Nyheter

Vecka 5 – Du är vad du är

Stevan Ridley har gett Patriots ett springspel. Nu är de bra på allt i offensiven och det är svårt att se vad motståndarna ska hitta på för att kunna stoppa dem.

Det har blivit dags för den femte veckan av säsongen – och Manning mot Brady. Lagen har haft fyra veckor på att visa sig vilka de är 2012 och det känns som att vi har ett bra grepp om de flesta.

Den femte veckan bjuder på många riktigt bra matcher. Förutom de som vi har valt ut här nedanför så finns det ett gäng andra som kan bli riktigt tajta. Det finns också utrymme för en del skrällar. Personligen tror jag att Dolphins, Browns, Chiefs och Jaguars alla har en god chans att överraska. Sedan finns det andra matcher som nog redan är över innan de har börjat, som Texans mot Jets.

I torsdags vann Rams över de tidigare obesegrade Cardinals. Precis som vi varnade för i vår inför-artikel. Det blev en defensiv, smutsig och härlig fotbollsmatch. Det avgörande ögonblicket kom egentligen redan efter någon dryg minut när Rams chockade Cardinals försvar med en serie som bara innehöll passningar. Cardinals offensiva linje blev totalt slaktade av Rams i den här matchen, Kevin Kolb sackades nio gånger och man lyckades bara pressa ur sig tre stackars poäng. Sam Bradford, quarterback i Rams, hade en tuff dag men två stora spel räckte. Tyvärr skadade sig St. Louis enda vettiga receiver Danny Amendola och det är oklart vem stackars Bradford ska kasta till framöver.

Veckans bästa matcher

Atlanta Falcons hos Washington RedskinsSöndag den 7 oktober (19.00)

Obesegrade Falcons tog sin fjärde vinst förra veckan mot Panthers. Efter en fumble av Cam Newton på tredje och kort sparkade Carolina ned bollen innanför Atlantas egen 5-yardslinje. Med mindre än en minut kvar och utan timeouts lyckades dock Matt Ryan, quarterback, leda sitt lag till en osannolik seger. Det var första gången ett lag hade lyckats att vända ett sådant desperat läge på 20 år. Även fast det tydde på mental styrka att vända matchen på det viset så var det inte en övertygande match för Falcons. Men Panthers, och Cam Newton, gjorde sin bästa match hittills och bjöd på tuffare motstånd än väntat. Nu har Atlanta dubbelt så många vinster som resten av lagen i NFC South tillsammans! Roddy White, receiver, gjorde en fantastisk match mot Panthers.

En av anledningarna till att jag valde ut den här matchen som en av helgens bästa är Robert Griffin III. Han måste vara den mest spännande spelaren i NFL just nu. Han spelar på en ruskigt hög nivå och det är svårt att få in i huvudet att han är rookie. Förra veckan ledde han en serie i slutet av fjärde kvarten för att ta hem vinsten för sitt Redskins. Griffin har nästan 70 procent lyckade passningar, över 1,000 yards på fyra matcher, fyra touchdowns och bara en interception. Dessutom har han sprungit för ytterligare 230 yards och fyra touchdowns. Det går inte att sätta ord på hur imponerande det är. Killen är på riktigt. Minst sagt. Tränaren Mike Shanahan och sonen Kyle är offensiva genier som alltid har varit bra på att få poäng på tavlan. Rookien Alfred Morris, running back som valdes i sjätte rundan, är en av årets största överraskningar. Tyvärr för Redskins är försvaret inget vidare. Bland de sämre i NFL faktiskt. Särskilt efter att man har drabbats av ett par ödesdigra skador.

Tror nog att Falcons bör ta den här vinsten rätt enkelt och Matt Ryan kommer att ha ännu en stor kväll. Jag tror att han kastar sönder Redskins för runt 350 yards och ett par touchdowns. Passförsvaret i Skins kan inte hänga med ligans bästa grupp av receivers. Men Redskins kan nog också hänga ett par poäng på Falcons och det kommer att bli höga siffror i den här matchen. Varning för att Falcons kreativa defensiva koordinator Mike Nolan kan förvirra Griffin III och lura honom att slänga ett par interceptions. Då kan det dra iväg för Falcons.

Håll ett öga på

Falcons safeties. Har producerat turnovers i rask takt. Mike Nolan flyttar runt dem, roterar passförsvaret och gillrar fällor för ovetande quarterbacks. Även Asante Samuel, cornerback, älskar att attackera bollen.

Poängen. Det här är upplagt för ett poängkalas. Falcons kan nog hänga över 30 poäng i den här matchen. Skins är inte dåliga de heller.

