Nyheter

Super Bowl – Falcons mot Patriots

Super Bowl är här. Avgörandet efter en härlig säsong fotboll där de två bästa lagen, New England Patriots och Atlanta Falcons, gör upp om det ultimata priset – Lombarditrofén.

I natt får vi upplösningen efter en 20 veckors fotboll. För de två finallagen har det varit en säsong kantad av avstängningar, rekordbra anfall och stundtals total dominans. På vardera sida av slutspelsträdet har New England Patriots och Atlanta Falcons kört över motståndet, till synes helt bekymmersfritt. De har tillsammans en poängskillnad på +76 på två matcher var. Den typen av utklassning ser vi sällan i slutspelet.

Vi är många som har väntat på en kollaps av Falcons, trots att de övertygat om och om igen. Kalla oss skadade från fjolåret, då divisionskamraten Carolina Panthers föll på målsnöret efter en magisk säsong. Det finns många liknelser mellan de två lagen. De spelar långt över förväntan, många spelare överpresterar och de är det bästa anfallet i ligan. Och precis som i fjol är det ligans bästa försvar som står för motståndet.

Defense wins championships

Patriots försvar har tillåtit minst antal poäng i år, med ett snitt på drygt 15 poäng per match. Mycket handlar om att begränsa motståndets stora spel och hålla dem till field goals när de är i redzone. Man brukar lite käckt klämma ur sig att “defense wins championships”, precis som Broncos gjorde i fjol. Å andra sidan har vi Falcons försvar som har tillåtit sjätte mest poäng i ligan och har tillåter touchdown hela 72% av gångerna motståndet är i red zone. Om försvaret är den avgörande faktorn har Patriots en enorm fördel på pappret.

Det går inte att prata om matchen utan att nämna Falcons fantastiska anfall. Under dessa två veckor som lett upp till matchen har det tjatats hål i öronen om QB Matt Ryan, OC Kyle Shanahan och det tvåhövdade monstret som är running backs Telvin Coleman och Devonta Freeman. Falcons alla offensiva vapen gör att de kan ha en vidöppen offensiv spelbok och attackera försvar på alla tänkbara sätt, och Shanahan har imponerat med sin mångsidighet och kreativitet.

Kyle Shanahan vann pris som årets assisterande tränare efter en makalös säsong med offensiv fotboll av hans Atlanta Falcons (Photo by Alex Goodlett/Getty Images)

I yran om Falcons anfall är det lätt att Patriots nästan lika bra motsvarighet hamnar i skymundan. Falcons anfall må ha slängt upp 33,8 poäng per match under grundsäsongen, men Patriots snitt på 30 poäng per match med Brady är inte långt därefter och ger dem en andraplats. Brady gör en av sina bästa säsonger någonsin och runt sig har han gott om talang för att Patriots ska kunna matcha Falcons i en eventuell poängfest.

Falcons spelar ett typ av försvar som egentligen passar Patriots rätt bra. Det finns gott om utrymme för korta, enkla passningar när Falcons backar ner i sitt cover three-försvar. Det kan vara väldigt frustrerande för motståndet. Patriots, däremot, kommer tacka och ta emot varenda yard de bjuds på. De blir inte otåliga och tar dumma beslut, Brady har för mycket rutin för det.

Många tror att matchen kommer bli poängrik. Vegas har satt linjen på 58,5 poäng, den högsta någonsin för en Super Bowl. Vi neutrala fans hoppas på att det ska bli en jämn och underhållande match. Patriots måste ses som favoriter. De har rutinen, de har stjärnorna och de har tränarna. Falcons är en askungesaga, den oväntade utmanaren som kan vinna organisationens första Super Bowl. Avsparken är satt 00:30. Allt kan hända. Underbart.

Nyheter

To Top