Nyheter

Veckans Guldkorn: Vecka 11

Photo by Jamie Squire/Getty Images

Det är ny vecka i NFL och det är ett fullspäckat schema med hela 15 matcher denna vecka. Mycket att hålla koll på helt klart. Därför har vi återigen lyft fram några matcher i Veckans Guldkorn som vi tycker att du ska hålla ett extra öga på. Vi börjar med en repris på en av tidernas mest spektakulära Super Bowls. 

 

Super Bowl LI: 

Veckans Thursday Night Football blir en repris på Super Bowl LI från 2016/17. Det är New England Patriots som gästar Atlanta Falcons. Två lag som enbart mött varandra en gång sedan den otroliga matchen som ägde rum den 5e februari 2017. Allt såg ut att vara över när Falcons ledde med 28-3 i den tredje kvarten av den matchen. Det var då som Patriots och Tom Brady stod för 25 raka poäng för att ta matchen till övertid och sedermera också vinna matchen, och Lombardi-trofén. Året efter möttes lagen igen, och även då blev det seger för Patriots, och sedan dess har det inte blivit något mer möte lagen emellan. 

Fram tills nu. Atlanta Falcons välkomnar nu New England Patriots till Mercedes Benz Stadium i en match som är väldigt viktig för båda lag. Utöver tränaren Bill Belichick i Patriots och quarterbacken Matt Ryan i Falcons så är det inte jättemånga framstående karaktärer som är kvar sedan mötet i Super Bowl. Revanschlusten är därför förmodligen något svagare än vad den hade varit för ett par år sedan, men matchen är som sagt fortfarande väldigt viktig för båda lag. Falcons ligger sist i NFC South men är trots det bara en match ifrån en slutspelsplats, vilket gör varje match otroligt viktig för att inte halka bakom några av de andra lagen som har samma facit. Patriots å andra sidan är i storform just nu och har fyra raka vinster. Vilket gör att de har lika många vinster som Buffalo Bills, som just nu ligger etta i divisionen. Patriots har greppet om sjätteplatsen i AFC, vilket är bra nog för slutspel men det är inte läge att släppa foten från gaspedalen. I AFC är det hela 12 lag som är 0.500 eller bättre, vilket gör kampen om slutspelsplatser benhård. En förlust och du är ute. 

Det är alltså en primetime-match där mycket står på spel och vi får se den redan i natt!

 

En AFC-match med slutspelsimplikationer:

Carson Wentz och hans Indianapolis Colts har imponerat på senaste. Laget har vunnit fyra av de fem senaste matcherna vilket ger dem ett facit på 5-5 sett över säsongen. Carson Wentz har spelat bättre fotboll och tar hand om bollen väldigt väl, vilket självklart hjälper Colts oerhört mycket. Det stora utropstecknet har dock varit Jonathan Taylor. Taylor leder just nu ligan i rushing yards och har spelat som om han vore besatt under de fem senaste matcherna. Han har snittat drygt 143 yards och 1.5 touchdowns per match under den här perioden. Den unge runningbacken har verkligen blommat ut till en av ligans bästa på hans position. 

Denna vecka åker Colts till New York, mer exakt Buffalo, där de gästar Buffalo Bills i ett möte mellan två AFC-lag som kommer att påverka slutspels-seedning. Bills är tillbaka på hemmaplan igen efter en två veckors lång sejour på resande fot. Under den tiden blev det en vinst mot New York Jets och en väldigt chockerande förlust mot Jacksonville Jaguars. Bills facit på 6-3 landar dem ändå en andraplats i AFC, men det är inte med mycket. Om Bills förlorar på söndag och Patriots skulle vinna sin primetime-match så överger de förstaplatsen i divisionen och många värdefulla positioner i slutspels-seedningen. 

Det ska bli väldigt intressant att se hur väl Buffalo Bills tredje-rankade springförsvar kan stoppa Colts fjärde-rankade springspel. 

 

Derby i NFC North:

En av de 19-matcher som intresserar mig lite extra denna vecka är det derby inom NFC North som utspelas mellan Green Bay Packers och Minnesota Vikings på U.S Bank Stadium i Minnesota. Divisionsderbyn har alltid lite extra krydda, särskilt när slutspelsplatser står på spel. Vilket så är fallet i denna fight. Packers är i största lag med i racet om första seedet i NFC, vilket självklart också betyder en bye week i slutspelet. Det racet är dock benhårt, och det finns inte mycket rum för att halka till och dra på sig förluster. Förstaplatsen i NFC North håller de däremot i ett järngrepp. Fyra vinster har de tillgodo ner till tvåan, som är just Minnesota Vikings. 

Vikings är ett intressant lag i år på det sätt att de spelar jämna matcher mot i stort sett alla lag, bra som dåliga. Cardinals, Bengals, Cowboys, Ravens, Lions, Browns och Panthers är alla lag som spelat “one possession”-matcher mot Vikings. Det lag som vann matchen vann alltså med åtta poäng eller mindre. Efter nio spelade matcher står Vikings nu på ett facit på 4-5 men de är ändå med i jakten på slutspel i allra högsta grad. Den imponerande vinsten över Los Angeles Chargers förra veckan gör att de nu ligger på en åttondeplats i NFC, en match ifrån en slutspelsplats. Den extra kryddan till ett divisionsderby bör göra att den här matchen blir väldigt sevärd. 

