Nyheter

Två avgörande matcher helgens höjdpunkt

Chicago Bears välkomnar rivalen Green Bay Packers till Soldier Field. Samtidigt åker Philadelphia Eagles till ett ogästvänligt Dallas. Det är nu, vecka 17, som det avgörs.

Det har inte varit något bra år för varken NFC East eller NFC North. I öster har samtliga lag varit väldigt ojämna medan dramatiken i North till stor del kan kokas ned till skador på viktiga spelare. Men när flera lag i samma division har uppförsbacke har det en tendens att bli väldigt jämnt. Därför är det talande att vi fått vänta ända till sista veckan för att se vilket lag som ska armbåga sig in i slutspelet.


Green Bay Packers hos Chicago Bears (22.25 på TV10)

Det är svårt att ha bättre tajming med sina skador än Packers. Det optimala vore ju så klart att inte alls ha några skador. Men världen är sällan perfekt. Inför sista matchen på grundsäsongen får Packers tillbaka sin superstjärna Aaron Rodgers och hans favoritvapen Randall Cobb. Clay Matthews är dock fortfarande borta.

Chicago Bears har också fått tillbaka sin quarterback, Jay Cutler, från skada nyligen. Hittills har effekten uteblivit men det här är verkligen den typen av match då han ska bevisa sitt värde. Bears har haft lika mycket skadeproblem som rivalen. Särskilt i försvaret. Offensiven har pumpat på och det ska nya tränaren Marc Trestman ha beröm för.

Förra gången de här lagen möttes vann Bears borta i Green Bay. Men då skadade sig Rodgers på första serien efter en sack av Shea McClellin och Cutler var redan borta. Då sprang Packers och Eddie Lacy bollen väldigt bra mot Bears sargade mittlås. Men Seneca Wallace blev utspelad av Josh McCown. Vi kan nog vänta oss en annorlunda match den här gången.

Trots att Aaron Rodgers är tillbaka väntar vi oss att Packers kommer att springa bollen väldigt mycket. Det är där Bears är som svagast. Här måste Rodgers ställa undan egot och ta ett steg tillbaka. Det kommer att bli en match med mycket offensiv för båda lagen. Green Bay kommer att springa power och kasta play action djupt. Chicago bör se till att få bollen ur Cutlers händer till lagets play makers.

Det är svårt för vilket försvar som helst att matcha upp med Bears offensiva vapen. Jay Cutler måste våga kasta när han får en-mot-en med Marshall eller Jeffery på utsidan. Det finns knappt två bättre spelare i NFL på att plocka ned bollar i duell med en försvarare.

Nyckelspelare

GB

Aaron Rodgers, QB – Rapporterna indikerar att han är hel. Kastar bollen bäst av alla quarterbacks i NFL. Lite extra fokus på att upptäcka blitz, och vara tydlig med sin oerfarna running back, ikväll så att han inte tar ännu en stor smäll på axeln.
Jordy Nelson, WR – Killen med cirkusmottagningarna. Beroende på Cobbs status kan det bli Nelsons uppgift att bära passoffensiven. Kemin med Rodgers bygger mycket på tajming. Får se hur det har påverkats av quarterbackens frånvaro.
Josh Sitton, LG – Fick ingen plats i Pro Bowl men är en av ligans bästa run blockers, och guards i allmänhet. Klart bästa spelaren på Packers offensiva linje.
Eddie Lacy, RB – Har imponerat under sin första säsong i NFL. Stor, tung och envis. Kan ta mycket av tyngden från Rodgers axlar (axel…).
B.J Raji, DE – Den stora klossen som stoppar springspelet. Lås mitten och tvinga Cutler att göra tuffa kast så kommer matchavgörande interceptions.
A.J Hawk, LB – Kritiseras ofta i media. Men Hawk har fått vara Packers joker i år. Lär komma på en och annan blitz ikväll.
Tramon Williams/Sam Shields, CBs – Det ska bli intressant att se hur Packers spelar Jeffery och Marshall. Det kommer att bli omöjligt att dubbla dem båda hela tiden vilket lämnar antingen Williams eller Shields i tuffa situationer. Stora spel förändrar matcher. Med Matthews skadad kommer Cutler ha tid att kasta djupt om läget finns.

