Nyheter

Tebow magic – eller bara ett trick?

För två veckor sedan tog Tim Tebow tog över rodret från Kyle Orton som quarterback för Denver Broncos. Han spelade sin första match i helgen. På fyra minuter ledde Tebow laget från ett 15 poängs underläge till att vinna på övertid.

Det har pratats länge om när det äntligen skulle bli Tebow time på riktigt i Denver. I söndags var det dags för årets första framträdande för den bänkade superstjärnan. Tebow har startat matcher förrut men då har det varit som ersättare. Nu är han the man. Debuten skedde hos Miami Dolphins. Tebow, kanske en av de mest hyllade spelarna någonsin i college, spelade för Florida Gators under sin collegetid och det var nästan fler Tebow-fans på läktaren än Dolphins-fans.

Matchen blev poängsnål och i slutet på fjärde ledde Miami över Denver med 15 poäng. Tebow och Broncos plockade in försprånget på ungefär 4 minuter, matchen gick till övertid och där sparkade man in ett 52-yards fieldgoal för seger. Tebow gjorde egentligen det som alla trodde. Han var medioker men visade att han är en vinnare.

Så, hur spelade Tebow?

Tebow hade ingen bra dag fram till de fem sista minuterna av matchen. I början av matchen kastade inte Broncos bollen speciellt mycket. Springspelet fungerade bra och det fanns ingen anledning att släppa det. Men det skulle förändras ju längre matchen led. Varje gång man skulle passa fick Dolphins rejält med tryck på Tebow och han blev stressad att kasta bort bollen flera gånger.

Tebow blev sackad sju gånger i matchen! Det berodde delvis på att den offensiva linjen kollapsade och delvis på att Tebow höll bollen för länge. Alla gånger fanns det inte någonstans att kasta bollen men andra gånger stod han och stirrade nedåt i plan alldeles för länge. En del av det här måste man skylla på kass play calling. När man som tränare har en rörlig quarterback som Tebow så borde man kunna svara på blitzen med screens och play action-spel. Det såg rätt fantasilöst ut, vilket kanske delvis kan förklaras med att man hade en ny quarterback inne.

Tebow läste inte spelet bra. Ibland när han hade öppna receivers så såg han dem inte. Han kastade inte heller något vidare. Han missade lätta kast som han drog iväg för högt och han missade långa kast, som ett läge på en helt fri Eric Decker som hade blivit touchdown. Han kastade två meter över huvudet på öppna receivers och bjöd på ett par riktiga ankor då man inte visste om han bara kastade bort bollen eller vad han gjorde. Tills man såg att det stod en medspelare tio yards nedåt i plan.

Men sedan hände något

Herren klev ned från himlen och lade sin hand på den unge mannens axlar. Tebow är djupt kristen, förstår ni, och känd för att ha haft referenser till bibelverser på den färg som spelarna sätter under ögonen för att inte bli bländade av solen. Helt plötsligt satt kasten mitt i bröstet på medspelarna och Broncos började, trots ett par tappade passar, röra sig uppåt i planen. Den offensiva linjen fortsatte att kollapsa men Tebow smet från pressen och hittade sina receivers.

Han använde sina ben effektivt. Missa inte hans spin move med tre minuter kvar, den var en skönhet. Tebow kan fira som en hjälte för att han spelade bra de sista fem minuterna, för att Daniel Fells gjorde en fantastisk mottagning och för att Dolphins gjorde många misstag.

Kommer Broncos att kunna fortsätta vinna med Tebow?

Inte om han spelar som han gjorde i den här matchen. Han måste läsa spelet snabbare och göra sig av med bollen. Han är redan ett hot på marken och Broncos bör också ha ett kort alternativ till honom. Han ska inte behöva bli sackad sju gånger och inte heller bli så pressad som han blev i den här matchen. Man måste hitta lätta bollar, horisontella routes och spela mer diciplinerat. Men kan han vända en match på det här viset så kan han väl teoretiskt sett spela bättre resten av matchen också. Men det finns mycket att arbeta på. Han har med den här matchen åtminstone köpt sig lite tid.


Vad tror DU om Tebows framtid i NFL?

Nyheter

To Top