Philadelphia Eagles hos Pittsburgh SteelersSöndag den 7 oktober (19.00)

Eagles har inte spelat vackert i år. Men det har inte stoppat dem från att vinna tre av fyra matcher. Dock har jag svårt att tro att man är nöjd med sitt spel. Man har vunnit sina tre match med sammanlagt fyra poäng, 1,3 poäng per match alltså. Det är galet men man har vunnit över riktigt tuffa lag som Giants och Ravens. Michael Vick, quarterback, har slutat att ge bort bollen till motståndarna och har inte någon interception de två senaste matcherna. Offensiven har producerat och kunnat flytta bollen men det har inte resulterat i poäng. Försvaret har varit en av ligans mest positiva överraskningar och man har dominerat motståndet i flera matcher. Desean Jackson, receiver, anklagades för att inte anstränga sig förra säsongen men verkar ha hittat sitt fokus igen. Han har producerat, fångat bollar för över 300 yards och inte tappat en enda passning hittills i år. Lesean McCoy är fortsatt en av NFL:s bästa running backs och måste få fortsätta vara en stor del av spelet.

Pittsburgh Steelers är på något sätt motsatsen till Eagles. Man har spelat rätt bra och särskilt Ben Roethlisberger, quarterback, har varit riktigt bra. Hur man lyckades förlora över ett dåligt Raiders när Big Ben kastade för nästan 400 yards och fyra touchdowns är helt otroligt. Inför den här säsongen sade Steelers att man ville springa bollen mer i år. Det har inte lyckats alls och springspelet har varit helt värdelöst. Till den här matchen får man tillbaka Rashard Mendenhall och det kanske kan ge springspelet en skjuts. Man får också tillbaka sin safety Troy Polomalu och det hjälper så klart en hel del. Pittsburgh har haft en vecka ledigt och mer tid för att förbereda sig, spelar på hemmaplan och ser hur Bengals och Ravens fortsätter att vinna i divisionen. Det finns inte några ursäkter. Den här matchen måste man vinna.

Det här kommer att bli tufft, jämnt och grinigt. Återigen är det två skakiga offensiva linjer som möter försvar som är bra på att pressa quarterbacks. Samtidigt är det två spelare i Vick och Roethlisberger som gillar att lämna fickan och improvisera. Det här kommer att bli en kamp och bör nog klassas som veckans bästa match. Tror dock att Steelers tar det här. För att de spelar hemma och har mer på spel.

Håll ett öga på

Turnovers. Har varit Eagles största problem hittills. Det har man inte råd med mot ett Steelers som spelar ett mycket mer systematiskt, tidsödande anfall numera.

Rashard Mendenhall. En bra spelare som har producerat för Steelers både på marken och i passningsspelet. En härlig kombination av styrka och snabbhet i still med Arian Foster.

AFC North. Om Steelers råkar förlora den här matchen och både Bengals och Ravens vinner sina matcher ser det mörkt ut. Då ligger man redan tre vinster bakom konkurrenterna.

Denver Broncos hos New England PatriotsSöndag den 7 oktober (22.15)

Peyton Manning mot Tom Brady. Det senaste årtiondets stora tungviktsmöte mellan två av historiens bästa spelare. Dessutom spelade båda två helt fantastiskt förra veckan så uppbyggnaden inför den här fajten kan inte bli mycket bättre. Broncos har varit lite upp och ner men förra veckan kom man ut och körde över Raiders totalt. Det blev inte mycket till match, man dominerade på båda sidorna av bollen och Manning avslutade matchen med över 300 yards, tre touchdowns och nästan 80 procent lyckade passningar trots att han kastade nästan 40 gånger! Manning är lika vass som någonsin i det mentala spelet. Han sprider bollarna mellan sina receivers Eric Decker och Demaryius Thomas och sätter Willis McGahee, running back, i bra situationer gång på gång. McGahee är inte någon stjärna men snittar ändå 4.7 yards per försök. Försvaret har spelat bra utan att vara lysande och pass rushen med Elvis Dumervil och Von Miller är vass. Det hjälper att ha Champ Bailey, cornerback, i passförsvaret.

New England Patriots har det högst rankade anfallet i NFL och man slängde upp 45 poäng på Bills bara i andra halvlek förra söndagen. Det är inte något ovanligt. Men vad som däremot är nytt är att man numera har ett springspel. Man är faktiskt topp tio i yards på marken vilket verkligen är överraskande. Med värvningen av Brandon Lloyd så har Patriots alltså ett djupt hot, ligans bästa receiver på korta till mellankorta routes i Wes Welker, två ruskiga tight ends i Hernandez och Gronkowski, ett bra springspel med framförallt Stevan Ridley och en av de bästa quarterbacks som någonsin har spelat i NFL. Kom igen nu. Det är nästan för mycket. Men jag vill fokusera på Wes Welker. Han är kanske NFL:s mest underskattade spelare. Han springer skarpa routes och är spelintelligent som få. Han plockar alltid upp tuffa yards efter mottagningen. Det är inte bara Brady som gör Welker bra utan faktiskt också Welker som gör Brady mycket bättre. När Belichick bänkade honom i de första matcherna förlorade Patriots och trots att han har fått nöta mycket bänk har han redan nära 400 yards. I försvaret har Patriots fortfarande en del problem i sitt passförsvar. Man stänger ofta ned springspelet och tanken är nog att tvinga motståndarna att kasta bollen på andra eller tredje down och lång. Sen vill man pressa quarterbacken och producera turnovers.