 

Måstematch för Seahawks mot rivalen:

Russell Wilson var tillbaka i laguppställningen för Seattle Seahawks förra veckan. Det hjälpte dock inte mycket, och kanske var det lite för tidigt för honom egentligen. En extra vecka eller två för att läka hade nog inte varit helt dåligt, särskilt inte med facit i hand. Nu har Seahawks hamnat i lite av ett vinna eller försvinna läge. Med ett facit på 3-6 så känns det spontant som att slutspelshoppet bör vara släckt redan. Så är dock inte fallet i NFC. Sjunde och sista slutspelsplatsen ägs för närvarande av Carolina Panthers, som har fem vinster. Alltså bara två mer än Seahawks. Drömmen om slutspel finns alltså fortfarande. Med det sagt så blir det en måstematch denna vecka i vad som kommer att bli en otroligt viktig match mot rivalen från samma division och ett av ligans hetaste lag, Arizona Cardinals. 

Cardinals åkte på en rejäl käftsmäll förra veckan när de förlorade mot Carolina Panthers. En asterisk som ska tilläggas för den match är dock att Cardinals spelade utan både Kyler Murray och DeAndre Hopkins. Två spelare som kan komma att vara tillbaka denna vecka. Cardinals sitter just nu på lika många vinster som Green Bay Packers och jagar förstaplatsen i NFC. Divisionsmatcher är därför otroligt viktiga, då de kan komma att räknas som tie-breakers. Med Kyler som quarterback och Hopkins som primär måltavla är Cardinals ett av ligans bästa och mest effektiva anfall denna säsong. Jag ser ingen anledning till varför de inte skulle kunna utnyttja Seahawks passförsvar som är rankat så lågt som 25 av ligans 32 lag. Blir det dock så att framförallt Kyler Murray men även DeAndre Hopkins tvingas stå över en match till så svingar oddsen till Seahawks fördel. 

Det bör bli en rolig match mellan två divisionsrivaler med två av ligans bästa quarterbacks, förutsatt att de är tillräckligt friska för att leverera. 

 

En smällkaramell på Arrowhead:

Detta är i min mening veckans roligaste match. Det är en jäkla smällkaramell som vi bjuds på när Dallas Cowboys gästar Kansas City Chiefs på Arrowhead denna söndag. Det är inte heller en primetime-match, utan den spelas 22:25, vilket gör att det blir lite enklare för oss här på andra sidan atlanten att se den live. 

Efter en skakig inledning på säsongen för Chiefs anfall, som skämt bort oss med sitt spel under ett par år, visade de verkligen gammal fin form förra veckan när de fullkomligt körde över rivalen Las Vegas Raiders. 41-14 blev resultatet och Chiefs anfall hade verkligen lekstuga. Patrick Mahomes gjorde säsongens bästa match när han kastade för 5 touchdowns, 0 interceptions och över 400 yards. Faktum är att trots den här skakiga starten som vi ofta pratat om för Mahomes så ligger han tvåa i ligan i både passade yards och touchdowns just nu och hans Chiefs har återtagit förstaplatsen i AFC West. Det är en ganska imponerande lägstanivå. Tyreek Hill och Travis Kelce gjorde också en fin insats senast och stod tillsammans för två mottagna touchdowns och över 200 yards. Det var verkligen det Chiefs-anfall som vi vant oss vid de senaste åren, och om de fortsätter såhär så kommer de att bli svårstoppade. 

De möter dock ett eminent motstånd i form av Dallas Cowboys denna vecka. Cowboys är ett av de bästa lagen i NFC denna säsong, vilket de bevisade på nytt i söndags när de vann över Atlanta Falcons med absurda 43-3. Deras anfall är en väloljad maskin som gör ett bra jobb med att variera mellan pass och spring. Deras försvar har också tagit ett kliv denna säsong och är rankat topp-10 i ligan. Vilket jag inte hade förväntat mig inför säsongen. Bärande balkar i det försvaret har givetvis varit rookien Micah Parsons och ett av årets största utropstecken, Trevon Diggs. Diggs som gör sitt andra år som cornerback i NFL har just nu åtta interceptions på nio matcher. Ett tempo som gör att att han kommer krossa rekordet för flest interceptions på en säsong om han lyckas upprätthålla det. Fighten mellan honom och Tyreek Hill ska bli väldigt rolig att se på söndag. Mahomes har redan kastat 10 interceptions denna säsong, så kanske kan Diggs öka på sitt imponerande facit i denna match. 

Detta lär bli en otroligt rolig och underhållande match mellan två av ligans bästa lag. 

 

Veckans Guldkorn: Vecka 11

Nyheter

To Top