Nyheter

Tre minnesvärda pauser

Super Bowl är som vi alla vet inte bara finalernas final i amerikansk fotboll, utan även en show utan dess like. Framför allt tänker jag då på halvtidunderhållning som i år kommer från Justin Timberlake. I väntan på att han äntrar scen tänkte jag lista mina starkaste halvtidsminnen.

Från början var halvtidsunderhållning i Super Bowl något oerhört lamt, med diverse blåsorkestrar som bildade formationer nere på planen. Sedan tidigt 90-tal har dock någon av världens större artister eller grupper fått uppdraget att underhålla massorna. Ett hedersuppdrag som numera ofta ges till någon ”het” artist, men som stundom även ges till någon för lång och trogen tjänst. Tänker här på grupper som Rolling Stones och The Who som var tämligen passé när de fick uppdraget på 2000-talet. Bäst blir det trots allt när alla i bandet är vid liv under hela pausen.

Här kommer då mina tre starkaste minnen från Super Bowl-pauserna. Noterbart i sammanhanget är att jag sett dessa matcher live i endast 15 år, och således inte kommer lyfta fram Diana Ross, Boys II Men eller Phil Collins. Lägger inget värde i detta utan se det som ett stilla konstaterande.

 

 

1 Februari, 2004 – Jessica Simpson, P.Diddy, Janet Jackson & Justin Timberlake m.fl.

Eftersnacket handlade självfallet till mång och mycket om matchen 1, men även om just halvtidsunderhållning och dess lilla kläddebacle. Som säkert många av er minns ryckte Timberlake av en liten bit tyg på Janet Jackson och blottade på så vis hennes ena bröst. En ”fadäs” som inte alls var planerad enligt artisterna själva. En efterkonstruktion som troligtvis var tvungen med tanke på den skandal som detta innebar i USA.2

Det ironiska är att jag aldrig såg den här pausunderhållningen och således inte borde tagit med den på listan. Jag var nämligen ute och hämtade tidningen. När jag väl kom till skolan följande dag pratade dock alla om ”det där som hände under Super Bowl”. Jag hade helt enkelt stannat uppe hela natten och missat det enda som folk tyckte var väsentligt.

Det skulle dock visa sig att jag inte var ensam om den här känslan. På den här tiden var det inte direkt tal om att man bara kunde googla incidenten dagen efter och TV-bolag var, åtminstone i USA, inte helt intresserade av reprisera incidenten. Något som irriterade Jawed Karim till den grad att han startade en sida för videos som sedermera fick namnet YouTube.

 

 

4 februari 2007 – Prince

En blöt tillställning mellan Colts och Bears, som knappast går till historien för sitt spel, förhöjdes av en pausunderhållning av en av de allra största. Prince.

Vädrets makter var dock inte på arrangörernas sida och när de nervöst informerade stjärnan om de undermåliga förutsättningarna lär han bara ha svarat:

– Can you make it rain harder?

Resten är så att säga historia. Speciellt när arenan kläs i lilla ljus och karltoken självfallet bränner iväg ”Purple Rain”. Stor underhållning.

 

 

 

3 februari 2013 – Beyoncé

2013 blev det en lång natt för många här hemma i Svedala. Allt på grund av ett strömavbrott som fördröjde finalen avsevärt. Natten hade nästan övergått till morgon innan Ravens till slut fick lyfta bucklan mot skyarna.

Halvtidsunderhållningen stod Beyoncé för, och jag kan säga att de fem grabbar som halvsov i sofforna på min lilla Super bowl-fest kvicknade till tämligen omgående när showen startade. Beyonce lämnade ingen oberörd. Karisma, hits och t.o.m. ett litet ”återförenande” med Destiny´s Child han hon med innan fotbollen skulle ta vid igen. Ren klass från en av världens största kvinnliga artister.

Om du själv skulle ge dig på att blicka bakåt. Vad minns du av de Super Bowls som du sett? Om vi nu inte räknar med själva matchen?

  1. Patriots vann över Panthers efter ett fieldgoal av Adam Vinatieri
  2. Efterspelet efter incidenten ledde bl.a. till att sändningar i USA inte riktigt är helt LIVE längre, utan en förskjutning på 7 sekunder läggs numera in för att ge TV-bolagen möjligheten att ta bort liknande fadäser.

Nyheter

To Top