Nyheter

Tio söndagspraliner inför vecka tolv

”Lögn, förbannad lögn och statistik”, heter det. Siffror kan aldrig ge oss hela svaret. Men de kan vara intressanta ändå. Därför bjuder vi på tio statistiska praliner varje söndag.

Statistik kan vara användbar om den tolkas på rätt sätt. Men den är alltid bara en liten del av helheten. Bland våra söndagspraliner listar vi siffror och annat som är ryckta ur sitt sammanhang. Vi försöker inte förklara dem. Det betyder inte att vi inte kan lära oss något av dem. Men ta statistiken för vad den är.

1) Peyton Manning har backat bak för att passa bollen 422 gånger hittills i år. Inte en enda gång har spelet slutat med en scramble där veteranen försökt plocka upp yards med sina ben. I toppen hittar vi kvickare spelare som Russell Wilson, Alex Smith, Andrew Luck och Colin Kaepernick (30-40 gånger vardera).

2) Veteranerna Matt Schaub och Carson Palmer har haft varsin rätt tuff säsong. Men de kan inte skylla på tappade passningar. På sammanlagt 616 passningar har deras passmottagare 18 tappade bollar. Matthew Stafford och Tom Brady har mer att gnälla över. På sammanlagt 799 passningar har de fått stå ut med att 74 bollar har glidit passmottagaren ur händerna.

3) Kenny Britt hade talangen, Många trodde att han skulle bli en dominant spelare när han draftades i första rundan 2009. Men sedan dess har han hamnat i nio separata incidenter där polisen har blivit involverad. Nu spelar han på sitt sista år av kontraktet. Han har fångat 30 procent av passningarna kastade åt hans håll och mäktat med sammanlagt 0.3 yards efter mottagningen per försök. Britt har också lyckats med konststycket att ha flest flaggor mot sig av alla receivers i NFL, trots att han bara har varit inne på 237 snaps, jämfört med över 700 för ligans mest aktiva receivers.

4) Nick Mangold, center i Jets, har firat många Pro Bowls på Hawaii. Men i år har det varit tufft. Förutom att han har varit oroväckande ineffektiv i springspelet har Mangold tillåtit 12 quarterback hurries på 10 matcher i passblockering. Att jämföra med 23 på sina tidigare 64 matcher.

5) Rookien Andre Ellington, running back, prisas av fansen i Arizona och de undrar varför han inte får mer speltid. Han snittar nämligen 6.2 yards per försök. Bruce Arians föredrar Rashard Mendenhall, som snittar 2.9 yards per försök. Det är mindre än hälften, för er mattegenier.

6) Darrelle Revis har tillåtit 128 yards, till de spelarna han har markerat, på hela säsongen.

7) Panthers är väldigt nöjda med sin tight end Ben Hartsock. Han sliter på i blockeringen. Men på 247 snaps har de inte kastat bollen till honom en enda gång. För att hitta nästa tight end utan en enda boll kastad åt sitt håll får vi leta oss ned till Richard Brockel, Hartsocks reserv! Men då pratar vi om spelare som knappt har ett dussin snaps på hela året. Alla måste inte vara Jimmy Graham.

8) Rookien Cordarrelle Patterson har minst sagt varit ett farligt vapen i special teams. Han har redan sprungit tillbaka två kick returns för touchdown och snittar över 34 yards per försök. Närmar sig 1000 yards totalt.

9) Om Larry Fitzgerald, receiver i Cardinals, samlar på sig 38 yards eller mer mot Colts blir han den yngsta spelaren någonsin att nå 11,000 yards i mottagningar. Han passerar alltså legender som Randy Moss, Jerry Rice och Torry Holt. Tänk om killen hade haft lite vettiga quarterbacks de senaste åren.

10) 23 av ligans 32 lag ligger antingen på slutspelsplats eller en vinst från en sådan när ligan gör sig redo för säsongens tolfte vecka.

Det var alla praliner för den här gången!

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top