Nyheter

Sagan om Romo och det perfekta slutet

När man talar om ligans stora quarterbacks kommer Manning, Brady, Rodgers och Brees på tal. Tony Romo nämns inte ibland dem. Kan han ta Cowboys till en titel och ändra på det i år?

Romo är på många sätt askungesagan som fortfarande väntar på att få sitt riktiga slut. År 2003 kom han som odraftad rookie in i Cowboys och sattes på bänken som reserv. Vi som följt draften vet att det kan vara svårt för en quarterback som väljs i första rundan att slå sig in i ett lag. För odraftade spelare är det nästan omöjligt.

Framtidsutsikterna för Romo var snällt sagt oklara och faktum är att Romo precis stod i begrepp att bli sparkad från Cowboys, när lagets reserv Quincy Carter åkte dit för doping. En plats på bänken öppnade upp sig.

År 2006 kom till slut chansen för Romo. I slutet av en match mot Texans fick han två passningsförsök av tränare Bill Parcells. Han började med att skicka iväg den första till en 33 yards mottagning, och hans andra passning gick till en touchdown. Romos första ansats till askungesagan var ett faktum.

Men eftersom att Romo är Romo, skulle det inte gå riktigt så enkelt. I nästa match fick han chansen redan efter halvtid. Han klev in, tittade upp, och passade bollen – rakt i händerna på försvaret. Interception nummer ett, och förlorad match.

Resten av Romos karriär skulle följa ungefär samma mönster. Stabilt, till och med riktigt bra spel, i långa stunder men när den där avgörande serien kom, hamnade bollen ofta i händerna på en försvarare. Sedan 2006 har Cowboys bara lyckats vinna en enda slutspelsmatch.

Ett av de mest prekära exemplen är från debutsäsongen 2006, som kom att avgöras på ett field goal mot Seahawks. Romo var i det läget både lagets quarterback och hållare vid field goals, och ansvarade alltså för att lägga upp bollen för kickern. Med en minut kvar av den fjärde kvarten och ett underläge med 21-20 tappade Romo bollen, varpå Seahawks plockade upp den och vann matchen.

Trots sin relativt framgångsrika karriär har Romo hånats friskt på internet, och uttrycket ”Romos gonna Romo” används flitigt av hans belackare när tillfälle ges. En del av förklaringen är så klart att han är affischnamnet i Dallas Cowboys, ett populärt lag med lika många kritiker som fans.

Men det finns en annan sida av Romo, och den som avfärdar honom som en medioker spelare med svaga nerver bör titta till statistiken. Han innehar i princip samtliga rekord på positionen i ett av ligans historiskt sett starkare lag. Flest touchdown-passningar, flest yards på en säsong, flest passningar på en säsong, flest yards i en match. Listan är både lång och imponerande. Faktum är att Romo dessutom innehar rekordet för lägst andel interceptions per passning under en karriär, något som kanske förvånar många.

Men NFL är de stora spelens liga, och amerikanerna älskar svartvita historier om vinnare och förlorare. För att kunna övertyga experter såväl som fans om hans skicklighet behöver Romo nå framgångar även efter nyår, och kanske till och med få på en ring på fingret. Tiden börjar rinna ut för den nu 34-årige veteranen. Men frågan är om årets Cowboys inte är det bästa manskapet han kommer ha till sitt förfogande.

Pressen är enorm, och i tv-soffor runt om i landet på andra sidan pölen sitter folk och bara väntar på att få fälla ett par hånfulla kommentarer om killen som alltid tycks fallera när det verkligen gäller.

Har Romo det som krävs för att på allvar göra ett avtryck i ligan och sticka ut ur den stora massan? Än är säsongen ung, men skulle Cowboys nypa sin första Super Bowl-vinst på 19 år kan ”Romos gonna Romo” kanske helt ändra betydelse.

Även om det scenariot i dagsläget ger höga odds hos spelbolagen finns en hel del som talar för Romo och Cowboys i år. Efter söndagens imponerande seger borta mot Seahawks har laget seglat upp som en av årets absolut största överraskningar. Det tidigare skratteretande försvaret dominerade mot Seahawks, som endast hade enstaka förlorade matcher hemma på CenturyLink Field de senaste åren.

Vad som kanske överraskade än mer var lagets anfall. Seahawks har på hemmaplan det tuffaste försvaret i ligan. Men Romo, med stor hjälp av DeMarco Murray ska sägas, lyckades desarmera försvaret och kastade för 250 yards och 2 touchdowns, utan någon interception.

Om några år ställer Romo skorna på hyllan. Det krävs framgångar i slutspelet ör att Romos eftermäle inte ska försvinna in glömskan. En Super Bowl-seger skulle skriva in honom i Cowboys historieböcker för alltid. Men två-tre bra säsonger en bit in i slutspelet skulle kanske räcka för att ge honom det erkännande han än så länge inte fått. Visst är det trevligt med rekord och bra statistik, men i slutändan är det ändå resultaten som räknas.

Har Romo det som krävs? Talangen finns, den stora frågan är om han kan skaka av sig pressen och äntligen leverera i riktigt avgörande lägen.


[divider]

Dallas Cowboys är 5-1. Matcherna de har kvar, i tur och ordning, är: Giants, Redskins, Cardinals, @Jaguars, BYE, @Giants, Eagles, @Bears, @Eagles, Colts, @Redskins.

Nyheter

To Top