Nyheter

Häftiga dueller vecka tolv

Brady mot Manning. Megatron mot Revis. Om den tolfte veckan saknar toppmöten kan man inte säga samma sak om spelardueller. Vi ser fram mot att se några av årtiondets bästa spelare göra upp.

Tiden flyger iväg och hur hårt vi än greppar tag i soffklädseln i vardagsrummet kan vi inte påverka det faktum att säsongen redan är inne på tolfte veckan. Det är bara att gilla läget. Än har vi mycket fotboll framför oss.

Om förra helgen handlade om stormöten mellan topplagen så får vi nog säga att det är individuella dueller som gäller vecka tolv. De stora rubrikerna kommer så klart att handla om Tom Brady mot Peyton Manning.

StatLineDe är kanske de två mest framgångsrika quarterbacks som någonsin har spelat i NFL. De har åtminstone dominerat i ligan de senaste 10-15 åren. Manning leder ett Denver Broncos som tillhör den absoluta toppen.

Tom Brady och hans Patriots har inte övertygat lika mycket men har fått tillbaka ett par nyckelspelare och matchen spelas dessutom i New England. Brady har även ett övertag om vi tittar på tidigare möten.

I Detroit kommer det samtidigt att pågå en annan duell av rang. Ligans klart bästa receiver, Calvin Johnson i Lions, tar sig an försvararen Darrelle Revis i Buccaneers. Båda har varit riktigt bra i år och den här matchen har de nog sett fram mot. Stor respekt mellan två av de bästa spelarna av vår tid.


Söndag 19:00 – Chicago Bears (6-4) hos St. Louis Rams (4-6)

Bears har en allmänt skakig offensiv linje. På söndag ställs man mot en av ligans starkaste defensiva linjer då det gäller att ta sig till quarterbacken. Kyle Long på Chicagos offensiva linje ställs mot brorsan Chris som spelar på St Louis defensiva linje.

Rams running back Zac Stacy kom igång rejält innan lagets bye-week senast. Kan han hålla sin produktion uppe så kan de nog ro hem ett par vinster till. Rookie Tavon Austin hade en fantastisk match senast. Kan han prestera mer regelbundet så kan han vara ett vasst vapen många år framöver i NFL.

Mycket i den här matchen hänger på om Bears receivers lyckas springa fria innan Rams pass rush hinner fram till quarterback Josh McCown.

Håll ett öga på:

Brandon Marshall, WR i Bears, är rutinerad, grym och det första målet för en pressad McCown.

Robert Quinn, DE i Rams, är en stark pass rusher som radat upp sacks i år.

Bears vinner.


Söndag 19:00 – Pittsburgh Steelers (4-6) hos Cleveland Browns (4-6)

Viktig divisionsmatch om något av lagen hoppas sno åt sig en wild card plats. Två lag som vi inte riktigt vet vart vi har. Steelers offensiv ställs mot en tuff uppgift här mot Browns. Wide receiver Antonio Brown i Pittsburgh hade en stor match senast; han ställs nu mot Joe Haden som är en av ligans bästa cornerbacks på att stänga ned motståndarnas bästa receiver.

Browns quarterback Jason Campbell hade problem senast. Med ett i princip obefintligt springspel tvingas Campbell kasta bollen mer än önskvärt. Det slutade med tre interceptions senast. Han kan nog få det tufft mot Steelers försvar som leds av rutinerade defensiva koordinatorn Dick LeBeau.

Håll ett öga på:

Le’veon Bell, RB i Steelers, är en spelare laget hoppas få igång istället för att enbart förlita sig på Ben Roethlisberger.

Joe Haden, CB i Browns, höll Bengals A.J. Green till 7 yards och plockade ned två interceptions senast.

Steelers vinner.


Söndag 19:00 – Tampa Bay Buccaneers (2-8) hos Detroit Lions (6-4)

Två raka vinster för Buccaneers mot svagt motstånd. Borta i Detroit lär det bli tuffare mot ett revanschsuget Lions som förlorade snöpligt mot Steelers senast. Den stora fighten i den här matchen är mellan NFL:s bästa receiver Calvin Johnson och NFL:s kanske bästa cornerback, Darrelle Revis. Kommer Bucs låta Revis ta hand om Johnson man mot man eller väljer de ett zonförsvar som de hållt sig till stora delar av säsongen?

Tampa Bay är nere till sin tredje running back, Bobby Rainey. Vem som än spelar så funkar deras springspel väldigt bra. De lär försöka hålla bollen på marken även mot Lions för att hålla Stafford och gänget borta från planen.

Håll ett öga på:

Bobby Rainey, RB i Buccaneers, fick bollen 30 gånger senast och svarade med 163 yards på marken.

Nick Fairley, DT i Lions, är ett normt ankare på en av ligans bästa defensiva linjer.

Lions vinner.


