Nyheter

De bästa spelarna i Super Bowl XLVII

Ett urval av den talang som finns på planen i år.

Det var längesedan vi såg lika många stjärnspelare i en Super Bowl som vi kommer att få göra i år. Särskilt i försvaret. Eftersom alla älskar en bra lista har vi rankat de tjugo bästa.

Femton spelare i årets Super Bowl valdes ut till förra helgens Pro Bowl. Nu var de ju något upptagna med förberedelserna och deltog av naturliga skäl inte. Men det är många. Förra året var det elva och året innan tretton. Ärligt talat så kunde det ha varit fler spelare från Baltimore och San Francisco som fick en biljett till Hawaii. I Ravens har flera stjärnor brottats med skador.

Ni förstår poängen. Det här är två trupper fullspäckade med talang. Därför har vi gjort en lista över de spelare som är de verkliga stjärnorna i det här årets Super Bowl. Men för att göra en sådan här ranking måste man ha lite regler. Då har vi valt att sätta de spelarna högst som för det första dominerar på sin position och för det andra har möjlighet att påverka i den här matchen. Tidigare prestationer och position kan också ge en viss skjuts uppför rankingen. Skador och en brist på erfarenhet har dragit ned vissa. Några av Ravens bästa spelare har till exempel sjunkit lite på listan eftersom skador har hindrat dem från att spela på en hög nivå hela säsongen.

Man märker snabbt att årets Super Bowl innebär något av ett trendbrott. Vanligtvis är båda lagens quarterback en av ligans stjärnor. Så är det inte i år. Dessutom är det uppenbart att båda de här lagen är mycket bättre i försvaret än i offensiven. Kritisera gärna listan!


1. Patrick Willis, inside linebacker, San Francisco 49ers

Patrick Willis är den bästa spelaren på sin position i NFL. Det här är hans sjätte år i ligan och han har blivit röstad till Pro Bowl varje år. Han är snabb och tar sig enkelt från sidlinje till sidlinje. Willis är en modern linebacker i den benämningen att han gör allting bra. Han är en säker tacklare, läser spelet och spelar utan svårighet i passförsvar. Det gör att han aldrig lämnar planen. Tillsammans med Bowman bildar han ligans bästa mittlås. Helt utan konkurrens.

2. Ray Rice, running back, Baltimore Ravens

Ray Rice liknar vårt förstaval i det att han gör allting bra. Han springer bollen, fångar passningar och blockerar med samma intensitet. Han har dessutom gjort det i många år. Rice är Ravens offensiv och det faktum att han ens finns på planen ger möjligheter till Flacco och passningsspelet.

3. Justin Smith, defensive end, San Francisco 49ers

Innan J.J Watt sprängde alla förutbestämda meningar om defensive ends i ”3-4”-system så var det en synnerligen ouppskattad grupp. Men då ska man veta att Texans system skiljer sig något från den traditionella filosofin. Justin Smith har varit en av dessa ouppskattade killar. Han har varit bland de bästa spelarna i NFL i många år. I slutet av säsongen har han hindrats något av en armskada och det har märkts av på försvaret. Aldon Smith har till exempel inte fått en enda sack sedan dess. Nu har Justin Smith vilat i två veckor och är förhoppningsvis lite fräschare.

4. Aldon Smith, outside linebacker, San Francisco 49ers

Det är svårt att begära mer av någon spelare än vad Aldon Smith har gett 49ers sedan de draftade honom 2011. Han valdes för sin pass rush och har producerat 33.5 sack på två säsonger. Då ska man också ha klart för sig att Smith var en situationsspelare under sitt första år. Hans produktion har stannat av något på slutet av säsongen. Det beror delvis på att Justin Smith har varit skadad och delvis på att man har mött bättre motstånd. Dessutom är sacks en lynnig statistik. Han har fortfarande påverkat matcherna.

5. Joe Staley, left tackle, San Francisco 49ers

Man kan utan att vara helt tokig hävda att Joe Staley är ligans bästa offensive tackle. Han är inte alls bäst i passblockering men helt klart uppe i toppen. Däremot är han, särskilt med Jason Peters borta, bäst i springspelet. Staley har en kombination av storlek, styrka och snabbhet som är ovanlig till och med i NFL.

6. Terrelle Suggs, outside linebacker, Baltimore Ravens

Terrelle Suggs har varit bra länge. Han blev utsedd till ligans bästa försvarsspelare förra året. Det här året har inte varit lika positivt då Suggs har brottats med allvarliga skador. Men han har kommit tillbaka i slutet av säsongen och en spelare med sådana kvaliteter som Suggs har ska man aldrig glömma bort.

7. Ed Reed, safety, Baltimore Ravens

Ed Reed är en legend. Men han är inte samma spelare som han en gång var och det pratas om pension. Men 33-åringen kan fortfarande prestera på en riktigt hög nivå. Hittar bollen i luften som ingen annan försvarsspelare. Vem kan glömma scenen från dokumentären om Bill Belichick när han och Tom Brady lägger större delen av ett möte på att diskutera hur man ska undvika Reed i den kommande matchen?

8. NaVorro Bowman, inside linebacker, San Francisco 49ers

Hur bra än Patrick Willis är så är inte NaVorro Bowman långt efter. Han ledde laget i tacklingar i år med en rätt bred marginal och är ännu bara 24 år gammal. Vilket kap för 49ers som valde honom sent i den tredje rundan. Har kanske inte samma fysiska förutsättningar som Willis men frågan är om inte Bowmans instinkter är ännu bättre.