CHI

Jay Cutler, QB – Har en tendens att kasta interceptions. Om Packers offensiv är på spelhumör kan det bli svårt att hänga med då. Han kommer att ha lägen. Tålamod och väl avvägda chansningar är vad som krävs.
Alshon Jeffery, WR – Killen har blommat ut i år. Han gör allting bra, har balans och kroppskontroll som en liten running back och vinner dueller när Marshall drar på sig den hårda markeringen. Cutler måste våga ge honom en chans.
Martellus Bennett, TE – Den stora Bennett är ett lysande vapen nere i red zone. Men med fokus på utsidan öppnas ytor på seam routes längs med mitten. Kan utnyttja de tomma zonerna.
Matt Forte, RB – Är en liten allt i allo för Bears. Finns alltid tillgänglig i passningsspelet, på screens och springer bollen effektivt. Cutlers snuttefilt.
Kyle Long/Jordan Mills, RG/RT – Bears rookies har inte fått tillräckligt med beröm för hur de har styrt upp högra sidan av linjen. Viktigt att de håller nu också. Kolla in Kyle Longs atletiska förmåga då han lämnar linjen för att tackla linebackers på screen-passningar.
Stephen Paea, NT – Bears unga mittlås spelar bättre och bättre. Måste stoppa Lacy upp i mitten.
Lance Briggs, WLB – Är en av ligans mest rutinerade linebackers. Ska se till at de unga killarna är på rätt plats och göra några stora spel själv.
Chris Conte, FS – Har inte fått mycket tid att plocka interceptions då han har fått kuta upp och göra tacklingar i springspelet vartannat spel. Måste se till att blödande sår inte börjar forsa.
Devin Hester, WR/KR – Den bästa returnern i ligans historia är alltid giftig. Vi får se om Packers sparkar bort bollen från den farliga Hester.


Philadelphia Eagles hos Dallas Cowboys (02:30 på TV10)

Ännu en avgörande match där förhandsfavoriterna spelar på bortaplan och det något svagare laget vann derbyt tidigare i år. Tony Romo är skadad och ersatt av veteranen Kyle Orton. Eagles leder divisionen men Cowboys har tie breakern säkrad.

Precis som i mötet ovan är det svårt att veta vad man ska ta med sig från när Cowboys och Eagles gjorde upp i oktober. Då var Michael Vick fortfarande startande quarterback i Eagles. Men på grund av skada spelade Foles. Han var riktigt dålig i den matchen och till råga på allt skadade han sig i tredje kvarten. USC-sonen Matt Barkley klev in och kastade tre interceptions.

Cowboys usla försvar höll Eagles sprudlande offensiv till tre poäng i den matchen. Offensivt var väl inte Dallas särskilt imponerande. De sprang inte bollen särskilt bra och Romo kastade två interceptions. Dez Bryant var en best som vanligt och man klämde ur sig 17 poäng till slut.

Ju närmare man tittar på kvällens match desto tydligare blir det att det är två helt andra lag än de som möttes i oktober. Cowboys försvar vann den matchen åt dem men den stora stjärnan var den duktiga linebackern Sean Lee. Han är skadad. Trots sina interceptions var det i passningsspelet som Dallas åstadkom något offensivt och där ska man nu lita på att Orton kan göra vad Romo vanligtvis gör.

Samma sak är det egentligen för Eagles. De försökte fortfarande hitta sin rytm. Nu verkar det som att allt klickar och Nick Foles spelar på en löjligt hög nivå. Försvaret har till och med börjat att visa lite potential. Men med det sagt ska man ändå säga att Cowboys försvar är relativt bra rustat för att möta just Eagles.