Söndag 19:00 – Minnesota Vikings (2-8) hos Green Bay Packers (5-5)

Ännu en av helgens divisionsmatcher. Packers måste börja visa att de kan vinna även utan Aaron Rodgers om inte slutspelsdrömmarna ska glida dem ur händerna. Scott Tolzien som hoppat in istället för Rodgers kastade tre interceptions senast. Utan hjälp från springspelet och Eddie Lacy klarar inte Tolzien av att leda Packers till seger.

Vikings är en av årets största cirkusar, med tre quarterbacks i truppen vet ingen vem som ska få chansen och det blir bara ett magplask. Running back Adrian Peterson är fantastisk men han kan inte ordna vinster själv då resten av laget inte presterar. Matcherna mot Green Bay är alltid laddade och eventuellt kan samtliga spelare i Vikings steppa upp då det gäller.

Håll ett öga på:

Jared Allen, DE i Vikings, 31-åringen är Vikings viktigaste spelare förutom Peterson. Spelar nästan samtliga snaps för försvaret.

Scott Tolzien, QB i Packers, måste prestera för att hålla fansen på Lambeau Field nöjda.

Vikings vinner.


Söndag 19:00 – San Diego Chargers (4-6) hos Kansas City Chiefs (9-1)

Chargers har nu förlorat tre i rad och ställs mot ett hungrigt Chiefs på Arrowhead. San Diego saknar helt pass rush efter flertalet skador. Med gott om tid i fickan kommer Alex Smith med god hjälp av Jamaal Charles kunna kontrollera den här matchen. Kansas Citys försvar tillhör ligans bästa, de kommer ha en bra dag hemma mot Philip Rivers och hans kompisar

Mot ett tufft försvar kommer Rivers leta sig mot sin mest bekväma måltavla, tight end Antonio Gates. Han brukar prestera bra mot Chiefs, men det var länge sen Kansas hade ett så skickligt och talangfullt försvar. Kansas City är ett nummer större överallt.

Håll ett öga på:

Antonio Gates, TE i Chargers, Måste ha en stor match om Chargers ska hänga med.

Jamaal Charles, RB I Chiefs, Leder Chiefs anfall i alla kategorier.

Chiefs vinner.


Söndag 19:00 – Carolina Panthers (7-3) hos Miami Dolphins (5-5)

Förra veckan imponerade Panthers med en vinst mot New England Patriots, sin sjätte vinst i rad. Mot Dolphins borde de kunna skaka fram ytterligare en. Panthers försvar tillhör ligans absoluta topp och möter ett Dolphins med stora problem längs den offensiva linjen. Panthers kommer sakna sin bästa defensive end Charles Johnson men har tillräckligt många vapen ändå.

Dolphins kommer ha svårt att ta poäng. De måste därför begränsa också Panthers poäng. Att stoppa Cam Newton och Panthers offensiv är däremot svårt. Mycket hänger på hur väl Dolphins duktiga cornerback Brent Grimes kan minimera rollen för Steve Smith, den bästa receivern i Panthers.

Dessutom behöver Dolphins slarvigt tacklande linebackers skärpa sig för att kunna stoppa Panthers effektiva springspel. De har tre väldigt duktiga running backs som delar bördan, där framförallt DeAngelo Williams spelar bra. Lägg därtill Cam Newton som ett hot vid springspelet och Dolphins kommer ha en jobbig dag.

Greg Hardy, defensive end i Panthers, kommer bära en större last med Johnson skadad. Tuff uppgift för Dolphins att stoppa honom.

Cameron Wake, defensive end i Dolphins. Kan han matcha Hardys produktion och stoppa Cam Newton?

Panthers vinner.


Söndag 19:00 – New York Jets (5-5) hos Baltimore Ravens (4-6)

En stentuff och jämn match mellan två lag som jagar slutspelsplatser i AFC. Jets hade det svårt förra veckan och quarterbacken Geno Smith i synnerhet. Han behöver lyfta sig ett snäpp mot Ravens duktiga försvar. Det behövs dock hjälp från lagets receivers för att kunna göra någon nytta. Veteranen Santonio Holmes måste agera ledare och väcka liv i laget efter förra veckans magplask.

Ravens är långt ifrån fjolårets form som vann Super Bowl. De har fått dålig produktion av sitt springspel. Ray Rice, running back, har sin karriärs sämsta säsong och därför har mer ansvar lags på quarterbacken Joe Flacco. Han är dock inkonsekvent, missar många kast och kommer få det svårt mot Jets skickliga cornerbacks. Jets tränare Rex Ryan har alltid bra försvar, så också i år.

Torrey Smith, wide receiver i Ravens, är en snabb och duktig receiver och Ravens största hot i passningsspelet.

Ed Reed, safety i Jets. Veteranen har precis plockats in och det blir spännande att se vilket utrymme han får och hur han används i Jets försvar.

