Matchrapporter

Super Bowl XLVII: Ravens mot 49ers

Efter fem månaders väntan är Super Bowl XLVII här. Skådeplatsen är de soulfyllda gatorna av New Orleans. Baltimore Ravens och San Francisco 49ers ska göra upp inför hela världen.

Säsongen i NFL har nått sitt klimax. Den stora festen som på några timmar så tydligt kapslar in den amerikanska populärkulturen ska snart dra igång. Det blir fet mat, sport, fyrverkerier, nationalsång med tillhörande jetflygplan och Beyonce i halvtid. Super Bowl är här och många tappra svenskar kommer att trotsa natten. Här på NFL Supporter har det varit ett roligt år med en expansion till sociala medier och många nya läsare. Vi hoppas att många av er hänger med oss genom ännu en spännande draft och med att sakta bygga upp förväntningarna inför en ny säsong. Men än är året inte över.

Även Super Bowl kräver sin analys. Men den blir inte likadan som alla andra veckor. Mycket har redan skrivits. Inför den stora matchen på söndag kommer vi nu att fokusera på de små duellerna. I slutändan är det nämligen oftast de som avgör. Om vi backar ett steg och kollar på de här lagen från utsidan så är de väldigt lika. Det är två fysiska fotbollslag som spelar bra försvarsspel, vill springa bollen och kasta djupt. Men det är kanske inte så underligt att det finns likheter. De tränas ju ändå av varsin Harbaugh, om ni har lyckats att missa det.

Men var kommer alla dessa små strider att äga rum? Är det bland de stora grabbarna på linjen eller mellan de snabbaste killarna ute vid sidlinjerna? Det finns mycket att titta på. Vi ska också kolla var möjligheterna finns för de här två lagen och vad du som tittare kan fokusera lite extra på under matchens gång. För det känns som att den 47:e upplagan av Super Bowl kan bli en spännande uppgörelse.

Men låt oss börja med en snabbtitt på årets två lag.

Baltimore Ravens

Ravens har varit väldigt upp och ned i år. Det beror till stor del på skador. Särskilt försvaret har haft en del tuffa perioder och den vanligtvis så dominanta gruppen har gjort sin sämsta säsong på över ett årtionde. Sedan man har fått många spelare tillbaka har man dock varit bättre och det faktum att den spelande legenden Ray Lewis gör sin sista match i karriären på söndag har sporrat hela laget. Man är stark längs fronten men saknar en riktigt bra pass rush och är svag på cornerback-positionen. Ravens saknar sin bästa cornerback Lardarious Webb och ingen annan har varit i närheten av att fylla de skorna. Cary Williams, cornerback, har haft en tuff säsong.

I offensiven handlar det i första hand om att springa bollen med stjärnan Ray Rice. Man har också två rätt duktiga tight ends i Pitta och Dickson som bör kunna utmana 49ers linebackers. Joe Flacco har som vanligt varit lite inkonsekvent, men har gjort ett mycket bra slutspel, och han har ärligt talat inte mycket att jobba med. Man har fått lita på att lyckas med ett par stora spel varje match och det är något som man faktiskt gör riktigt bra. Särskilt långa passningar mot den snabba Torrey Smith. Den offensiva linjen har lappats ihop under säsongens gång men har spelat stabilt på senaste tiden.

San Francisco 49ers

49ers har kanske ligans mest talangfulla trupp. Man är precis som Ravens ett lag som helst springer bollen. Skillnaden är att även quarterbacken i det här laget kan sticka iväg med den. Den offensiva linjen är den bästa i NFL och kan ta över hela serier till och från. Då kan hålen vara så stora att Frank Gore kan sätta sig ned, knyta skorna och sedan plocka upp fem yards. Colin Kaepernick, quarterback, är oerfaren men med en väldig mognad. Har en raketarm och gillar att gå djupt. Särskilt att kasta till sina tight ends efter efter en springfejk. Michael Crabtree har klivit fram som en riktigt bra receiver med över 900 yards och 10 touchdowns på sina senaste elva matcher.

