Nyheter

Tony Romo skriver monsterkontrakt

Dallas Cowboys har förlängt kontraktet med sin quarterback Tony Romo. Avtalet är värt nära 800 miljoner kronor fördelade på sex år och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

De flesta anade att det skulle komma. Det var bara en tidsfråga innan Dallas Cowboys skulle göra Tony Romo till en mycket rik man. En ännu rikare man, kanske ska tilläggas. Det nya avtalet är på $108 miljoner med $55 miljoner garanterade. Det gör Romo till en av de högst betalda spelarna någonsin.

Tony Romo har sin beskärda del av kritiker. Minst sagt. Reaktionerna på sociala medier kom snabbt och många var både upprörda och förvånade. Romo har inte lyckats vinna i slutspelet hittills i sin karriär och det finns de som tror att han aldrig kommer att göra det. Men var inte förvånad, lönenivåerna i NFL sätts av marknaden.

Bra quarterbacks är efterfrågade. Det råder heller ingen tvekan om att Romo är en mycket bra sådan. Någon skrev till oss på Twitter att Dallas Cowboys borde ha släppt sin quarterback istället för att betala honom så här mycket pengar. Jag kan garantera att det aldrig ens var ett alternativ.

Det är svårt att hitta sin quarterback i NFL och när man har gjort det så håller man kvar honom. Det kan ta 10-15 år att hitta en ny Romo. Om inte Dallas Cowboys hade betalat honom de här pengarna så stod många andra klubbar på kö för att hosta upp samma pengar. Det är helt säkert.

800 miljoner är inte 800 miljoner

Visst låter det underligt? Men så är det. Kontrakt i NFL är inte som andra avtal. Det är viktigt att kolla på hur mycket pengar som betalas ut under de tre första åren och hur mycket som är garanterat. Romo kommer att tjäna $57 miljoner under de tre första åren. $25 miljoner betalas ut som en signing bonus. Efter dessa tre första år är Romo 35 år gammal och Cowboys kan återigen välja hur man vill gå vidare.

Det här betyder att Romos kontrakt inte kommer att förstöra lagets möjligheter att konkurrera. Kostnaden mot lönetaket blir inte speciellt hög. Jerry Jones, och alla andra ägare för den delen, struntar fullständigt i om de måste betala en massa pengar, så länge det inte påverkar laget negativt. Faktum är att det nya kontraktet ger Cowboys mer pengar över till andra investeringar.

Oavsett vad man tycker om Romo så kan man snabbt konstatera att Cowboys har haft en hel del problem med sitt lag de senaste åren, med allt från passblockering, springspel och passförsvar, men inte på länge har passoffensiven varit en svaghet.


Vad tycker DU om det här nya kontraktet?

Nyheter

To Top