Jets vinner.


Söndag 19:00 – Jacksonville Jaguars (1-9) hos Houston Texans (2-8)

Två av ligans sämsta lag möts på söndag och det verkar ändå vara en klar favorit. Hemmalaget Texans har underpresterat och Jaguars är precis lika dåliga som väntat. Men det kan bli en jämn och poängfattig match. Jaguars enda hopp att hålla matchen vid liv och eventuellt knipa sig en vinst är att förhindra poängregn. Det börjar med att stoppa Andre Johnson, Texans farligaste wide receiver.

Chad Henne är quarterback i Jaguars och han har en tendens att slarva mycket när han är pressad. Han gillar att kasta bollen i tveksamma lägen. Mot Texans kommer han ha det svårt om den offensiva linjen inte kan stoppa JJ Watt, Texans imponerande defensive end. Jaguars behöver få igång ett springspel, men också det kan bli svårt. Texans tillåter väldigt få yards totalt och Jaguars anfall producerar väldigt lite yards totalt.

Andre Johnson, wide receiver i Texans, är det bästa vapen Texans har. Får många bollar när han är i single coverage.

Johnathan Cyprien, safety i Jaguars. Rookien kommer få en utmaning att stoppa Texans springspel och läsa när det är play action.

Texans vinner.


Söndag 22:05 – Tennessee Titans (4-6) hos Oakland Raiders (4-6)

Det här luktar jämn match över hela brädet. Raiders vann senast och är självsäkra när de gästar Titans. De kommer spela den odraftade rookien Matt McGloin som quarterback, efter att han imponerat förra veckan. Mot Titans duktiga secondary blir det en utmaning att kasta bollen. Han saknar dessutom sin bästa receiver, då Denarius Moore är skadad. Raiders kommer försöka springa bollen så mycket de kan.

Titans har varit ett bra lag i år men haft problem med skador på sin quarterback Jake Locker. Han är borta resten av säsongen och är ersatt av veteranen Ryan Fitzpatrick. Han har gjort ett okej jobb och fått mycket hjälp av det övriga anfallet. Titans bästa offensiva spelare är deras running back Chris Johnson, som spelat väldigt bra senare veckorna. Även Titans kommer springa mycket och vi får därför se en tuff, hård och grisig match. Troligen inte mycket poäng men säkert jämnt fördelade.

Lamarr Houston, defensive end i Raiders, är stark, tung och den defensiva linjens bästa spelare.

Alterraun Verner, cornerback i Titans, tangerar flest interceptions i år (5) och spelar riktigt, riktigt bra.

Titans vinner.


Söndag 22:05 – Indianapolis Colts (7-3) hos Arizona Cardinals (6-4)

Det här är en av veckans mest intressanta matcher. Båda lagen har en god chans på slutspel. Colts leder sin division men har inte spelat bra sedan stjärnan Reggie Wayne skadade sig. Cardinals har varit smygbra hela säsongen, trots Carson palmers alla turnovers. Nu ligger de på lika många vinster som rivalen 49ers. På neutral mark kanske Andrew Luck hans kompisar skulle ha en liten fördel men den här matchen spelas i Arizona. Det är upplagt för en rysare.

Indianapolis var aggressiva och bytte till sig Trent Richardson, running back, från Browns. Men springspelet har inte kommit igång. Delvis på grund av svagt spel på den centrala delen av offensiva linjen och delvis för att Richardson sällan har lyckats göra det där lilla extra. Sedan Wayne försvann har inte heller passningsspelet fungerat. Han var klippan som Luck kunde luta sig mot. I försvaret är Colts fortfarande relativt ojämna, trots att veteranen Robert Mathis visat gammal god form med en av sina bästa säsonger någonsin.

I Arizona är det samma melodi som vanligt. Försvaret är ruskigt bra och det räcker så länge offensiven inte ger bort bollen. Förra matchen spelade Carson Palmer bra och då vann Arizona enkelt. Andre Ellington, running back, har givit dem en extra dimension med sin snabbhet. Han är ett bra komplement till lagets stora receivers. Jag lutar mot att Cardinals kommer att vinna den här matchen. Försvaret hanterar Luck hyfsat och sen gör special teams, Carson Palmer och offensiven ett par stora spel som avgör till Arizonas fördel. Precis som tränaren Bruce Arians vill ha det.

Håll ett öga på:

Robert Mathis, OLB, har flest sacks i NFL. Kanske kan veteranen lära Cardinals unga tackles ett och annat.

Patrick Peterson, CB, är ung men redan en av ligans bästa cornerbacks. Grym punt returner som även gästspelar i en del offensiva formationer. Explosiv med bollen.

Cardinals vinner.