Försvaret är sprängfullt med bra spelare. Tack vare ett par lysande linebackers och ett mycket tacklingssäkert secondary så tillåter man inte motståndarna att plocka upp många yards i taget. På senaste tiden har man haft något svårt att få igång sin pass rush sedan Justin Smith ådrog sig en skada. Han spelar fortfarande men hans triceps är avsliten och, ja, det påverkar ju. De problem man har haft har varit att stoppa motståndarnas serier. Man undviker stora spel men får inte tillbaka bollen kila fort. Det är dock en grupp som kan hålla en väldigt hög nivå.


49ers offensiva linje mot Ravens defensiva front

Det här kommer att vara otroligt viktigt. 49ers springspel kan vara nästan ostoppbart om de får pressa Ravens första försvarslinjen bakåt. Om Haloti Ngata, defensive tackle, har återhämtat sig bra så blir detta betydligt svårare. Men det är dominant grupp linjemän som spelar i San Francisco. Ravens försvar måste tvinga 49ers att slita för sina yards. Det är lite av en giganternas kamp på linjen.

Joe Flaccos långa kast mot 49ers secondary

Förra gången de här två lagen möttes så lyckades Ray Rice bara skrapa ihop drygt 50 yards. 49ers är svåra att springa på. Det Ravens gör väldigt bra är att kasta djupt, det vet ju så klart motståndarna. Men det är många som har underskattat Torrey Smiths snabbhet. Flacco är en betydligt bättre spelare när han kastar mot högra sidlinjen än tvärtom så man får gissa att 49ers försöker ta bort den sidan. Men San Francisco tillåter sällan stora spel och passförsvaret är rätt bra. Men de har en kille som har haft det tufft till och från. Donte Whitner, strong safety, är mer för att komma upp och dela ut stora smällar än att springa med receivers. Han har tillåtit åtta touchdowns i passningsspelet 2012 medan 49ers andra safety Dashon Goldson bara har släppt till en enda.

Ravens tight ends mot 49ers linebacker

Baltimore har bara spelat med två tight ends vid 15 procent av sina spel i år. Men här har man en yta som det går att utnyttja. 49ers linebackers är bland ligans bättre i passförsvar men det är svårt att hänga med spelare som Pitta och Dickson. Om man vill lyckas öppna upp de stora spelen och yta för Rice så måste man presentera ett till hot.

Justin Tucker mot David Akers

Nu pratar vi kickers. Den unga succérookien Justin Tucker mot den gamla hederliga men i år så fruktansvärt ostadiga David Akers. Blir det jämnt så avgörs matcherna ofta av ett långt field goal. Tucker har satt 91 procent i år. David Akers 60 procent. Ouch.

49ers pass rush mot Ravens offensiva linje

San Franciscos pass rush har verkligen tappat mycket av sin respekt. Men den är fortfarande bra. Störst fokus ligger så klart på Aldon Smith och Justin Smith som har en så bra kemi. men även Ahmad Brooks kommer igenom då och då. Ravens offensiva linje är inte omöjlig att rå på och Joe Flacco är inte den typen av spelare som lyckas springa därifrån direkt. Ravens passoffensiv är betydligt sämre under press.

Colin Kaepernick mot oerfarenheten

Super Bowl är Colin Kaepernicks tionde start i karriären. Det låter nästan löjligt. Han har inte sett allt som de rutinerade spelarna har. Han vet inte hur han ska hantera alla situationer som kan uppstå i en sådan här match. Kan Kaepernick hålla misstagen och tvivlen borta? Han har verkligen gjort det hittills.

Vernon Davis mot valfri Raven

Baltimore har haft vissa problem att ta hand om tight ends i år. Nu möter man en av de bästa. Vi har redan nämnt att Colin Kaepernick älskar att kasta djupt på sina tight ends och då är Davis inget dåligt alternativ. Han överraskar ofta försvarare med sin snabbhet och nämns ofta som en av de bästa atleterna i NFL. Vernon Davis var en höjdhoppsstjärna som ung, slog skolrekord i bänkpressen på college och sprang sin 40-yardssprint på 4.38 inför draften. Den tiden hade slagit nästan alla wide receivers och running backs vid förra årets NFL Combine, bortsett från 6-7 stycken. När den 120 kilo tunga Davis får upp farten då går det riktigt fort.

