Nyheter

Robert Griffin III till Redskins

I natt blev det klart. Washington Redskins bytte till sig det andra valet i draften från St. Louis Rams. Mike Shanahan och Redskins har utan tvekan sitt sikte inställt på Robert Griffin III från Baylor.

Washington Redskins tog chansen. De bytte bort sina val i första rundan och andra rundan i år samt deras val i första rundan både 2013 och 2014 för att få välja näst först i årets draft istället för St. Louis Rams. Trots det höga priset var det ett smart drag, enligt mig. Jag skulle hellre hålla på Washington än till exempel Cleveland, som ”förlorade” förhandlingen, nästa säsong. Det svider för Redskins att ge upp så pass många draftval men de har pengar att spendera i free agency och i dagens NFL så måste man ha en quarterback om man vill gå hela vägen. Förhoppningsvis kan Robert Griffin III vara den spelaren för Redskin i många år framöver.

De stora vinnarna i den här affären är ju såklart St. Louis Rams. De har många hål i sitt lag som de måste fylla men de har sin franchise quarterback och nu också en väldig massa draftval. Tre val bland de första 40 i år och två val i första rundan de två kommande åren. De har alla möjligheter, och få ursäkter om de misslyckas, att bygga ett riktigt fint lag de närmaste åren.

Robert Griffin som en Redskin

Det har sagts förrut. Robert Griffin III passar bra in i Redskins west coast-offense. De använder ett system där de springer mycket med bollen vilket tar bort lite av trycket på en ung quarterback. Dessutom skapar det möjligheter för en atletisk quarterback som Griffin att köra mycket play action, det vill säga när man fejkar att ge bollen till sin running back. Det kommer att göra att Griffin kan ta sig ur fickan och välja om han vill kasta eller springa. Det ger honom mer tid att ta sig ut på kanterna, se planen bättre och kasta i farten. Det kommer också att ge honom lägen då han får ”man-mot-man”-markering på sina receivers och kan kasta de långa bollarna för de stora spelen. Alla dessa saker gör han mycket bra. Men Griffin är en speciell ung talang och det gäller att Shanahan och Redskins kan vara flexibla och utnyttja hans fulla potential.

Men Redskins är ett lag under uppbyggnad. Självklart beror det lite på hur aggressiva de är i free agency men jag tror nog inte att det kommer att bli omedelbar succé i Washington. Den offensiva linjen är inte någon höjdare och de saknar receivers bland annat. Men som Shanahan själv har sagt. Hans lagbygge är inte färdigt än på tre år.

Det ska tilläggas att några papper hittills inte är påskrivna. Så i teorin finns det fortfarande en möjlighet att överenskommelsen rivs upp. Men sådant sker väldigt sällan.


Vad tycker DU om den här affären?

Nyheter

To Top