Söndag 22:25 – Dallas Cowboys (5-5) hos New York Giants (4-6)

Det börjar låta som en klyscha. Men NFC East är ruskigt jämn. Men eftersom lagen i divisionen inte vinner särskilt många matcher mot övriga lag i NFL lär det inte bli något wild card till tvåan. Det är vinst av divisionen eller hej då. Trots Giants dåliga start har de fortfarande en chans. Cowboys ledde tidigare divisionen men har tappat den översta platsen till Eagles.

Dallas saknar många av sina bästa spelare på grund av skador. Men det är de knappast ensamma om och de kommer inte att ta sig till slutspel på bra ursäkter. Tony Romo och offensiven har som vanligt vara produktiv. Men springspelet måste bidra mer och försvaret ta ett rejält kliv uppåt och börja ta ansvar. Annars går Cowboys ingenstans i år. Men potentialen finns där att vinna tuffa matcher.

Det här är inte första året som Giants är ojämna och gör många dåliga matcher. Men precis som tidigare år ha försvaret klivit fram när offensiven har haltat. Om Eli Manning och offensiven vaknar till liv och vårdar bollen kan faktiskt Giants ha en chans att göra ett försök att nå slutspelet. Men då måste man vinna den här helgen.

Håll ett öga på:

Terrance Williams, WR i Cowboys, har fått bära mycket ansvar bakom Dez Bryant när Miles Austin varit skadad. Han har gjort det väldigt bra.

Eli Manning, QB i Giants, anses tillhöra ligans tio bästa quarterbacks. Han spelar sannerligen inte som det. Skärpning.

Cowboys vinner.


Söndag 02:30 – Denver Broncos (9-1) hos New England Patriots (7-3)

På förhand ser det här ut som veckans stormatch. Peyton Manning ställs återigen mot Tom Brady. Båda lagen leder sin division och har goda utsikter att nå slutspelet och lite till. Manning har varit betydligt bättre än Brady hittills i år men har också haft bättre förutsättningar. Båda har ett ruskigt högt tak och frågan är vem som har den bättre dagen på söndag. Det lär avgöra.

Broncos vann rätt bekvämt över det obesegrade Kansas City Chiefs förra helgen. Det var ett styrkebesked. Offensiven är bland det bästa vi har sett på länge. Även försvaret börjar vakna till lite sedan laget har fått tillbaka den lysande Von Miller. Vi vet att den gruppen kan mer än vi har sett hittills i år. Kul att se receivern Welker mot sitt gamla lag.

New England fick däremot stryk i Carolina förra veckan. Men man gjorde en hyfsad insats på bortaplan mot ett bra lag. Med ett par spelare tillbaka är man ett bättre lag än i början av säsongen. Då hade Patriots nog åkt på rejält med stryk mot Broncos. Men på hemmaplan med ett aggressivt försvar har man betydligt bättre chans att utmana. Men då ska spelet klaffa på båda sidor av bollen.

Håll ett öga på:

Wes Welker, WR i Broncos, valde att lämna Patriots då de inte ville betala vad han begärde. Hittills har han varit otroligt saknad. Lär vara motiverad.

Stevan Ridley, RB i Patriots, har givit laget ett markspel de senaste åren. Men han har fumblat för mycket. Det får inte ske mot Broncos.

Patriots vinner.


Måndag 02:40 – San Francisco 49ers (6-4) hos Washington Redskins (3-7)

Två lag som med största säkerhet inte är nöjda med året säsong. 49ers har försökt att spela utan vettiga passmottagare men det har inte funkat mot bra lag. Nu har man tappat greppet om NFC West, där Seahawks är fyra vinster upp och Cardinals har lika många vinster som 49ers. Redskins är i stort sett avhängda i sin division där man just nu sitter och trycker på sistaplatsen.

San Francisco spelar fortfarande bra försvar och springer bollen hyfsat. Men i offensiven saknar man ett par nyckespelare och bredd. Det har gjort dem endimensionella och det straffar sig hårt i NFL. Men visst är 49ers fortfarande en kraft att räkna med. Grunden är stark och de vinner mot lag som inte är lika stabila. Måste vinna i helgen.

Redskins har haft ett tuff år. Alla kritiseras och skador har slagit hårt. Springspelet är fortfarande dominant men i passoffensiven är det slut på alternativ. Robert Griffin III missade i stort sett hela försäsongen och det syns. Målet borde vara att hålla ynglingen hel och försöka bygga lite momentum till nästa säsong. Försvaret är tyvärr uselt med enstaka bra unga spelare att glädjas över.

Håll ett öga på:

Aldon Smith, OLB i 49ers, har missat flera matcher i år. Men har öst in sacks under sin tid i NFL. Bör närma sig gammal god form.

Alfred Morris, RB i Redskins, var en av förra årets stora sensationer. Han snitta över fem yards per försök i år och är fortfarande grym. Stentuff att tackla.

49ers vinner.


Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top