Nyheter

Redaktionen tycker till – vecka 14

Vecka 14 står för dörren, och det börjar bli dags att skilja de berömda agnarna från vetet. Redaktionen har därför samlats på luciamorgon över ett gäng lussekatter för att dela med sig av sina funderingar….

Vi öppnar med den brukliga: Vad tar ni mer er från veckan som gick?

Magnus: Första som dyker upp är ju Greg Williams play call mot Raiders. Han gav sig själv sparken och Jets får Trevor Lawrence.

Daniel: Jag tycker synd om Frank Gore. Att han ska behöva avsluta sin långa karriär med den parodin som är New York Jets är inte värdigt. Greg Williams gjorde att Gore tvingas ha en 0-16 – match på sitt i övrigt fantastiska CV.

Svante: Jag tycker att Washingtons vinst över Steelers är anmärkningsvärd. Att Steelers skulle förlora någon gång tyckte jag legat i luften, men att den första förlusten skulle komma mot Washington trodde jag inte. Steelers nolla spräcks tillslut och Washington fortsätter kämpa för slutspelsplatsen i NFC East.

Per: Greppar fortfarande inte hur Jets förlorade förra helgen. Praktiskt tag te gav bort matchen. Nästan så att man misstänker att de vill bli sist.

 

Jets sparkade till slut en coach. Det var dock inte Adam Gaase som fick gå utan det defensiva koordinatorn Greg Williams. Williams har varit en kontroversiell figur genom åren och var bl.a. inblandad i New Orleans ”Bounty”-skandal. Kommer han hitta ett nytt lag i NFL, eller är hans tid förbi i ligan?

Magnus: Finns ju väldigt många coacher i alla lag så om han kan tänka sig att ta en lägre roll så kommer han säkert kunna landa ett jobb. Men vill jag se honom i mitt lag? Nej tack.

Daniel: Williams verkar ha en särskild ställning i ligan. Trots en ledarskapsutbildning från stenåldern och en fotbollsutbildning som är ungefär lika fräsch så fortsätter han ju att få chanser trots att resultaten uteblir. Han känns dessutom som typen som gör allt för att stanna kvar i ligan, så att se honom som assisterande linebacker-coach i något lag när nästa säsong drar igång skulle inte chockera mig.

Svante: Jag hoppas innerligt att hans tid är över. Jag ogillar Williams starkt. Men ge det ett eller ett par år så har han nog hittat sig en plats i ligan igen. Kanske inte som koordinator, men iallafall som positionstränare.

Per: Oavsett vad folk officiellt säger om honom så har han uppenbarligen något som håller honom kvar efter alla år. Trots relativt mediokra insatser på sen tid. Personligen hade jag dock gärna sett lagen satsa på några yngre förmågor. Är väl lagom för Williams att stämpla ut vid 62.

Emellanåt brukar det dyka upp något lag som på målsnöret glider in i slutspelet och skapar tumult när de väl är där. Ser du något sådant lag i år? (Lex Giants ´07)

Magnus: Det enda lag jag ser som är utanför just nu och som kan ställa till det om allt stämmer är nog, opartiskt, Baltimore Ravens.. Offensiva linjen börjar hitta rätt efter skadan på Stanley och saknades av Yanda, dessutom har tunga pjäserna på defensiva linjen börjat komma åter från skada. Får anfallet stäm kan man ställa till det för många.

Daniel: Giants har ju en uppåtgående trend, särskilt när det gäller försvarsspelet. Deras tidigare slutspels-runs har ju möjliggjorts av ett starkt försvarsspel. Kanske kan dom skrälla i wild card – rundan? Dom kommer ju trots allt att bli fjärde-seedade i slutspelet om dom går dit.

Svante: Vikings är ett lag som just nu håller en den sista wild card-platsen i NFC med hjälp av tie-braker. Laget har inte haft en spikrak säsong, och var ett tag nere på 1-5 men har nu tagit sig i kragen. De sitter på ett facit på 6-6 och sniffar på en slutspelsplats. Vikings har ett livsfarligt springspel med ett bra kompletterande passpel när det klickar. Lyckas de ta en plats i  slutspelet så tror jag absolut att de kan ställa till för motståndare. Det visade de senast förra året när de slog ut Saints.

Per: Som Magnus är inne på är Ravens onekligen ett sådant lag om de hittar formen igen.  Sen skall man nog hålla ögonen på sjunde laget in från varje konferens. Kommer bli tajt om de platserna, och de lagen som tar de platserna kommer troligtvis komma in i slutspelet med ångan upp. Just nu håll platserna av Vikings & Colts.

 

Årets spelschema är lite annorlunda och bjuder bl.a. på två extra lag in slutspelet och endast ett lag per konferens som får ”bye-week”. Finns det något i detta som är värt att beakta från TV-soffan?

Magnus: Jag vet inte om värdet på bye week minskat eller ökat när det bara är en plats. Känslan är att det inte är lika viktigt att knipa den platsen jämfört med hur det var att knipa en av dom två.

Daniel: Samtidigt som själva slutspelet urvattnas lite så känns det som att detta leder till fler intressanta matcher under grundsäsongen. Jag tror inte att något lag kommer att kunna ställa upp med b-laget vecka 17 likt vi sett ibland under tidigare säsonger.

Svante: Precis som Daniel var inne på så gör det nog att inget lag kan slappna av i vecka 17 och vi slipper se lag som spelar back ups. De bästa lagen kommer behöva vinna för att få en bye week och resten fightas för seedning och plats i slutspelet.

Per: Tidigare år har man ju sagt att det är viktigt att få hemmaplan genom slutspelet. Utan publiken på läktarna känns den aspekten mindre viktig i år.

 

Vilka matcher håller du ett öga på i denna omgång?

Magnus: Bucs – Vikings är en häftigt match. Vinner Vikings är bägge lagen 7-6, vem hade trott det för bara någon vecka sedan. Sen blir det Raiders mot Colts, en oerhört viktig match i jakten på slutspel.

Daniel: Eftersom jag håller på Bills så är ju matchen mellan Chiefs och Dolphins mest intressant av 19-matcherna. Sen är frågan om jag ska använda Raiders – Colts som en transportsträcka för en ”all nighter” som följs upp med matchen mellan Bills och Steelers eller om jag ska göra det kloka valet och gå och lägga mig tidigt för att sedan se SNF i efterhand vid halv fem – snåret.

Svante: Jag kommer att kika på Vikings – Bucs samtidigt som jag håller ett öga på Cardinals – Giants. Det är matcher där alla fyra fightas om platser till slutspel i NFC och där ingen egentligen kan sitta säkert. Måstematcher för alla inblandade. Sedan blir det 49ers mot Washington.

Per: Grymt sugen på Bills – Steelers. Lär zappa mellan matcherna fram till dess.

Redaktionen tycker till – vecka 14

Nyheter

To Top