9. Haloti Ngata, defensive tackle, Baltimore Ravens

Det här är en spelare som skulle kunna vara mycket högre på listan. Han skulle kunna vara först. Men den dansande björnen Ngata har spelat den här säsongen med flera olika skador. Han har inte varit sitt vanliga själv och frågan är hur effektiv han kommer att vara på söndag. Räkna med att den rugbyspelande kommentatorn på TV10, Hamish Mabon, nämner Haloti Ngata åtminstone en gång under helgens sändning. Han har nämligen, trots de 150 kilo han bär på idag, varit en duktig rugbyspelare som ung.

10. Joe Flacco, quarterback, Baltimore Ravens

Det är lite berg- och dalbana med Joe Flacco. När han är bra så är han bland de bästa i NFL och andra gånger så kan det se rätt illa ut under längre perioder. Men hittills i slutspelet har han varit riktigt bra och man ska komma ihåg att han faktiskt inte har världens bästa spelare runtom sig. Det är de stora spelen som är Flaccos melodi.

11. Frank Gore, running back, San Francisco 49ers

Klockan tickar extra fort för running backs. Frank Gore är redan inne på sitt åttonde år och kroppen har tagit mycket stryk. Han är fortfarande en väldigt bra spelare och producerar i stadig takt men samtidigt springer han bakom ligans bästa offensiva linje. Precis som Rice gör han det mesta rätt bra.

12. Marshall Yanda, guard, Baltimore Ravens

Den offensiva linjen i Baltimore har varit i spillror 2012. Man har i stort sett bytt ut eller flyttat runt alla spelare. Trots det har man på något sätt hållit ihop hyfsat. Det har inte blivit någon kollaps. Mycket beröm ska gå till tränarna men också till Marshall Yanda. Han har varit en av årets bästa offensiva linjespelare och belönades bland annat med en plats i Pro Bowl.

13. Vernon Davis, tight end, San Francisco 49ers

Vernon Davis har försvunnit lite i år. Det beror så klart på att 49ers har så många olika alternativ och att deras största fokus ligger i springspelet. Då har man dessutom en annan tight end, Delanie Walker, som är bra på att blockera för Frank Gore och killarna. Men Vernon Davis är en mardröm för försvaren eftersom han är ovanligt snabb för sin storlek och ger motståndarna rejält med huvudvärk när de ska bestämma vem som ska markera honom.

14. Colin Kaepernick, quarterback, San Francisco

Det här är en svår kille att placera. Men vilken potential! Kaepernick kan dominera en match och det fick inte minst Green Bay Packers känna på. Men han har fortfarande bara spelat runt tio matcher i NFL och man kan aldrig veta vad man kommer att få. Kaepernick har dock potential att bli hur bra som helst.

15. Michael Crabtree, wide receiver, San Francisco 49ers

San Francisco springer bollen som sitt första alternativ. Men när man har kastat den i år så är det framförallt åt Michael Crabtrees håll man har tittat. Nästan löjligt mycket faktiskt. Crabtree har fler än dubbelt så många mottagningar och yards från dessa som tvåan i laget. Han har mjuka stadiga händer som suger in även de svåra bollarna på tredje down.

16. Torrey Smith, wide receiver, Baltimore Raven

Torrey Smith har tagit ett jättekliv framåt under sitt andra år. Förra säsongen var han mest utnyttjad i det djupa passningsspelet på grund av sin snabbhet. Den har han kvar men har samtidigt blivit en mycket bättre spelare i det korta till mellanlånga spelet. Han springer tajtare routes och fångar bollen med större auktoritet. Tack vare sin snabbhet får han alltid lite extra utrymme att arbete med.

17. Ray Lewis, linebacker, Baltimore Ravens

Den gamle gubben är inte alls lika bra som han har varit men han kan fortfarande spela. Han hittar bollen och gör tacklingar. Läs gärna vår artikel om Lewis som vi skrev för några veckor sedan efter att ha tittat närmare på hans spel med hjälp av ”all 22”-film, det kan du läsa om här. Legenden vill ingenting hellre än att avsluta sin karriär med en andra Super Bowl-titel.

18. Vonta Leach, fullback, Baltimore Ravens

Ligans bästa fullback betyder mycket för Ravens springspel. Kan även fånga passningar hyfsat när han får chansen. Men som fullback kommer man alltid att ha en begränsad roll.

19. Donte Whitner, strong safety, San Francisco 49ers

En säker tacklare som hjälper 49ers försvar att undvika de stora spelen. Gör det mesta rätt bra och tillsammans med Dashon Goldson bildar han ett bra säkerhetsnät därbak.

20. Anquan Boldin, wide receiver, Baltimore Ravens

Vi har redan sagt det som finns att säga om Boldin. Han är inte särskilt snabb och har aldrig varit en särskilt bra route runner. Boldin är aldrig fri med någon stor marginal och det sätter stor press på bollplaceringe från Joe Flacco. Men med Boldin så vet man att han kommer att gå upp och slåss för bollen och där är han ruskigt stark. Har redan lämnat sitt avtryck på det här slutspelet.

Missade precis: Carlos Rogers, Ahmad Brooks, Mike Iupati, Randy Moss, Dennis Pitta, Bernard Pollard, Paul Kruger


Så, vad tycker DU om listan?

Nyheter

To Top