Nyheter

Seattle Seahawks överlägsna i Super Bowl

Det talades om en drömfinal. Men det blev utklassning och den stora dramatiken vi hoppats på rann ut i sanden. Seattle Seahawks vann Super Bowl XLVIII efter en mycket imponerande uppvisning.

Det började med en feltajmad snap över huvudet på Peyton Manning. Det resulterade i en safety, två poäng och att Seahawks dessutom fick behålla bollen. Det var knappast starten som Denver hade hoppats på. Men hade det gjort någon skillnad vilken start de hade fått? Tveksamt.

Seattle Seahawks dominerade Super Bowl i alla faser av spelet. Försvaret stängde ned springspelet och Manning var under hård press hela matchen. Den offensiva linjen i Broncos som det hade talats så mycket om var överväldigade. Det resulterade så småningom misstag som gjorde att siffrorna drog iväg.

Terrance Knghton, en av spelarna i Broncos som på riktigt gjorde en bra insats, och hans kompisar lyckades stänga ned Marshawn Lynch men Russell Wilson och hans receivers var effektiva. Seattle var tvungna att sparka field goals nere i red zone men flyttade ändå bollen relativt enkelt.

Percy Harvin spelade sin första hela match för säsongen och han gjorde stort avtryck. Han plockade upp rätt stora klumpar med yards i springspelet och sprang tillbaka en kick return för en touchdown.

Peyton Manning och hans roll i den här förlusten kommer att diskuteras länge franöver. Det går inte förneka att han ännu en gång snubblade på målsnöret. Han är ledaren och den bäst betalda spelaren i laget. Men man kan konstatera att han inte fick mycket hjälp av sina lagkamrater den här gången och att Broncos nog hade förlorat oavsett vilken quarterback de hade haft.

Malcolm Smith blev MVP i matchen efter en interception som han sprungit tillbaka för en touchdown och en fumble recovery. Personligen hade jag kanske hellre sett den gå till Russell Wilson, Cam Chancellor eller Cliff Avril men egentligen är det inte så noga. Det var hela laget i Seattle som gjorde vinsten möjlig.

Mycket har sagts om det lag som Seahawks tränare Pete Carroll och general manager John Schneider har byggt. Särskilt mycket beröm bör gå till den senare.

Förutom att Schneider anställde Carroll är Seahawks breda trupp byggd av sena draftval, spelare som ingen ville ha och free agents. Alla utom fyra spelare kom till laget efter att Carroll och Schneider påbörjade sitt samarbete.

Richard Sherman och Cam Chancellor draftades i femte rundan. Byron Maxwell i sjätte. Seahawks mest produktiva receivers i Super Bowl, Doug Baldwin och Jermaine Kearse var odraftade rookies. Marshawn Lynch var en stökig kille som värvades billigt från Bills. Lagets quarterback är alldeles för kort och draftades i tredje rundan. Så fortsätter det.

Ingen kommer att minnas årets Super Bowl som särskilt underhållande – men däremot sättet som Seahawks genomförde den här matchen.


Nyheter

To Top