tiderna, Adrian Peterson. Det vore dumt att förvänta sig att Peterson ska komma in och ersätta Henrys produktion. Peterson har hunnit bli 36 år nu och han är ett par år ifrån hans glansdagar. Det ska dock bli kul att få se honom igen. Titans lär dock behöva hitta på en ny gameplan, och den lär med största sannolikhet vara centrerad runt A.J Brown, en av ligans bästa unga receivers. Jag älskar bra fighter mellan receivers och cornerbacks, och vi får en riktigt bra en här. Rams har en av ligans bästa cornerbacks i Jalen Ramsey, och vi kommer få se honom gå emot A.J Brown i stort sett hela kvällen. När han inte gör det så ställer han nog upp mittemot Julio Jones, och det är inte en dålig fight det heller. Det blir en rolig match detta mellan ettan i AFC och ett av de bästa lagen som NFC har att erbjuda.

 

Veckans Guldkorn: Vecka 9

Nyheter

To Top