Tror att det här kan bli en riktigt bra match. Men i slutändan är nog Patriots för starka och jag kan inte se dem förlora sin tredje match. Tror att Belichick kommer att tvinga Manning att göra grejer som han kanske inte är bekväm med än. Men missa inte den här klassikern.

Håll ett öga på

Broncos press. Om man ska vinna över Tom Brady så måste man få press på honom. Annars är han kirurgisk. Kolla bara hur Giants lyckas vinna över Patriots. Dumervil och Miller är otroligt viktiga.

Demaryius Thomas. Det finns oändligt med potential här och han har producerat hyffsat. Men Thomas har också tappat ett par passningar. Jag tror att Belichick hellre dubblar den skarpa Decker och att Thomas får chansen att göra en jättematch. Farlig i målområdet.

Stevan Ridley. Om Patriots får igång sitt springspel kommer inte Broncos pass rush vara effektiv och då blir det riktigt tufft för Denver.

Bill Belichick mot Peyton Manning. Belichick är en defensiv tränare och ett av spelets riktiga genier. Nu möter han tuffast möjliga motstånd i den löjligt spelintelligenta Manning. Vad väljer de två att fokusera på? Hur ska Patriots försvar stoppa Manning? Intressant.

San Diego Chargers hos New Orleans SaintsSöndag den 7 oktober (02.20)

Om vi ska dra den här matchen lite kort. Chargers har spelat bra i år, särskilt försvaret, och man har vunnit tre av sina fyra matcher. Man har dock vunnit över tre lag med stora problem, kanske de tre sämsta i NFL just nu, och när man mötte Falcons blev man utskämda och utklassade. Men vi vet att Phillip Rivers, quarterback, kan spela på en mycket hög nivå och förutom några interceptions har han spelat bra i år. Med Ryan Mathews tillbaka från skada kan man kanske få igång ett ordentligt springspel också. Försvaret har som sagt spelat stabilt, särskilt mot springspelet, men mot Saints kan det bli tufft för passförsvaret.

New Orleans Saints är årets största besvikelse. Offensiven är fortfarande bra, även fast man har tappat bort sitt springspel, och Drew Brees levererar på en ruskigt hög nivå. Men trots att han kastade för nära 450 yards och tre touchdowns mot Packers så förlorade man. Försvaret är inte bra. Troligtvis det sämsta i NFL. Nyvärvningen Curtis Lofton, linebacker från Falcons, har spelat riktigt bra fårn första dagen men annars är det ont om ljusglimtar. Man har alltså förlorat alla sina fyra matcher och senast ett lag gick vidare efter en sådan start var Chargers för 20 år sedan. Det ser minst sagt mörkt ut för New Orleans.

Det här kan bli en match med två duktiga quarterbacks och bra anfall. Jag tror nog ändå att Saints vinner den här matchen inför hemmapubliken men räkna inte bort Chargers. De har alla chanser att ta den här.

Håll ett öga på

Ryan Mathews. Chargers unga running back är en av ligans bästa unga spelare men skador har satt stopp på honom. Mot NFL:s sämsta springförsvar kan han ha en monsterkväll om han är helt återställd.

Darren Sproles. Med Lance Moore borta och ett haltande springspel tror jag att hybridspelaren Sproles kommer att få chansen att både springa med och fånga bollen för en hel del yards.


Matcher på TV10

Söndag
18.55: Philadelphia Eagles hos Pittsburgh Steelers
22.25: Denver Broncos hos Patriots
02.20: San Diego Chargers hos New Orleans Saints

Måndag
02.30: Houston Texans hos New York Jets


Samtliga matcher

4/10: Arizona at St. Louis – 02:20
7/10: Atlanta at Washington – 19.00
7/12: Philadelphia at Pittsburgh – 19.00
7/10: Green Bay at Indianapolis – 19.00
7/10: Cleveland at NY Giants – 19.00
7/10: Tennessee at Minnesota – 19.00
7/10: Miami at Cincinnati – 19.00
7/10: Baltimore at Kansas City – 19.00
7/10 : Seattle at Carolina – 22:05
7/10: Chicago at Jacksonville – 22:05
7/10: Denver at New England – 22:15
7/10: Buffalo at San Francisco – 22:15
7/10: San Diego at New Orleans – 02:20
8/10: Houston at NY Jets – 02:30


Läs mer om alla lag: ”Inför 2012”

Se ställningen i NFL: ”Tabell”


Vilka matcher ska DU se? Hur går det?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!

Nyheter

To Top