Nyheter

Tränartankar – Rex Ryan

Vi fortsätter vår check på den eventuella tränarmarknaden för Raiders. Vi håller oss såklart till de stora namnen, de i drömmarnas land, och idag får den karismatiske Rex Ryan lite strålkastarljus

Rex Ryan är en av väldigt få defensivt inriktade coacher på den här listan. I fjol höll han på att förlora jobbet och slutar året ungefär likadant kanske 2014 är hans sista i grönt. Det bubblar lite om missnöje och att det skulle behövas nytt blod i Jets omklädningsrum. Ett perfekt tillfälle för ett tränarhungrigt Raiders.

Rex Ryan är en eldig ledare som verkligen kan få liv i ett omklädningsrum. Han är omtyckt av sina spelare och är en stereotypisk ledare. Men bakom alla svordomar och ett ofta omotiverat förtroende till sina trupper, finns ett defensivt geni. Tar man en titt i statistikkolumnerna, är det väldigt tydligt. Sen 2005 har Rex Ryans försvar aldrig varit sämre än sjätte bäst i ligan. Det är något att skryta med, vilket Ryan såklart inte är sen med att göra.

Det som gör mig tveksam är den bristande utvecklingen av Mark Sanchez och Geno Smith. Om Derek Carr är framtidens quarterback i Oakland, måste de hitta en tränarstab där Carr kan nå sin fulla potential. Ryan tycker inte det är lika roligt att engagera sig i offensiven och har en filosofi som bygger på att springa sönder motståndet. Med en ung quarterback som Carr borde det finnas en vilja att utveckla ett farligt pass-anfall, inte bara springa bollen konstant.

En spelare som däremot skulle må bra av Ryan på plats, är en av årets bästa rookies – Khalil Mack. Tänk vilken leksak för Ryan att placera och använda på mängder av sätt. För någon som är så innovativ schematiskt och som tycker om att förvirra motståndarnas offensiv, är en så mångsidig spelare en fantastisk grundpelare i ett framtida storförsvar.

Ryan är en av ligans bästa defensiva tränare och det kan bära ett lag långt. Han har rutin i vinnande lag, han tog trots allt Jets till AFC Championship under sina två första år där. Om han är tillgänglig är han såklart ett hett namn på marknaden och det skulle kräva mycket för att locka honom till Oakland. Skulle Mark Davis lyckas landa honom och dessutom para ihop honom med en vass offensiv koordinator – då skulle jag vara fruktansvärt nöjd.

Nyheter

To Top