Nyheter

Regelbok, skador och grym fotboll på söndag

Med helgens matcher i backspegeln har vi en hel del heta potatisar att ta i. Vi bjöds på fantastisk fotboll när jättarna i AFC möttes, flera domslut som avgjorde matcher och en del lag som kan förbereda sig för slutspelet redan nu. Läs vidare för en sammanfattning av helgens matcher.

Slutspelsbilden tätnar
Det börjar närma sig slutspel och vissa lag har redan kvalificerat sig. Jaguars, Steelers och Patriots är klara i AFC, Vikings och Eagles är klara i NFC. På andra håll är det fortfarande matematisk möjligt för vissa lag att snuvas på kolan, men om inget helt absurt händer kommer Rams, Saints och Panthers (alla 10-4) också få vara med. I AFC är det dock fortfarande ett trassel att hitta lag som belönas med (och förtjänar) en Wild Card-plats.

Vackert i Pittsburgh
Matchen i Pittsburgh slutade dramatiskt, återigen med ligans tveksamma regelbok om vad som är och inte är en mottagning. Men låt inte det ta fokus från vad som var en fenomenal fotbollsfest. Tom Brady och Ben Roethlisberger hade vardera kirurgiska matcher när de dissekerade varandras försvar. Långa serier som oftast slutade i poäng trots välspelande försvar, ett gång enastående passningar och full strategisk uppvisning. Den objektiva tittaren kunde njuta av en riktig pärla och vi ser fram emot återträffen under slutspelet i januari.

Resultatet gav Patriots fördel i kampen om att rankas först i AFC under slutspelet. Men kanske mer ödesdigert och avgörande för Steelers är att deras stjärna Antonio Brown lämnade matchen med en vadskada. Hans tillstånd och tillgänglighet har större betydelse för de gulsvarta än både hemmaplan och vilovecka.

Lördagssummering
I helgen bjöds vi på riktig lyx – NFL på lördagar. Det var tyvärr inga raketer direkt. Först vann Lions relativt enkelt över Bears. På natten var det väntade mötet mellan Chargers och Chiefs, som skulle avgöra divisionen. Tyvärr var det bara Chiefs som var redo att spela. Kareem Hunt sprang för över 150 yards och försvaret höll Philip Rivers i schack. Det ska mycket till för Chiefs att tappa ledningen i AFC West, men inget förvånar oss längre i den divisionen.

Inte ens Clevelands trogna fans orkar stå ut med dessa konstanta förluster (Photo by Jason Miller/Getty Images).

Vikten av startposition tydlig i Baltimore
Browns och Ravens gjorde upp i en rätt enahanda historia i Cleveland. Gästande Baltimore var tvingade att vinna för att behålla greppet om slutspelplatsen, hemmalaget Browns är alltjämt ute efter sin första seger för säsongen. Ravens var numret större och vann med klara 27-10.

Den främste enheten på planen denna dag var nog Browns försvar, där nollan i vinstkolumnen inte speglas. Men när motståndarna ständigt får börja med bollen i bra lägen och anfallet, läs Deshone Kizer, ständigt ger bort bollen så går det inte att vinna. Defensivt är Browns på rätt väg, men Kizer är nog inte svaret på QB. Ravens gjorde inte en bra match, men laget vann en match som många såg som en ”trap-game”. Joe Flacco hade en helt okej dag på jobbet, liksom Ben Watson och Buck Allen. Matchens stjärna var annars Ravens punter, Sam Koch, som gång efter annan tvingade Browns att börja innanför sin egna 5-yards linje. I mångt och mycket var det bra startpositioner på sina serier för Ravens och dåliga för Browns som fällde avgörandet i matchen.

Bengals och Vikings helt skilda världar
Cincinnati Bengals huvudtränare Marvin Lewis förväntas lämna sin tjänst när säsongen är över och hans sista tid ser inte direkt ut att vara fylld av glädje. De blev totalt överkörda av Minnesota Vikings, som gjorde lite allt möjligt precis som de själva ville. Lewis måste få hitta något som kan motivera hans gubbar. De ser ut att säsongen var över för flera veckor sedan.

En betydligt mer glädjande nyhet var att vi fick se en kort stund av Vikings QB Teddy Bridgewater, som varit skadad sen försäsongen 2016. Han togs emot av en vrålande hemmapublik som struntade hur det gick för honom utan bara gladdes över att han var tillbaka.

Packers riddare föll av hästen
Aaron Rodgers kom tillbaka från sin skada för att leda sitt Packers till slutspel. Men det var tydligt att han inte riktigt var i form. Tre interceptions och en hel del dåligt placerade passningar senare hade Packers förlorat mot ett starkt Panthers. Matchen höjdpunkt var följande situation när Panthers tar matchens första touchdown, när en kaxig Cam Newton hånade Clay Matthews. ”You’ve been watching film huh? That’s cool, watch this.”

Cutlers formtopp är över
Jay Cutler spelade en av sitt livs bästa matcher mot Patriots i måndags. I Buffalo under söndagen tog den korta formtoppen slut. Inga touchdowns och tre interceptions – den sista i matchslutet – var en stor del av skillnaden mellan Dolphins och Bills. På andra sidan spelade Tyrod Taylor i vanlig ordning utan avgörande misstag och med några nyckelspel till fots.

LeSean McCoy gjorde två touchdowns och kom över 10 000 rushing yards under karriären. Den femte snabbaste spelaren någonsin att nå den milstolpen. Bills rookie – cornerback Tre’Davious White hade ännu en bra match, stod för den interception som avgjorde matchen, och borde vara i diskussionen för årets defensiva rookie. Dolphins är ur slutspelsdiskussionen. Bills hänger kvar i densamma ännu en vecka och åker till New England på julafton för att försöka hålla liv i det hoppet.

Nya kungar av NFC West
Los Angeles Rams reste till Seattle för att sättas på plats av divisionens jättar. Men det blev precis tvärtom, och de nya kungarna deklarerade sin dominans genom att enkelt vinna med 42-7. DT Aaron Donald hade lekstuga med Seahawks kassa offensiva linje och var i stort sätt i ansiktet på Russell Wilson hela natten. På andra sidan bollen hade RB Todd Gurley också en kanonmatch när han sprang över hela planen. Även i den sista fasen av fotboll – special teams – var Rams överlägsna. Pharoh Cooper hade fina returns för totalt 180 yards och Greg Zuerlein är ligans bästa kicker.

Regelboken…
Söndagens största rubriker kommer trots allt handla om domsluten. Som nämnt, matchen i Pittsburgh avgjordes efter att de kontroversiella reglerna kring mottagningar tog bort Steelers matchavgörande touchdown. I Dallas vann hemmalaget efter att Raiders Derek Carr tappade bollen när han dök mot endzone, bollen rullade ut och Dallas belönades med bollen. Det är samma dumma regel som avgjort flera matcher tidigare i år. Regelboken behöver sig en rejäl granskning under sommaren för att undvika detta.

Dags att se över regelboken ( Photo by Jamie Squire/Getty Images ).

Nyheter

To Top