Nyheter

Sjuhundratjugo kilo stjärnglans

Från vänster: Joe Staley, Mike Iupati, Jonathan Goodwin, Alex Boone och Anthony Davis. En hyfsad grupp.

Det brukar vara kritik eller knäpptyst om den offensiva linjen. Men i två år har de stora killarna i 49ers klivit fram och tagit över matcher. Dags att ge grabbarna den uppmärksamhet de förtjänar.

De är 720 kilo dominerande köttvägg. Tre av dem valdes i första rundan av draften och de är portade från alla restauranger med en buffé i hela västra USA. Det sista har vi ingen källa på men det låter rimligt. San Francisco 49ers är ett dominerande lag för att de har den bästa offensiva linjen i NFL. Kanske den bästa på ett årtionde.

Joe Staley, Mike Iupati, Jonathan Goodwin, Alex Boone och Anthony Davis gör livet väldigt mycket enklare för spelare som Kaepernick och Frank Gore. Alla utom Goodwin, som dock inte är långt efter, är rankade bland de tre bästa på sin position i år och skulle utan svårighet få jobb i nästan vilket annat lag som helst i NFL. Tillsammans blir de bara bättre.

Det här året har handlat mycket om den offensiva linjen. Kanske mer än någonsin. Det är annars en grupp som inte får särskilt mycket publicitet. I början av säsongen kunde vi se hur Cardinals och Eagles linjer gjorde livet nära på outhärdligt för sin quarterback. Mycket på grund av skador. Vi har också fått se hur en stabil offensiv linje kan hjälpa ett lag att gå långt i slutspelet. Lag som Denver Broncos, Houston Texans, San Francisco 49ers, New England Patriots och Seattle Seahawks.


Pjäserna längs 49ers linje

Bakgrunden till att San Francisco har en sådan fantastisk offensiv linje är inte komplicerad. Man har helt enkelt investerat mycket i den. Man har betalat ett högt pris i både draftval och i pengar och har byggt den genom att ta in flera av spelarna på samma gång. Mike Iiupati, Anthony Davis och Joe Staley valdes alla i första rundan av draften från 2007 och framåt. Det har tillåtit dem att bygga upp en kemi tillsammans.

Joe Staley är left tackle för 49ers och en av de bästa spelarna på sin position i NFL. Han är bra på det mesta men hans största styrka ligger i att han är väldigt atletisk. Trots sina 143 kilo så kan han springa chockerande fort och är troligtvis ligans bästa offensiva tackle på att blockera i springspelet.

Mike Iupati spelar left guard. Han är bara 25 år gammal och valdes som sjuttonde spelare 2010. Han har haft lite problem med straffyards i år men har gjort en bra säsong och fick en biljett till Pro Bowl. Iupati (uttalas Jupati) var hyllad inför draften och många trodde till och med att han var tillräckligt atletisk för att spela left tackle.

Jonathan Goodwin är linjens center. Han är det svarta fåret i gruppen. Resten av spelarna är unga stjärnor medan Goodwin är en veteran på 34 år. Han är en spelare som kanske inte är lika dominant som de övriga men redan första året så prisades han av sina lagkamrater på linjen för sin inställning.

Alex Boone spelar right guard för San Francisco. Han valdes inte ens i draften utan gick som free agent till 49ers inför deras träningsläger. Anledningen var delvis att Boone befarades ha alkoholproblem. Han greps av polisen bara veckor innan draften efter att ha hoppat på biltak på fyllan. Man var tvungen att jaga efter 150-kilos bjässen och använda elpistol för att få honom till marken. Inte så bra för karriären. Men sedan han fick chansen i NFL har han spelat konsekvent väldigt bra fotboll.

Anthony Davis är den sista spelaren på linjen och han spelar oväntat nog right tackle. Davis är yngst i gruppen med sina 23 år och valdes som elfte spelare i draften 2010. Samma år som Iupati. Han spelade bra redan i sitt första år men i år har Davis tagit ett extra steg framåt och blivit en dominerande spelare. Särskilt när det gäller att blockera i springspelet. Dessutom så har han åtminstone tio goda år kvar i NFL om skadorna håller sig borta.


En nyckel på söndag

49ers offensiva filosofi går ut på att springa bollen. Man gör det ur olika formationer och ibland använder man till och med en sjätte offensiv linjespelare. Med en sådan dominerande offensiv linje som man har så blir det svårt för motståndarna att stoppa dem. Det här märks tydligt i andra halvlek och i slutet av matcherna. Frank Gore snittar en yard mer i andra halvlek jämfört med den första och allra mest i fjärde kvarten.

Det är helt enkelt svårt att stå emot hela matchen. I slutspelet har 49ers snittat 6.6 yards per springspel och Ravens har en tuff uppgift framför sig i årets Super Bowl när de ska ta sig an de stora killarna i San Francisco 49ers.


Kan Ravens försvar stoppa den här dominerande linjen?

Nyheter

To Top