Nyheter

Rent ögontjäneri från NFLs sida

I skrivandes stund är det ca en vecka kvar till finalernas final. Framför oss har vi en vecka fylld av festligheter som kommer kulminera i att Chiefs eller 49ers dansar runt i konfettiregnet på Hard Rock Stadium i Miami.

Nu är det dock inte så att det bara är fotbollsälskarna som ser fram emot veckan som kommer, utan även reklammakarna. Med tanke på Super Bowls dignitet är det ett ypperligt tillfälle att lansera en ny produkt eller leverera ett budskap till omvärlden.

Även om de flesta av reklamfilmerna väljer att gå den mer lättsamma vägen, med humor och värme, så är det nästan alltid någon som vågar att sticka ut hakan och säga vad dem tycker i någon viktig fråga. Härom året (2017) hade vi t.ex. Budweiser som tog tillfället i akt och gjorde en lång episk (78sek) reklamfilm om deras ursprung. En film som skulle kunna tolkas som ren kritik mot den nuvarande regeringen och deras syn på invandrare.

I år ser det dock ut som att självaste NFL kan bli årets snackis genom den informationsfilm de släppte härom dagen. Filmen berättar historien om Botham Jean. En ung afroamerikansk man som satt och kollade på fotboll i sin lägenhet, när polisen plötsligt stormade in och sköt honom. Polisen ifråga trodde att hon gått in i sin egen lägenhet och skjutit en inbrottstjuv. Sanningen var dock att hon tagit fel på våningsplan, och gått in i Botham Jeans lägenhet istället för sin egen.

Filmen är dock inte den enda i sitt slag, utan redan under AFC-finalen mellan Titans och Chiefs visades en film där f.d. NFL-spelaren Anquan Boldin berättar historien om när hans kusin sköts ihjäl av polisen 2015. I slutet av filmen förklarar Boldin att en förändring måste ske, och att det bästa sättet för detta är att leva som man lär.

”…The best way to inspire change is to be it. #inspirechange”

Att NFL tar ställning i samhällsfrågor borde egentligen vara positivt, men med tanke på ligans relation med Colin Kaepernick de senaste åren lämnar deras senaste filmer oss alla med en bitter eftersmak. Att de dessutom valt att lyfta fram ett fall av polisbrutalitet där rättsväsendet sedermera faktiskt dömt poliserna ifråga känns lite tillrättalagt. Här fanns det trots allt ett utrymme att lyfta fram fall där poliserna gått fria. För sådana finns det tyvärr gott om.

Tyvärr känns det lite som att NFL snott Colin Kaepernicks budskap och gjort det till sitt eget. Om man vill vända andra kinden till skulle man kunna säga att dem agerat stort genom att lyssna på omvärlden, och spelarnas röster, och faktiskt insett att dem har haft fel. Troligtvis är deras motiv mer cyniska än så, vilket gör att att hela denna kampanj känns som rent ögontjäneri.

Rent ögontjäneri från NFLs sida

Nyheter

To Top