Kampen om turnovers

Det är samma tjat varje vecka. Men alla tränare säger samma sak. Det finns två kolumner i statistiken som är viktigare än något annat. Poäng och turnovers. Man har inte råd med individuella misstag i tuffa matcher. Kommer Ed Reed och Ravens rutinerade försvar att kunna förvirra en vanligtvis väldigt aggressiv Colin Kaepernick? Flacco tvingas ofta kasta in i tajta utrymmen eftersom hans receivers inte lyckas skapa en stor marginal till sin försvarare. Hitills har han inte kastat en enda interception i slutspelet men här har 49ers chansen att ta över matchen.

Ravens försvar mot det dubbla hotet

Kaepernick vann nästan på egen hand matchen mot Packers genom att springa för nära 200 yards. Falcons körde en annan taktik. Man höll kanterna så att inte den explosiva quarterbacken kunde springa själv. Då sprang Frank Gore genom de gapande hålen som de lämnade i mitten. Hur ska Ravens stoppa det här dubbla hotet? Det känns som att taktiken kommer att bli att skicka fram sin safety Bernard Pollard och utmana Kaepernick att kasta bollen. Det kan bli spännande.


Se upp för att…

Jacoby Jones springer tillbaka en return till en touchdown. Ravens har bästa special teams i NFL. Efter dem kommer väl kanske 49ers.

Michael Crabtree fångar passningar för 125 yards och två touchdowns.

Bernard Pierce, Ravens spännande andra running back, bjuder på ett stort springspel på över 30 yards.

Ed Reed fångar en interception som Kaepernick kastar under press.

Vernon Davis har också en bra dag. 80 yards och en touchdown.

Dennis Pitta kommer att vara Ravens bästa passningsmottagare i den här matchen.

Terrelle Suggs kommer åt Kaepernick och orsakar en fumble.


Så vinner 49ers

Man undviker misstag, lyckas springa bollen framgångsrikt och kontrollerar klockan. Man spelar disciplinerat försvar och låter inte Flacco hitta de långa spelen. Försvaret är bäst i NFL på första down och det gör att motståndarnas offensiv alltid får slita för att behålla bollen. Det måste man fortsätta med. Stoppa Rice, fokusera på stora spel. Låt Flacco attackera med tålamod. Då är han inte lika bra. Han är inte en kille som sätter tio raka passningar som en Matt Ryan i Falcons.

Så vinner Ravens

Antingen får man igång springspelet med Rice, men det kan bli tufft, eller så tar man de korta spel som 49ers ger dem. Flacco måste spela en annan typ av match än han är van vid. Om man har tålamod så öppnar sig de stora spelen tillslut. Försvaret måste hålla Kaepernick isolerad och sakta ned 49ers våldsamma springspel. Man är i grunden ett sämre lag så man måste spela för varandra hela matchen.


Hur slutar matchen

Det har varit många olika bud, vilket ni kommer att se när vi publicerar vår expertpanel, men jag tor att San Francisco 49ers kommer att vinna Super Bowl. De är helt enkelt ett bättre lag. Men det betyder inte alltid att man vinner. Baltimore Ravens spelar med mycket hjärta och jag tror att de kommer att hålla den här matchen spännande. Men 49ers kommer att kunna springa bollen på Ravens. Det kommer inte att gå lika lätt åt andra hållet. Det gör att man måste chansa mer. Om 49ers inte gör misstag, och på så sätt upprepar vad de gjorde i slutspelet förra året, så vinner 49ers Super Bowl XLVII.

Missa inte vår expertpanel som vi publicerar under söndagen! Då blir det raka rör från några av Sveriges mest inbitna NFL-kännare.


Sändningstid

Den svenska sändningen drar igång redan vid 23.00 på TV10 med ”The road to Super Bowl”. Studion kommer in vid midnatt.


Vad tror om DU Super Bowl XLVII?

Nyheter

To Top