I förra matchen spelade Dallas sina cornerbacks i press coverage uppe på linjen. Carr och Claiborne är bra på det. Genom att göra det kunde man ta bort mycket av de korta passningar och wide receiver-screens som Philadelphia lever på. Men då hade de Sean Lee i mitten som kunde plocka upp Eagles tight end Brent Celek och på så sätt neutralisera de två reads som Chip Kellys passsoffensiv bygger på. Nu blir det tuffare så klart.

Eagles är trots bortaplan favoriter här. De har visat mycket mer på senaste tiden och har en harmonisk känsla i laget som Cowboys saknar. Dez Bryant kommer säkert att ha en bra dag men mycket talar för att det inte kommer att räcka. Cowboys har en chans om de får igång springspelet ordentligt, tar ledningen, och kontrollerar matchen från förarsätet. Men visst är det oerhört svårt att föreställa sig Cowboys stoppa Eagles offensiv. Men hey, det här är ju NFL. Allt kan hända.

Nyckelspelare

PHI

Nick Foles, QB – Har varit grym sedan han tog över på riktigt. Inte rädd för att kasta djupt på Jackson och Cooper. Helt inne i systemet.
Desean Jackson, WR – Väldigt få spelare har varit bättre på de långa passningarna i år. Är en av ligans snabbaste spelare och chockar safetys varje vecka.
Riley Cooper, WR – Efter rasistskandalen i början av säsongen har Cooper imponerat. Han har visat en ruskig förmåga att anpassa sig när bollen är i luften och blivit ett pålitligt vapen för Foles.
Brent Celek, TE – Med risk för att räkna upp hela offensiven. Celek har blivit en stor del av Kellys offensiv. Eagles älskar att fejka kast till en receiver med en påkopplad tight end-screen åt motsatt håll.
LeSean McCoy, RB – En av ligans bästa running backs. Tvingar försvar att spela Eagles disciplinerat. Snabbast fötter i NFL.
Jason Peters, LT – Ännu en välförtjänt Pro Bowl för en av ligans mest atletiska tackles.
Evan Mathis, LG – NFL:s bästa guard missade däremot Pro Bowl. En skam.
DeMeco Ryans, MLB – Haft ett bra år som ledare av Eagles försvar. Har full kontroll över vad de gör.
Trent Cole, OLB – Kan Eagles få igång en ordentlig pass rush kan ringrostiga Kyle Orton få det svettigt.

DAL

Kyle Orton, QB – Har inte startat en match sedan i slutet av säsongen 2011. Då gick det inget vidare. Han måste göra skäl för sin lön om Cowboys ska ha ens en liten chans.
DeMarco Murray, RB – Har varit väldigt bra när han har fått chansen bakom en mycket kompetent offensiv linje. Men tränarna har inte velat låta honom springa med bollen.
Tyron Smith, LT – Riktigt bra spelare, dominant i springspelet. Viktigt att hålla Ortons tröja ren så gott det går.
Travis Frederick, C – Rookien har kommit in riktigt bra i ligan. I springspelet har han varit väldigt framgångsrik och framtiden ser mycket ljus ut.
Jason Hatcher, DT – Har varit den bästa spelaren på Cowboys defensiva linje sedan DeMarcus Ware tonat ut till en skugga av sitt forna själv.
Brandon Carr/Morris Claiborne, CBs – I vanliga fall handlar deras jobb om att följa receivers över planen. Nu kommer det vara lika viktigt att tackla ordentligt och minimera skadan av Eagles korta passningar.
Dwayne Harris, KR/PR – En av ligans vassaste returners. Det finns några parametrar som avgör matcher. Turnovers och stora spel i special teams är två av dessa. En eller två stora returns kan vända matchen till Cowboys fördel.


NFL Supporters tips

Green Bay Packers vinner mot Bears efter en stor match på marken av Lacy. Philadelphia Eagles vinner mot Cowboys med runt tio pinnars marginal i en poängrik match.


Vad tror DU?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top