Nyheter

Tre klassiska vädermatcher

När termometern visar -20 och de flesta ställer in. Då omfamnar amerikanen istället omständigheterna och ser möjligheten i att skapa något minnesvärt. Slutspel och dåligt väder hör på något konstigt sätt ihop.

Härom dagen nåddes vi av nyheten om att slutspelsmatch mellan Kansas City Chiefs och Pittsburgh Steelers senareläggas på grund av att en storm förväntas dra in över området under söndagen. För gemene amerikan är inte förändringen något jättedramatiskt, men för oss hemma i Svedala innebär det att många NFL-fans kommer att komma med sömndruckna ögon till jobbet på måndag morgon. Eller alternativt inte dyka upp alls.

Med tanke på att NFL är en ”vintersport”  är självfallet vädret många gånger en påtaglig faktor. Framför allt eftersom slutspelet äger rum i januari. Super Bowl brukar vanligtvis spelas under mer vädersäkra förhållanden, men även där har man börjat tumma på ”solkravet”. Många minns säkert Super Bowl XLVIII som spelades i New York härom året. Där var det in i det sista osäkert om man skulle kunna genomföra matchen överhuvudtaget. 1

Genom åren har väderleken satt sin prägel på slutspelet i NFL, vilket givit upphov till en rad av klassiska matcher. I topp brukar alltid Ice Bowl från 1967 hamna. Matchen spelades mellan Packers och Cowboys om titeln i NFL 2. Förutsättningarna var så dåliga att domarens visselpipa frös fast vid första avblåsningen. Han slet dock loss den med blodvite som följd. Därefter valde han att enbart ropa ”STOPP!” istället för att blåsa.

Andra fantastiska bilder är de från NFC Championship Game (1948). Även då hade kund Bore tittat förbi och försökt sätta sina käppar i hjulet. Men skam den som ger sig. Chicago Cardinals och Phildelphia Eagles kämpade på och tillslut lyckades Eagles göra en touchdown och ta hem titeln. Matchen spelades med ca 10 cm nysnö på planen, och den dåliga väderleken begränsade passningsmöjligheterna oerhört. Endast fem pass gick fram på hela matchen, och hela matchen var över på 2 timmar och 2 minuter.

Slutligen tar vi oss en titt på The Fog Bowl (1988) där Eagles medverkade återigen. För motståndet stod dock ett annat gäng från Chicago, nämligen. Bears. Namnet ”Fog Bowl” säger väl egentligen allt. Sikten var tydligen såpass dålig att domarna fick berätta för publiken vad som hänt.

För er som vill ha mer av denna vara kan jag rekommendera dokumentären ”They call it the NFL Playoffs”. En perfekt uppladdning till kvällens matcher som drar igång först vid 22.30. 

  1. Åtminstone enligt media. Alla vi som följer amerikansk idrott vet att att det inte ställer in något för att det är lite kallt. Sånt överlåter de till längdskidåkare i norden.
  2. Det här var på den tiden då NFL & AFL var två separata ligor

Nyheter

To Top